Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

5.4. Порядок реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності

Надані для реєстрації документи фіксуються в спеціальному журналі обліку реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності із зазначенням дати їхнього надходження.

Державний реєстратор за відсутності підстав для відмови в розгляді наданих документів, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи й фізичної особи-підприємця, зобов'язаний перевірити ці документи на предмет відсутності підстав для відмови в проведенні державної реєстрації юридичної особи й фізичної особи-підприємця

Перевірка на відсутність підстав для відмови в державній реєстрації, здійснюється з використанням відомостей Єдиного державного реєстру.

Підставою для відмови в державній реєстрації юридичної особи служить:

невідповідність відомостей, які зазначені в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи.

невідповідність установчих документів вимогам;

наявність обмежень на заняття певних посад, установлених законодавством у відносин осіб, які визначені як посадові особи органа керування юридичної особи.

невідповідність відомостей про засновників (учасниках) юридичної особи, відомостям які втримуються в Єдиному державному реєстрі;

наявність обмежень у здійсненні засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженого ними особи юридичних дій

наявність у Єдиному державному реєстрі найменування тотожного найменуванню юридичної особи яке має наміру зареєструватися;

використання в найменуванні юридичної особи повного або скороченого найменування органа державної влади або місцевого самоврядування, або похідних від їхнього найменування або історичних державних назв установлених КМУ.

Підставою для відмови в державній реєстрації фізичної особи-підприємця є:

невідповідність відомостей, які зазначені в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця, відомостям, які зазначені в документах, які подані для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

наявність обмежень на заняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законодавством відносно фізичної особи, що має намір стати підприємцем;

наявність у Єдиному державному реєстрі запису, що заявник є підприємцем.

За відсутності підстав для відмови в державній реєстрації юридичної особи державний реєстратор повинен внести в реєстраційну картку ідентифікаційний код заявника відповідно до вимог Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України й внести в Єдиний державний реєстр запис про проведення державної реєстрації юридичної особи.

Для реєстрації фізичної особи-підприємця за відсутності підстав у відмові в державній реєстрації, державний реєстратор повинен внести в Єдиний державний реєстр запис про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

Про снування для реєстрації як у першому так і в- другому випадках служить реєстраційна картка.

Дата внесення в єдиний державний реєстр запису про проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи - підприємця, є датою їхньої державної реєстрації.

Строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати трьох, а фізичної особи-підприємця двох робочих днів з моменту надходження документів на проведення державної реєстрації. З моменту внесення в Єдиний державний реєстр запису про державну реєстрацію, державний реєстратор зобов'язаний оформити й видати заявникові свідоцтво про державну реєстрацію не пізніше наступного дня з дати реєстрації юридичної, фізичної особи-підприємця.

У свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи вказується:

найменування юридичної особи;

ідентифікаційний код Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України;

місцезнаходження юридичної особи;

дата проведення державної реєстрації;

прізвище й ініціали державного реєстратора;

У свідоцтві про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця вказується:

ім'я фізичної особи-підприємця;

ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків і інших обов'язкових платежів з Державного реєстру фізичних осіб платників податків і інших обов'язкових платежів;

місце проживання фізичної особи-підприємця;

дата проведення державної реєстрації;

місце проведення державної реєстрації;

прізвище й ініціали державного реєстратора;

Свідоцтво про державну реєстрацію підписується державним реєстратором і засвідчується його печаткою.

Свідоцтво про державну реєстрацію є підставою для відкриття розрахункового, валютного й іншого рахунків в установах банку й одержання дозволу на виготовлення печаток і штампів (п.10 Положення).

Для одержання дозволу на виготовлення печатки або штампа в органи дозвільної системи районного управління внутрішніх справ необхідно подати: заява із зазначенням кількості необхідних печаток і штампів, який раз вони виготовляють (уперше або повторно). Якщо це повторне виготовлення, то додатково вказується причина (втрата, погіршення розпізнавальних властивостей попередньої печатки, перереєстрація, інше). Також вказується місцезнаходження, відповідальна за одержання дозволу на виготовлення печатки особа (прізвище, ім'я. по батькові, паспортні дані), прізвище, ім'я, по батькові й паспортні дані керівника юридичної особи або уповноваженої особи, що подає клопотання. До заяви або клопотання додається копія свідоцтва про державну реєстрацію, затверджені керівником зразки (ескізи) печатки або штампа у двох екземплярах, документ про сплату збору за видачу даного дозволу. Зразки (ескізи) печаток і штампів затверджуються власником або уповноваженим ним органом і в додатковому узгодженні не мають потреби. На печатках і штампах повинен бути зазначений ідентифікаційний код суб'єкта підприємницької діяльності. Дозвіл на виготовлення печатки (штампа) видається протягом 5 робочих днів.

Власне з одержанням свідоцтва про державну реєстрацію й виникає спеціальна правосуб'єктність суб'єкта підприємництва. Із цього моменту зареєстрований у відповідному порядку підприємець виступає в правовідносинах як такий. Але не у всіх, а лише публічного характеру. Для приватноправових відносин він повинен, принаймні, мати печатку й рахунок у банку, які є обов'язковими реквізитами договорів.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи-підприємця зобов'язаний передати відповідним органам статистики й державної податкової інспекції.

Крім цього, в цей же строк направляється повідомлення про проведення державної реєстрації юридичної особи фізичної особи-підприємця із зазначенням номера й дати внесення відповідного запису в Єдиний державний реєстр і відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи-підприємця в органи Фонду соціального страхування, Пенсійного фонду України.

Слід розглянути більш докладно дані види легалізації. Податкова легалізація проводиться відповідно до наказу Державної податкової адміністрації України №80 від 19 лютого 1998 р. Зокрема, перевірка паспортного режиму при здійсненні реєстрації покладена на податкову міліцію. Для цього необхідно надати нотаріально засвідчену копію установчих документів, копію заповненої реєстраційної картки, документ, що підтверджує місцезнаходження, ксерокопію паспорта керівника.

Податковий облік зареєстрованого суб'єкта підприємництва проводиться в податковій інспекції того ж району (міста), де зроблені реєстрація або розташована зареєстроване в спеціальному порядку юридична особа. На податковий облік необхідно стати протягом 20 днів з моменту державної реєстрації. Для цього необхідно подать заява форми № 1-ОПП, оригінал і засвідчені копії установчих документів з оцінкою про зроблену державну реєстрацію, оригінал і копію свідоцтва про державну реєстрацію, оригінал і копію документа про місцезнаходження підприємця, нотаріально засвідчену копію довідки про включення в Єдиний державний реєстр. При цьому необхідно пред'явити паспорт власника (засновника, співзасновників), керівника й головного бухгалтера, ксерокопії довідок про присвоєння зазначеним особам ідентифікаційних кодів платників податків. Якщо засновником є юридична особа, то додатково подається довідка про її узяття на податковий облік за місцезнаходженням форми Ф № 4-ОПП.

Крім цього, необхідно зареєструватися як платник податку на додану вартість. Для цього варто заповнити реєстраційну заяву форми № 1-Р і подати платіжну квитанцію про оплату внесення до реєстру платників ПДВ у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Статистична легалізація здійснюється Управлінням статистики шляхом одержання довідки про включення в Єдиний державний реєстр підприємств і організацій. Вона видається на основі поданої копії свідоцтва про державну реєстрацію, копію установчих документів, заповненої облікової картки Єдиного державного реєстру, платіжного документа про внесення плати за видачу довідки. Розмір плати залежить від терміну тривання реєстрації: 1 день ‑ 31, 13 грн., 2 дні ‑ 20,39 грн., 3 дні ‑ 15, 56 грн.

Легалізація платника внесків у Пенсійний фонд проводиться протягом 10 днів з дати одержання свідоцтва про державну реєстрацію. Для цього подається заява, у якій номер розрахункового рахунку вказується співробітниками Пенсійного фонду після одержання повідомлення з банку про відкриття такого рахунку. До заяви додається копія свідоцтва про державну реєстрацію, копія довідки про включення в Єдиний державний реєстр.

Легалізація страхувальника за платежами до фонду соціального страхування здійснюється на підставі копії свідоцтва про державну реєстрацію, копію установчих документів, поданого екземпляра відбитка печатки.

Як платник збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття суб'єкт підприємництва легалізується на підставі наказу Міністерства праці й соціальної політики №4 від 3 жовтня 1997 р. подачею копії свідоцтва про реєстрації, копії довідки про внесення в Єдиний державний реєстр, завіреної довідки з банку про відкриття рахунку, екземпляра відбитки печатки.

Єдиний державний реєстр організацій і підприємств ведеться органами державної статистики й визначається «Положенням про державний реєстр підприємств і організацій», а порядок внесення фізичних осіб-платників податків і платежів ‑ Законом України «Про державний реєстр фізичних осіб-платників податків і інших обов'язкових платежів».

Орган реєстрації може відмовити заявникові в її проведенні у випадку невідповідності установчих документів закону, не дотримання встановленого порядку створення юридичної особи, наявності на момент реєстрації обмежень для заняття підприємництвом.

У випадку безпідставності відмови в проведенні реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, а також відхилення від реєстрації, у тому числі затягування строків, неправомірні дії реєстраційних органів можна оскаржити в судовому порядку.

За бажанням заявника у випадку оплати реєстраційного збору в трикратному розмірі реєстрація може бути зроблена в плині одного дня.

Для проведення державної реєстрації юридичної особи, які створюються шляхом відділення засновників (учасників) або вповноважених ними осіб або органів, крім вище перерахованих документів повинні подати нотаріально засвідчену копію розділового балансу. Державна реєстрація юридичної особи, що створюється шляхом відділення, проводиться не раніше двох місяців з дати публікації оголошення про прийняття засновниками (учасниками) або вповноваженим ними органом рішення про відділення в спеціалізованому друкованому видавництві масової інформації. Якщо відділення здійснюється на підставі судового рішення, внесення в Єдиний державний реєстр запису здійснюється шляхом внесення до реєстру запису про судове рішення, про припинення юридичної особи. Відділення вважається завершеним з дати державної реєстрації юридичної особи, створених у результаті відділення.