Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

22.2. Правове регулювання здійснення іноземногоінвестування. Правові форми інвестиційної діяльності

У своїй праці "Стратегии проникновения на иностранный рынок" Р.Ф. Рут вказав на три основні способи такого проникнення:

1. Експорт – це спосіб,який несе мінімум ринкового і політичного ризику, але він дає і мінімум контролю за ринковими операціями. Здійсненню експорту через національних посередників (непрямий експорт) потрібно відступити перед прямими експортними каналами, котрі є системою іноземних агентств, які з’єднують фірму-виробника з кінцевим споживачем.

2. Укладання угод з іноземними компаніями, відповідно до яких фірма надає свої активи (патенти, торгові секрети, ноу-хау, фабричні марки та інші) в обмін на різноманітні форми платежів. Перевага цього способу – подолання митних бар’єрів. Недолік – відсутність контролю над планами і програмами маркетингу в країнах реалізації. Проблемою є здатність фірми забезпечити юридичний захист прав інвестиційної власності.

3. Прямі зарубіжні інвестиції. Їх перевагою є більш повне вико-ристання конкурентних переваг фірми на іноземному ринку. Але цей метод потребує більших витрат ресурсів на входження до іноземного ринку і пов’язаний із більшим ризиком.

Наявність ефективного стабільного законодавства України про іноземні інвестиції та зовнішньоекономічну діяльність повинно стати основним фактором, який буде сприяти притоку іноземних інвестицій в Україну. Сьогодні в Україні продовжується процес формування нормативно-правової бази, яка регулює питання інвестиційної політики. Основним законодавчим актом, який регулює діяльність іноземних інвестицій є Закон України "Про режим іноземного інвестування" від 19 березня 1996 р. №93/96-ВР (далі – Закон № 93/96-ВР). Крім цього закону дане питання регулюється Господарським кодексом України (глава 38); Указами Президента ("Про деякі питання іноземного інвестування"); Постановами Кабінету Міністрів та іншими підзаконними актами.

Ст. 400 ГКУ встановлює, що відносини, пов'язані з іноземними інвестиціями в Україні, регулюються цим Кодексом, законом про режим іноземного інвестування, іншими законодавчими актами та чинними міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України. У разі якщо міжнародним договором вста-новлено інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України про іноземні інвестиції, застосовуються правила міжнародного договору.

Держава встановлює гарантії, якщо надалі спеціальним законо-давством України про іноземні інвестиції будуть змінюватися гарантії захисту іноземних інвестицій, то протягом десяти років з дня набрання чинності таким законодавством на вимогу іноземного інвестора застосовуються державні гарантії захисту іноземних інвестицій, зазначені в Законі №93/96-ВР.

До прав і обов'язків сторін, визначених угодою про розподіл продукції, протягом строку її дії застосовується законодавство України, чинне на момент її укладення. Зазначені гарантії не поширюються на зміни законодавства, що стосуються питань оборони, національної безпеки, забезпечення громадського порядку, охорони довкілля.

Як уже було зазначено раніше, основним спеціальним нормативно-правовим актом є Закон України №93/96-ВР, у цьому законі іноземні інвестори – це суб’єкти, які провадять інвестиційну діяльність на території України, а саме:

юридичні особи, створені відповідно до законодавства іншого, ніж законодавство України;

фізичні особи – іноземці, які не мають постійного місця проживання на території України і не обмежені у дієздатності;

іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації;

інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності, які визнаються такими відповідно до законодавства України.

Іноземними інвестиціями є цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законо-давства України з метою отримання прибутку або досягнення соціаль-ного ефекту.

Види іноземних інвестицій можуть здійснюватися у вигляді:

іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним банком України;

валюти України – при реінвестиціях в об'єкт первинного інвестування чи в будь-які інші об'єкти інвестування відповідно до законодавства України за умови сплати податку на прибуток (доходи);

будь-якого рухомого і нерухомого майна та пов'язаних з ним майнових прав;

акцій, облігацій, інших цінних паперів, а також корпоративних прав (прав власності на частку (пай) у статутному фонді юридичної особи, створеної відповідно до законодавства України або законодавства інших країн), виражених у конвертованій валюті;

грошових вимог та права на вимоги виконання договірних зобов'язань, які гарантовані першокласними банками і мають вартість у конвертованій валюті, підтверджену згідно з законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями;

будь-яких прав інтелектуальної власності, вартість яких у конвер-тованій валюті підтверджена згідно з законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями, а також підтверджена експертною оцінкою в Україні, включаючи легалізовані на території України авторські права, права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, ноу-хау тощо;

прав на здійснення господарської діяльності, включаючи права на користування надрами та використання природних ресурсів, наданих відповідно до законодавства або договорів, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена згідно з законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями;

інших цінностей відповідно до законодавства України.

Указом Президента "Про деякі питання іноземного інвестування" встановлено, що:

іноземні інвестиції при первинному інвестуванні можуть здійсню-ватися у вигляді валюти України, яку придбано за іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України або одержано іноземним інвестором як прибуток (дохід) внаслідок здійснення іноземних інвестицій в Україні;

порядок здійснення іноземних інвестицій у формі придбання дер-жавних боргових зобов'язань та їх обсяги визначаються Міністерством фінансів України та Національним банком України;

постійні представництва нерезидентів та фінансові посередники – резиденти України, які обслуговують операції нерезидентів, що про-вадять підприємницьку діяльність в Україні без створення постійних представництв, подають статистичну звітність про здійснення іноземних інвестицій відповідно до встановлених форм і строків.

Іноземні інвестиції можуть вкладатися в будь-які об'єкти, інвес-тування в які не заборонено законами України.

Форми здійснення іноземних інвестицій. Іноземні інвестиції можуть здійснюватися в таких формах:

часткової участі у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;

створення підприємств, що повністю належать іноземним інвес-торам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;

придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, облад-нання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;

придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;

придбання інших майнових прав;

господарської (підприємницької) діяльності на основі угод про розподіл продукції;

в інших формах, які не заборонені законами України, в тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

Стаття 5 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" закріплює таку форму здійснення іноземних інвестицій, як створення на території України представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності: "Іноземні суб'єкти господарської діяльності, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України. Реєстрацію зазначених представництв здійснює центральний орган виконавчої влади з питань економічної політики протягом шістдесятьох робочих днів від дня подачі іноземним суб'єктом господарської діяльності документів на реєстрацію".

Іноземні інвестиції та інвестиції українських партнерів, включаючи внески до статутного фонду підприємств, оцінюються в іноземній конвертованій валюті та у валюті України за домовленістю сторін на основі цін міжнародних ринків або ринку України.

Перерахування інвестиційних сум в іноземній валюті у валюту України здійснюється за офіційним курсом валюти України, визна-ченим Національним банком України.

При реінвестиціях прибутку, доходу та інших коштів, одержаних у валюті України внаслідок здійснення іноземних інвестицій, перераху-вання інвестиційних сум провадиться за офіційним курсом валюти України, визначеним Національним банком України на дату фактич-ного здійснення реінвестицій.

Правові гарантії захисту іноземних інвестицій встановлюються державою у розділі ІІ Закону "Про режим іноземного інвестування", де для іноземних інвесторів на території України встановлюється національний режим інвестиційної та іншої господарської діяльності, за винятками, передбаченими законодавством України та міжнародними договорами України.

Але для окремих суб'єктів підприємницької діяльності, які здій-снюють інвестиційні проекти із залученням іноземних інвестицій, що реалізуються відповідно до державних програм розвитку пріоритетних галузей економіки, соціальної сфери і територій, може встановлюватися пільговий режим інвестиційної та іншої господарської діяльності.

Законами України можуть визначатися території, на яких діяльність іноземних інвесторів та підприємств з іноземними інвестиціями обмежується або забороняється, виходячи з вимог забезпечення національної безпеки.

Іноземні інвестиції в Україні не підлягають націоналізації, а державні органи не мають права реквізувати іноземні інвестиції, за винятком випадків здійснення рятівних заходів у разі стихійного лиха, аварій, епідемій, епізоотій. Зазначена реквізиція може бути проведена на підставі рішень органів, уповноважених на це Кабінетом Міністрів України. Усі витрати та збитки, яких зазнали іноземні інвестори, завдані їм внаслідок реквізиції, повинні бути відшкодовані на основі поточних ринкових цін та/або обґрунтованої оцінки, підтверджених аудитором чи аудиторською фірмою. Компенсація, що виплачується, визначається на момент припинення права власності.

Якщо іноземні інвестори зазнали збитків унаслідок дій, бездіяльності або неналежного виконання державними органами України чи їх посадовими особами передбачених законодавством обов'язків щодо них, відповідно до законодавства, то вони мають право на відшкодування збитків, включаючи упущену вигоду і моральну шкоду.

Компенсація, що виплачується іноземному інвестору, повинна бути швидкою, адекватною та ефективною і визначається на час фактичного здійснення рішення про відшкодування збитків. Сума компенсації повинна виплачуватись у валюті, в якій були здійснені інвестиції, чи в будь-якій іншій прийнятній для іноземного інвестора валюті відповідно до законодавства України. З моменту виникнення права на компенсацію і до моменту її виплати на суму компенсації нараховуються відсотки згідно із середньою ставкою відсотка, за яким лондонські банки надають позики першокласним банкам на ринку євровалют (ЛІБОР).

У разі припинення інвестиційної діяльності іноземний інвестор має право на повернення не пізніше шести місяців з дня припинення цієї діяльності своїх інвестицій в натуральній формі або у валюті інвестування в сумі фактичного внеску (з урахуванням можливого зменшення статутного фонду) без сплати мита, а також доходів з цих інвестицій у грошовій чи товарній формі за реальною ринковою вартістю на момент припинення інвестиційної діяльності, якщо інше не встановлено законодавством або міжнародними договорами України.

Після сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів іноземним інвесторам гарантується безперешкодний і негайний переказ за кордон їх прибутків, доходів та інших коштів в іноземній валюті, одержаних на законних підставах внаслідок здійснення іноземних інвестицій, порядок переказу яких визначається Національним банком України.

Іноземні інвестиції підлягають державній реєстрації. Незареєс-тровані іноземні інвестиції не дають права на одержання пільг та га-рантій, передбачених законодавством.

Державна реєстрація іноземних інвестицій здійснюється Урядом Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастополь-ською міськими державними адміністраціями протягом трьох робочих днів після фактичного їх внесення у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Захист прав та законних інтересів іноземних інвесторів здій-снюється у судовому порядку.