Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

10.4. Порядок реорганізації та ліквідації

виробничого кооперативу

Припинення діяльності виробничого кооперативу відбувається в порядку, передбаченому чинним законодавством: шляхом реорганізації чи ліквідації.

Відповідно до ст. 109 ГК України виробничий кооператив за рішенням загальних зборів членів кооперативу може бути реорганізований у підприємства інших форм господарювання в порядку, визначеному статутом кооперативу відповідно до вимог чинного законодавства.

Виробничий кооператив ліквідується в загальному порядку ліквідації суб’єкта господарювання, передбаченому чинним законодавством:

за рішенням загальних зборів членів кооперативу або зборів уповноважених;

за рішенням суду.

Ліквідація кооперативу здійснюється комісією, призначеною органом, який прийняв рішення про його ліквідацію. Цим же органом визначається порядок діяльності ліквідаційної комісії.

З дня призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління кооперативом.

Ліквідаційна комісія проводить ліквідацію кооперативу у порядку, встановленому законом.

Майно кооперативу, що залишилося після розрахунків з бюджетом та кредиторами, розподіляється між членами виробничого кооперативу пропорційно вартості їх паю.

Тема 11. Правове становище підприємств та їх об’єднань

11.1. Поняття та види підприємств

Основною ланкою економіки України, а також провідним серед суб’єктів господарювання є підприємство.

Відповідно до ст. 62 Господарського кодексу України, підприємство — самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади, органом місцевого самоврядування або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної та іншої господарської діяльності.

Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

Підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту. Підприємство не має у своєму складі інших юридичних осіб.

Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом. Найменування юридичної особи повинно містити в собі інформацію про організаційно-правову форму та про характер її діяльності.

Статтею 63 ГК України закріплено класифікацію підприємств за формами власності, способом утворення, кількістю працівників та обсягом валового доходу від реалізації продукції протягом року.

1. Види підприємств залежно від форм власності:

приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб’єкта господарювання (юридичної особи);

підприємство, що діє на основі колективної власності, наприклад, виробничі кооперативи, підприємства споживчої кооперації, підприємства громадських та релігійних організацій та інші;

комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади;

державне підприємство, що діє на основі державної власності;

підприємство, засноване на змішаній формі власності (на базі об’єднання майна різних форм власності).

Проте слід зазначити, що класифікація підприємств за формами власності, яка передбачена ГК України, суперечить ЦК України, оскільки цей кодифікований акт не виокремлює такої форми власності як колективна.

У разі якщо в статутному фонді підприємства іноземні інвестиції становлять не менше як 10%, воно визнається підприємством з іноземними інвестиціями. Підприємство, у статутному фонді якого іноземні інвестиції становлять 100%, вважається іноземним підприємством.