Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

15.3. Вільні, фіксовані, регульовані, оптові та роздрібні, біржові, аукціонні, тендерні ціни та порядок їх встановлення

Розглядаючи різноманіття видів цін, слід зазначити, що їх регулювання покладене на безліч комітетів та інспекцій. Ці органи здійснюють свій нагляд керуючись цілою низкою нормативних актів.

Законодавче визначення вільних цін можна знайти у ГК України ст. 190 та в Законі України “Про ціни і ціноутворення” ст. 7. Отже, роблячи висновок, вільні ціни – це ціни, які вільно складаються на ринку під впливом попиту та пропозиції незалежно від будь-якого прямого впливу державних органів.

Фіксовані ціни прямо встановлюються державою в особі певних державних органів, перелік яких встановлений постановою Кабінету Міністрів України №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади і виконавчих органів місцевих рад щодо регулювання цін (тарифів)” від 25.12.96 р. Фіксовані ціни не можуть бути збільшені або зменшені суб'єктами господарювання.

Далі розглянемо регульовані ціни та дамо їх визначення, спираючись на ГК України ст. 189 та Закон “Про ціни і ціноутворення” ст. 9.

Регульовані ціни це граничні рівні цін або граничні відхилення від державних фіксованих цін. Регульовані ціни бувають максимально граничними або мінімально граничними.

Наступні три види цін ми зустрічаємо досить часто в повсякденному житті, отже дамо їм визначення.

Термін “оптова ціна” згадується в Постанові КМУ “Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення”, а повне визначення дається у Національному стандарті України (ДСТУ 4303-2004) “Роздрібна та оптова торгівля”, згідно з яким оптова ціна та роздрібні ціни вживається у такому розумінні:

Оптова ціна підприємства (відпускна ціна) – ціна виробника продукції, за якою підприємство реалізує виготовлену продукцію оптово-збутовим організаціям або іншим підприємствам.

Оптові ціни промисловості ціни, по яких підприємства й організації-споживачі оплачують продукцію оптово-збутовим і постачальницьким організаціям

Роздрібні ціни це ціни, за якими товари реалізуються в роздрібній торговельній мережі населенню, підприємствам і організаціям. Вони є кінцевими, за цими цінами товари вибувають зі сфери обігу й споживаються в домашньому господарстві або у виробництві. Склад роздрібної ціни характеризується наступними елементами: оптовою ціною промисловості й торговельною надбавкою або торговельною знижкою.

Різновидом оптової ціни промисловості є ціна біржового товару (або біржових угод). Ця ціна формується на базі біржового котирування й надбавок або знижок залежно від якості товару, віддаленості від місця постачання й інших обставин, передбачених біржовим контрактом. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку регламентує за допомогою різноманітних наказів такі поняття, як біржова ціна та аукціонна ціна.

Біржова ціна – ціна на товари, реалізовані в порядку біржової торгівлі. Дані про біржові ціни наводяться в систематичних публікаціях, бюлетенях товарних бірж, повідомляються в періодичних (щоденних, щогодинних і т. д.) котируваннях.

Аукціонна ціна – ціна, що складається при продажі товару на аукціоні, найвища ціна, запропонована за товар на аукціонному торзі.

Тендерна ціна визначається Законом України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” №1490-14 від 22.02.2000 р.

Тендерна ціна – ціна на будівництво промислового або іншого об'єкта, встановлювана в результаті проведеного замовником тендера (торгів). Розрахунок ціни на спорудження об'єкта пропонує замовник, але фірми, що беруть участь у тендері, можуть надати свій розрахунок ціни, а також вказати розмір знижки (або надбавки) до ціни, запропонованої замовником. При конкурсному виборі фірми-підрядника одним із критеріїв вигідних умов є запропонована нею ціна, хоча на практиці іноді вирішальним для замовника стає вартість кредиту, його розмір, тривалість і строки погашення. При виборі підрядника відіграють свою роль і багато інших факторів, у тому числі політичні. Остаточна ціна на спорудження об'єкта визначається в контракті замовника з фірмою, що виграла торги.