Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

4.2. Фізичні особи-підприємці як суб’єкти господарювання

Згідно зі статтею 50 Цивільного Кодексу України право на здійснення не забороненої законом підприємницької діяльності має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Обмеження щодо здійснення підприємницької діяльності, а також перелік видів діяльності, в яких забороняється підприємництво, встановлюється Конституцією України та законом.

Так, статтею, 43 Господарського кодексу України, встановлено певні обмеження щодо кола осіб, які не можуть бути підприємцями.

Не допускається заняття підприємницькою діяльністю таких категорій громадян, як:

  1. військовослужбовці, службові особи органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, державного нотаріату, а також органів державної влади і управління, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємств;

  2. державним службовцям або іншим особам уповноваженим на виконання функцій держави заборонено займатися підприємницькою діяльністю або входити до складу правління підприємств, фінансово-кредитних установ, господарських товариств, організацій, спілок, об’єднань кооперативів, що здійснюють підприємницьку діяльність (Закон України “Про державну службу” від 16 грудня 1993 року);

  3. встановлена заборона безпосередньо займатися підприємницькою діяльністю керівникам, заступникам керівників державних підприємств, установ і організацій, їх структурних підрозділів, а також посадовим особам державних органів місцевого і регіонального самоврядування (Декрет Кабінету Міністрів України “Про впорядкування діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, створених за участю державних підприємств” від 31 грудня 1992 року). Проте, це не виключає їхнього права отримувати дивіденди за акціями, а також доходи від інших корпоративних прав;

  4. особи, яким суд заборонив займатися певною діяльністю не можуть здійснювати підприємницьку діяльність до закінчення терміну, встановленого вироком суду відповідно до Кримінального кодексу України;

  5. особи, які мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші корисливі злочини. Вони не можуть бути підприємцями, не можуть виступати співзасновниками підприємницької організації, а також обіймати у підприємницьких товариствах та їх об’єднаннях керівні посади і посади, пов’язані з матеріальною відповідальністю.

Крім обмеження суб’єктного складу підприємництва законодавством України встановлено певні обмеження, які стосуються здійснення окремих видів підприємницької діяльності. Відповідно до ст. 4 Закону України “Про підприємництво” деякі види підприємництва мають право здійснювати лише певні суб’єкти. Так, діяльність, пов’язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, виготовленням і реалізацією військової зброї та боєприпасів до неї, вибухових речовин, видобуванням бурштину, охороною окремих особливо важливих об’єктів права державної власності, а також діяльність, пов’язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних, судово-психіатричних експертиз та розробкою, випробуванням, виробництвом і експлуатацією ракет-носіїв, у тому числі з їх космічними запусками з будь-якою метою, може здійснюватися тільки державними підприємствами та організаціями, а проведення ломбардних операцій — також і повними товариствами.

Також законодавством встановлено певні обмеження щодо окремих видів діяльності, які можуть здійснюватися підприємцями лише після отримання відповідних ліцензій і патентів.

Слід зазначити, що відповідно до статті 50 Цивільного кодексу України фізична особа з повною цивільною дієздатністю здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом. Державна реєстрація суб’єктів господарювання здійснюється відповідно до ст. 58 Господарського кодексу України і детально регулюється Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осібпідприємців ” від 15 травня 2003 р. Інформація про державну реєстрацію фізичних осіб-підприємців є відкритою для загального ознайомлення. Якщо особа розпочала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, уклавши відповідні договори, вона не має права оспорювати ці договори на тій підставі, що вона не є підприємцем ( ч. 3 ст. 50 ЦК України).

Згідно зі статтею 52 ЦК України фізична особапідприємець відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення. Фізична особапідприємець, яка перебуває в шлюбі, відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй у разі поділу цього майна.

Відповідно до статті 53 ЦК України фізична особа, яка неспроможна задовольнити вимоги кредиторів, пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності, може бути визнана банкрутом у порядку, встановленому законом. Порядок і умови визнання суб’єктів підприємницької діяльності банкрутами з метою задовольнити претензії кредиторів регулює Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”.