Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

5.3. Загальний порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності

Загальний порядок реєстрації відповідно до ст. 5 З.У «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» передбачає її здійснення державним реєстратором винятково у виконавчому комітеті місцевих рад обласного значення, або в районній у містах Києві й Севастополі державної адміністрації, за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи-підприємця. Місцезнаходження юридичної особи – місцезнаходження постійно діючого виконавчого органа юридичної особи, а випадку його відсутності – місце знаходження іншого органа або особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи без доручення, по певній адресі, що зазначений засновниками (учасниками) в установчих документах і по який здійснюється зв'язок з юридичною особою. ГК України встановив, що таке місце визначається місцем державної реєстрації й вказується для юридичної особи в його установчих документах. Місцем проживання підприємця-фізичної особи (громадянина), аналогічно й засновника юридичної особи, є зареєстроване у встановленому порядку постійне або тимчасове місце його проживання. Інша справа, що юридичний відділ зазначених органів самоврядування одночасно і є юридичним відділом державної адміністрації.

В Україні реєстрацію здійснюють значна кількість органів реєстрації. За станом на 1 січня 2003 р. реєстрацію здійснювали 764 органи, з них 232 органи місцевого самоврядування й 532 районні адміністрації. В Україні ще діє майже півтора десятка типів реєстраторів: КМУ опікується реєстрацією фінансово-промислових груп, НБУ – комерційними банками й фінансовими біржами, академії наук - підвідомчими їм інститутами, установами й організаціями. Майже 80 відсотків усіх реєстрацій припадає на органи, які діють у великих містах, а функції з реєстрації здійснюють за сумісництвом торговельне, економічне, юридичне й загальне управління. Такий порядок характеризується винятковим переліком документів, необхідних для здійснення реєстрації.

1. Для реєстрації юридичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності власник або вповноважена ним особа (заявник) повинен особисто подати державному реєстраторові (відіслати рекомендованим листом з описом вкладеного) наступні документи:

а) заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи; У реєстраційній картці вказується:

повна й скорочена назва суб'єкта підприємницької діяльності із зазначенням його організаційно-правової форми;

місцезнаходження;

прізвище, ім'я, по батькові керівника й адреса його місця проживання, паспортні дані, номер телефону, телефаксу;

форма власності;

до п'яти основних видів діяльності за поточний рік;

якщо передбачені філії, представництва або відділення, то вказується їхня кількість, а на звороті наводяться дані про них, у тому числі їхнє місцезнаходження;

посада, прізвище, ім'я, по батькові, номер телефону особи, що заповнила реєстраційну картку;

дата заповнення картки й підпис особи;

б) копію рішення засновників або уповноваженого ними органа про створення юридичної особи у випадках передбачених законом; Якщо власників або уповноважених ними органів два й більше, те рішенням про установу корпоративної юридичної особи є установчий договір. Установчим договором є консенсуальна угода, що регулює взаємини між засновниками в процесі створення й діяльності юридичної особи ‑ суб'єкта підприємницької діяльності. У зв'язку із цим варто мати на увазі, що підписи фізичних осіб-засновників у корпоративній підприємницькій структурі повинні бути нотаріально посвідчені;

в) два зразки установчих документів, якщо відповідно до чинного законодавства для створюваної організаційно-правової форми підприємства передбачається статут. Так, згідно ч.1 ст.4 Закону України «Про господарські товариства» повне й командитне товариство діє лише на підставі установчого договору й статут як установчий документ їм не потрібний. Навпаки, більшість юридичних осіб ‑ суб'єктів підприємництва, у тому числі такі господарські товариства, як акціонерні, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю діють на підставі установчого договору й статуту. Державні й комунальні підприємства діють лише на підставі статуту;

г) документ, що свідчить об внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи. Відповідно до ст. 10 З. У. «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» за проведення державної реєстрації стягується реєстраційний збір у розмірі:

десяти неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян ‑ за проведення державної реєстрації юридичної особи;

два неоподатковуваних податки мінімуму доходу громадян ‑ за проведення державної реєстрації фізичної особи підприємця.

2. У випадку якщо проводилося резервування найменування юридичної особи, крім документів додатково подається діюча інформація з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи.

3. У випадках, передбачених законом, крім документів, передбачених у п.1 додатково подається (надсилається) копія рішення органів Антимонопольного комітету України або Кабінету Міністрів України про дачу дозволу на погоджені дії або концентрацію суб'єктів господарювання.

4. У разі державної реєстрації юридичної особи, для якої законодавством установлені вимоги щодо формування статутного фонду, додатково подається документ, що підтверджує факт внесення засновниками внесків у статутний фонд юридичної особи в розмірі, встановленому законом. Законом України «Про господарські товариства» передбачено, що до моменту реєстрації засновники акціонерних товариств повинні внести не менше 50 відсотків номінальної вартості акцій до моменту скликання установчих зборів, якщо акції розподіляються між засновниками акціонерного товариства. Згідно з ч. 2 ст. 52 Закону України «Про господарські товариства», на момент реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю, кожного з його учасників зобов'язаний внести не менше 30 відсотків зазначеного в установчих документах внеску, що підтверджується документами, виданими банківськими установами. Це ж стосується й товариства з додатковою відповідальністю (ч. 3 ст.65). На момент реєстрації командитного товариства - повинне бути внесено 25 відсотків (ч. 3 ст.81).

5. У випадку державної реєстрації відкритого акціонерного товариства додатково подається звіт про проведення відкритої передплати на акції, що засвідчують Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку України. Підписка вважається такою що відбулася, якщо після закінчення її строку покрито підпискою 60% акцій. Якщо підпискою покрито менше 60% акцій - товариство вважається не заснованим.

6. У випадку державної реєстрації сільського (фермерського) господарства, державному реєстраторові додатково подається копія Державного акту на право приватної власності засновника на землю або копія Державного акту на право постійного користування землею засновником, або нотаріально засвідчено копію договору на право користування землею засновником на умовах оренди.

7. У разі державної реєстрації юридичної особи, засновником якої є іноземна юридична особа, повинен бути поданий документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в державі її місцезнаходження. Тобто виписка з торговельного, банківського або судового реєстру, що відповідає вимогам, запропонованим до оформлення документів, які подаються державному реєстраторові. Власне, мова йде про підтвердження узаконення іноземного засновника й визначення його національності. Місцезнаходженням іноземної юридичної особи є країна, в якій воно зареєстровано. Місцезнаходженням підприємницького товариства є країна, в якій воно засновано, якщо товариство виконало вимоги права цієї держави щодо реєстрації й публічності. У випадку відсутності таких вимог ураховується те, чиїх правил дотримувалося таке товариство в процесі своєї організації. У такому випадку застосовується право країни, на яке орієнтується таке товариство в процесі своєї діяльності. Документ про реєстрацію іноземної юридичної особи-засновника повинен бути завірений відповідно до законодавства країни його видачі, перекладеним на українську мову, завіреним печаткою перекладача й легалізованим у консульській установі України, якщо міжнародними договорами, учасником яких є Україна, не передбачено інше.

8. Якщо документи про проведення державної реєстрації подаються засновником, або вповноваженим ним особою особисто, державному реєстраторові додатково пред'являється паспорт і документ, що підтверджує їхнього повноваження.

Для проведення державної реєстрації фізичної особи, що має намір стати підприємцем, згідно зі ст. 42 З. У. «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» особа повинно подати особисто державному реєстраторові за місцем проживання наступні документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, (яка одночасно є заявою);

копію довідки про включення заявника до Єдиного реєстру фізичних осіб - платників податку й інших обов'язкових платежів;

документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Підчас надання документів заявник представляє документи, які підтверджують його особистість. На відміну від реквізитів реєстраційної картки для юридичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності, картка фізичної особи містить: ідентифікаційний код платника податків; прізвище, ім'я, по батькові реєстраційного; номер, серію паспорта із зазначенням органа, що його видав і дати видачі; зазначення місця проживання реєстраційного, якщо є телефон, телефакс те вказуються й вони; не більше п'яти видів основної діяльності на поточний рік; зазначена особа, що заповнила реєстраційну картку (посада, прізвище, ім'я, по батькові, номер телефону); дату заповнення картки й підпис.

Єдиним документом, що засвідчує фізичну особу, є паспорт. Для громадян України - паспорт громадянина України, для іноземців - паспорт, пластикова картка відповідної держави. Для осіб без громадянства й біженців - свідоцтво, що видається у встановленому порядку міграційними службами України.

Державному реєстраторові забороняється вимагати додаткові документи для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця, якщо вони не передбачені законом. Документи які подаються для проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця приймаються за описом, копія якою в день прийняття документів видається (відсилається рекомендованим листом) заявникові із зазначенням дати надходження документів. Державний реєстратор повинен при необхідності надати заявникові допомогу в заповненні реєстраційної картки й перевірити відповідність зазначених у ній відомостей установчим документам і документам, які засвідчують особистість.