Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

5.5. Перереєстрація суб'єктів підприємницької діяльності

й внесення змін в установчі документи

У процесі діяльності суб'єктів підприємництва часто виникають ситуації, коли необхідно вносити зміни в реєстраційні документи й проходити перереєстрацію.

Для проведення державної реєстрації змін в установчих документах юридичної особи засновники (учасники) або вповноважений орган або особа повинні подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладеного) такі документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін в установчих документах юридичної особи;

нотаріально засвідчену копію рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органа, яким затверджені зміни в установчих документах;

оригінал н установчих документів юридичної особи з відміткою про державну реєстрацію;

два зразки змін в установчих документах юридичної особи й два зразки установчих документів у новій редакції;

документи, що підтверджують внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін в установчих документах.

У випадку внесення змін в устав, у зв'язку зі зміною статутного фонду юридичної особи, крім документів, зазначених вище, необхідно додатково представити документ, що підтверджує внесення плати за публікацію в спеціалізованому друкованому виданні відповідного оголошення.

У разі внесення змін в установчі документи, пов'язані зі зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, додатково подається копія рішення про вихід юридичної особи зі складу засновників (учасників), завірена у встановленому порядку, або нотаріально засвідчена копія заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників). У випадку передачі права засновника (учасника) іншій особі додатково подається нотаріально завірений документ, що підтверджує факт передачі права, якщо засновник або учасник був виключений примусово із числа засновників (учасників), що повинно бути передбачено законом або установчими документами, державному реєстраторові надається копія рішення вповноваженого органа юридичної особи.

У процесі внесенні змін в установчі документи на підставі смерті одного із засновників або учасників юридичної особи й відмови інших засновників у прийнятті спадкоємців померлого до складу засновників (учасників) додатково державному реєстраторові надається нотаріально завірене свідоцтво про смерть фізичної особи або судове рішенні про визнання громадянина померлим.

Якщо юридична особа вносить зміни в установчі документи у зв'язку зі зміною назви юридичної особи, то вона додатково подає державному реєстраторові свідоцтво про державну реєстрацію, на підставі якого діяв попередник.

Документи, подані для проведення державної реєстрації змін в установчі документи юридичної особи, приймаються державним реєстратором за описом, копія якого в день надходження документів видається (висилається рекомендованим листом) засновникам (учасникам) юридичної особи або уповноваженій ним особі з оцінкою про одержання документів. Дата надходження документів для проведення державної реєстрації змін в установчих документах юридичної особи вноситься в журнал обліку реєстрації дій.

Державний реєстратор може залишити документи, подані для здійснення державної реєстрації змін без розгляду у випадку, якщо:

документи подані не за місцем проведення державної реєстрації;

документи не відповідають вимогам, запропонованим даним законом;

документи подані не в повному обсязі;

документи подані з порушенням строку.

У разі відмови в розгляді документів, поданих для проведення державної реєстрації змін в установчих документах юридичної особи, державний реєстратор не пізніше наступного дня з моменту їхнього одержання повинен повідомити засновників (учасників), зазначивши підстави відмови.

Державна реєстрація змін здійснюється в такому ж порядку, що й реєстрація.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати проведення державної реєстрації змін в установчих документах юридичної особи повинен видати засновникам (учасникам) юридичної особи або уповноваженому ним органу, один зразок оригіналу установчих документів у новій редакції й один зразок установчих документів у старій редакції, з оцінками державного реєстратора про проведення державної реєстрації змін в установчих документах і передати в органи державної статистики, державної податкової служби й позабюджетні фонди повідомлення про реєстрації змін в установчих документах юридичної особи.

У разі проведення державної реєстрації змін в установчих документах у зв'язку зі зміною назви юридичної особи, державний реєстратор крім вище зазначених документів, повинен видати (відіслати рекомендованим листом) засновникам (учасникам) або вповноваженому ними органу нове свідоцтво про реєстрацію юридичної особи й свідоцтво, що було виміняне з оцінкою про видачу нового свідоцтва.

У випадку втрати, ушкодження свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємництва (юридичної особи, фізичної особи-підприємця), йому або його представникові необхідно подати державному реєстраторові наступні документи:

заяву встановленого зразка про заміну свідоцтва про державну реєстрацію;

якщо підставою для заміни свідоцтва є його ушкодження, до заяви додається не придатне для використання свідоцтво про державну реєстрацію;

документ, що підтверджує внесення плати за публікацію оголошення про втрату або заміну свідоцтва про державну реєстрацію;

документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за заміну свідоцтва про державну реєстрацію у зв'язку з його втратою або ушкодженням. Документом, що підтверджує внесення реєстраційного, є копія квитанції, виданої банком, або копія платіжного доручення з оцінкою банку.

Заміна свідоцтва про державну реєстрацію у зв'язку з його втратою або ушкодженням здійснюється протягом двох робочих днів з дати надходження документів.

За заміну свідоцтва про державну реєстрацію у зв'язку з його втратою або ушкодженням сплачується реєстраційний збір у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходу громадян.