Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

Тема 12. Загальна характеристика припинення господарської діяльності

12.1. Поняття, способи та форми припинення діяльності суб'єктів господарювання

До змісту поняття “припинення” господарської діяльності суб'єктів господарювання входять юридичні підстави, акти та процесуально-правові дії щодо припинення суб'єктів господарювання як суб’єктів права.

Підставами припинення суб'єктів господарювання є певні фактичні обставини, з якими закон пов’язує припинення його діяльності. Вони встановлюються законодавством та установчими документами суб'єкта господарювання.

Загальні підстави припинення діяльності суб'єктів господарювання встановлюються ст. 59 ГК України. Так, припинення діяльності суб’єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації  за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб  засновників суб’єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених ГК України,  за рішенням суду.

Загальний процесуальний порядок та форми проведення припинення регламентують норми ст. 60  61 ГК України та ст. 104  112 ЦК України. У разі банкрутства суб'єкта господарювання правовідносини припинення регулюються Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Особливі підстави та форми припинення діяльності окремих суб'єктів господарювання встановлюються відповідними законами (наприклад, статтею 83 Закону України «Про господарські товариства» передбачається припинення командитного товариства у разі виходу усіх учасників з повною відповідальністю, а також при виході усіх вкладників; статтею 87 Закону України «Про банки та банківську діяльність», як підстава припинення, передбачається ініціатива Національного банку України, тощо).

Способи припинення  це визначений законодавством порядок припинення діяльності суб'єкта господарювання, який визначає право відповідного органу приймати рішення про припинення діяльності.

Відповідно до ст. 59 ГК України можна назвати такі способи припинення діяльності суб'єкта господарювання:

добровільний спосіб, що базується на рішенні власників, засновників суб'єкта господарювання;

примусовий спосіб, що ґрунтується на рішенні суду.

Формами припинення діяльності суб'єкта господарювання є:

реорганізація (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідація суб'єкта господарювання (рис. 12.1).

Підстави та форми припинення господарської діяльності суб'єктів господарювання залежать від їх юридичного статусу.

Припинення підприємницької діяльності фізичної особи відбувається на підставах, передбачених ст. 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»:

прийняття фізичною особою-підприємцем рішення про припинення підприємницької діяльності;

смерті фізичної особи, яка була зареєстрована як підприємець;

постановлення судового рішення про оголошення фізичної особи померлою або визнання безвісно відсутньою;

постановлення судового рішення про визнання фізичної особи, яка є підприємцем, недієздатною або про обмеження її цивільної дієздатності;

постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця з таких підстав:

  1. визнання фізичної особи-підприємця банкрутом;

  2. провадження фізичною особою підприємницької діяльності, що заборонена законом;

  3. неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Рис. 12.1. Форми припинення юридичної особи

Таким чином, на відміну від юридичних осіб, фізична особа  суб'єкт підприємницької діяльності – не припиняється, а припиняє свою підприємницьку діяльність.