Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

23.5. Поняття, види зовнішньоекономічного договору,його зміст, форма та порядок укладання

Сьогодні в Україні вся зовнішньоекономічна діяльність опосередко-вується зовнішньоекономічними договорами (контрактами).

Зовнішньоекономічний договір (контракт) – матеріально оформлена угода двох або більше суб'єктів ЗЕД і їхніх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їхніх взаємних прав і обов'язків у сфері ЗЕД (ст. 1 Закону "Про ЗЕД").

Ст. 6 Закону України "Про ЗЕД" (у редакції від 20.11.2003 р.) встановлює порядок його укладання. Зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається в простій письмовій формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) може бути визнаний недійсним у судовому порядку, якщо він не відповідає вимогам законів України або міжнародних договорів України.

Зміст зовнішньоекономічного договору визначається відповідно до вимог ГК України про істотні умови договорів. Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затверджене наказом Мінекономіки й з питань європейської інтеграції від 06.09.2001 р. №201, є свого роду типовим договором, тому що визначає обов'язкові для суб'єктів ЗЕД України умови договорів ЗЕД.

Це Положення застосовується при укладанні договорів купівлі-продажу товарів (наданні послуг, виконанні робіт) і товарообмінних договорів і не застосовується до концесійних і деяких інших договорів.

У зовнішньоекономічному договорі повинні бути передбачені певні умови, якщо тільки сторони не уклали угоду про інший виклад його умов і така домовленість не позбавляє договір предмета, об'єкта й інших істотних умов. До таких умов належать:

  1. Назва, номер договору, дата й місце його укладання.

  2. Преамбула, в якій визначається повне найменування сторін, під яким вони офіційно зареєстровані, із зазначенням країни, дається коротке визначення сторін як контрагентів ("Продавець", "Покупець", "Замовник", "Постачальник" та ін.), найменування документів, якими керуються представники при укладанні договору (устав та ін.).

  3. Предмет договору, що визначає вид товару (роботи, послуги) із зазначенням найменування, марки, сорту або результату роботи (послуги), зустрічних постачань і т. д. Якщо товар (робота, послуга) вимагають більш детальної характеристики, то все це вказується в додатку (специфікації), що повинен бути невід’ємною частиною договору, про що в тексті договору робиться відповідна оцінка.

У додатку до договору на переробку давальницької сировини вказується, крім того, ще відповідна технологічна схема переробки.

4. Кількість і якість товару (обсяги виконання робіт, надання послуг), що визначають залежно від номенклатури товару (робіт, послуг) одиницю виміру товару, прийняту для товарів такого виду (у тоннах, кілограмах, штуках, обсягах послуг та ін.), його загальна кількість і якісні характеристики.

5. Базисні умови постачання товарів (відповідно до правил "Инкотермс") або порядок приймання-здачі виконаних робіт або наданих послуг.

6. Ціна й загальна вартість договору (контракту), де визначаються ціна, одиниці виміру товару, конкретна й загальна вартість товарів (робіт або послуг) і валюта платежів.

Цінові показники можуть бути також зазначені в додатках (специфікації), на які робиться посилання в тексті договору.

У договорі на переробку давальницької сировини визначається також його станова вартість. У бартерному (товарообмінному) договорі загальна вартість експортованих товарів виражається в іноземній валюті, віднесеної НБУ до першої групи класифікатора валют.

  1. Умови платежу, що вказують на спосіб, порядок і строки фінансових розрахунків і гарантій виконання сторонами взаємних платіжних зобов’язань. Тут варто враховувати постанову КМУ й НБУ від 21.06.1995 р. №444 "Про типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і типові форми захисних застережень до зовнішньоекономічних договорів (контрактів), які передбачають розрахунки в іноземній валюті".

  1. Умови здачі (прийому) товарів (робіт, послуг), що передбачають строки й місце фактичної передачі товарів, перелік товаросупровідних документів. Прийом-здача провадиться за кількістю відповідно до товаросупровідних документів, за якістю – відповідно до документів, що засвідчують якість товару.

9. Упакування й маркування, що становлять умови про тару (упакуванню) (ящики, мішки, контейнери та ін.), і відповідне маркування, а за необхідності – також умови повернення тари (упакування).

10. Форс-мажорні обставини, що містять дані про обставини непереборної дії, за яких сторони звільняються від відповідальності за невиконання умов договору (стихійні лиха, воєнні дії, ембарго, втручання з боку влади та ін.). Факт і період дії форс-мажорних обставин підтверджується умовами світового ринку.

У договорах міжнародної купівлі-продажу товарів, бартерних та інших контрактах, укладених українськими суб'єктами господарювання, найчастіше передбачається, що суперечки, які виникають за даним контрактом або у зв'язку з ним, підлягають передачі на розгляд і остаточне рішення в Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України (відповідно до Закону України "Про міжнародний комерційний арбітраж" від 24.02.94 р., Регламенту Міжнародного комерційного арбітражного суду при ТПП України, затвердженого рішенням Президії ТПП України від 25.08.94 р.).

11. Юридичні адреси, поштові й платіжні реквізити сторін також обов’язково вказуються в договорі.

12. За домовленістю сторін у договорі (контракті) можуть вказуватися додаткові умови: страхування, гарантії якості визначення норм навантаження (розвантаження), умови передачі технічної документації на товар, порядок сплати податків, митних зборів, можливість і порядок внесення змін у договір (контракт).

З метою здійснення контролю за дотриманням порядку розрахунків в іноземній валюті Указом Президента України "Про облік окремих видів зовнішньоекономічних договорів (контрактів) в Україні" від 07.11.1994 р. уведений облік (реєстрація) окремих видів договорів у ЗЕД, предметом яких є окремі групи товарів. Відповідно до цього Указу виданий наказ Мінекономіки та з питань евроінтеграції України від 29.06.2000 р., яким затверджені порядок реєстрації, перелік товарних груп і країн, у випадку експорту в які контракти підлягають обліку.

Реєстрація зовнішньоекономічних договорів здійснюється у строк, не більше 10 робочих днів від дати подання документів, перелік яких визначений наказом. Відмова в реєстрації допускається у випадках неподання всіх необхідних документів або невідповідності даних контракту даним інформаційної картки, невідповідності умов контракту законодавству України, застосування спеціальних санкцій до однієї зі сторін договору, існування заборон або коли вичерпані квоти на ввезення відповідних товарів, зроблених в Україні, а також коли є офіційна інформація про порушення однієї зі сторін договору законодавства України.