Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоз право конспект лекцій 28.06.09.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
2.1 Mб
Скачать

21.3. Система торговельних угод. Торговельне посередництво

Згідно зі ст. 263 Господарського кодексу торговельна діяльність регулюється договорами постачання, контрактації сільськогосподарської продукції, енергопостачання, купівлі-продажу, оренди, міни (бартеру), лізингу та іншими договорами.

Торговельне посередництво – це досить широке поняття, що охоплює чимале коло послуг: перепродаж товару; пошук закордонного контрагента; підготовку й укладання угоди; кредитування сторін; здійснення транспортно-експедиторських операцій; страхові операції; проведення рекламних заходів; технічне обслуговування.

Торговельно-посередницька діяльність має ряд особливостей:

Представляючи виробників, експортерів, покупців, посередники здійснюють за їхнім дорученням як юридичні, так і фактичні дії;

посередники не тільки здійснюють угоди, а часто і фінансують їх, надають послуги, беруть на себе ризик;

посередники здійснюють угоди і представляють інтереси замовника; угоди здійснюються на договірній основі.

21.4. Відповідальність за незаконну торговельну діяльність

Під незаконною торговельною діяльністю (ст. 160-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КупАП)) слід розуміти здійснення двох або більше угод купівлі-продажу товарів чи будь-яких інших предметів без дозволу відповідних установ з метою одержання неконтрольованого державного прибутку.

Незаконною торговельною діяльністю визнається також здійснення без відповідної реєстрації однієї угоди купівлі-продажу, якщо її предметом є партія будь-яких товарів і одержаний неконтрольований державою прибуток перевищує мінімальний розмір заробітної плати, встановлений законодавством України.

Не є правопорушенням продаж особою належних їй речей, якщо не встановлено, що ці речі спеціально придбано для перепродажу і що внаслідок перепродажу особа має постійне або додаткове джерело існування.

Суб’єктами незаконної торговельної діяльності можуть бути як приватні особи, які здійснюють торговельну діяльність без одержання відповідного дозволу, так і працівники комерційних чи приватних підприємств (організацій), які під прикриттям підприємницької діяльності без належного оформлення дозволу займаються торгівлею.

Так, здійснення підприємницької діяльності з ухилянням від державної реєстрації з метою одержання неконтрольованого державою прибутку, карається штрафом:

від п’яти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією товару та виручених грошей, якщо розмір цього прибутку не перевищує семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 160-2 КУпАП);

від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, якщо це було пов’язано з отриманням доходу у великих розмірах (ст. 202 Кримінального кодексу України (ККУ).

За заняття забороненими видами господарської діяльності ст. 203 ККУ накладається штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За порушення правил торгівлі на ринках накладається штраф на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За торгівлю в містах з рук на вулицях, площах, у дворах та інших невстановлених місцях накладається штраф від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

За порушення правил торгівлі підакцизними товарами законодавством встановлена така відповідальність. Так, роздрібна або оптова торгівля, включаючи імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі. Порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, а саме: торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами в приміщеннях або на територіях, заборонених законом, або в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради як такі, де роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами заборонена, а також торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами через торгові автомати чи неповнолітніми особами, і продаж алкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років, тягне за собою накладення штрафу від п’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами з рук тягне за собою накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі (ст. 156 КупАП).

Незаконне придбання з метою збуту, а також збут чи транспорту-вання з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення (ст. 204 ККУ).

Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності за порушення законодавства та зобов’язань несуть майнову та кримінальну відповідальність.

Майнова відповідальність застосовується у формі матеріального відшкодування прямих та непрямих збитків у повному обсязі. Крім цього, до порушників можуть застосовуватися майнові санкції у вигляді штрафів, заборон, обмежень, призупинення зовнішньоекономічної діяльності. Ці санкції може застосовувати Міністерство економіки України за рішенням судових, податкових та інших правоохоронних органів.