Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

5. Терміни, що використовуються в даному стандарті, ма­ють таке значення:

МСБО 24 (переформатований у 1994 р.)

Зв 'язані сторони сторони вважаються зв'язаними, якщо одна сторона має можливість контролювати іншу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових та операційних рішень іншою стороною.

Операція зі зв'язаною стороною обмін ресурсами або зобов'язаннями між зв'язаними сторонами незалежно від того, чи призначається ціна.

Контроль володіння, прямо або непрямо через дочірні підприємства, більшою частиною голосів підприємства або суттєвим відсотком голосів і повноваження прямо ви­значати, згідно зі статутом або угодою, фінансову та операційну політику керівництва підприємства.

Значний вплив (для даного стандарту) участь у прий­нятті рішень щодо фінансової та операційної політики підприємства, але не контроль за цією політикою. Зна­чний вплив може здійснюватися різними шляхами, як пра­вило, через представництво у раді директорів, але та­кож, наприклад, і шляхом участі у процесі розробки полі­тики, у суттєвих операціях всередині компанії, взаємооб-міні управлінським персоналом або через залежність від технічної інформації. Значного впливу можна досягти шля­хом володіння певною часткою власності через статут або угоду. За умов часткового володіння значний вплив роз­глядається згідно з визначенням, яке міститься у МСБО 28 "Облік інвестицій в асоційовані компанії".

6. У контексті даного стандарту наведене нижче не розглядається як зв'язані сторони:

а) дві компанії, які просто мають спільного директора, не зва­жаючи на параграфи Зг та Зд, наведені вище (але необхід­но розглянути можливість і оцінити ймовірність того, що директор зможе впливати на політику обох компаній у їх взаємних операціях);

б) і) особи, що надають фінансування;

іі) профспілки;

ііі) комунальні служби;

іу) державні установи та агентства,

418

МСБО 24 (переформатований у 1994 р.)

у ході їх звичайних стосунків з підприємством (хоча вони можуть обмежувати свободу дії підприємства або брати участь у процесі прийняття рішень підприємством);

в) окремий замовник, постачальник, підприємство, що отри­мало пільги (френчайзер), дистриб'ютор, генеральний агент, з яким підприємство здійснює значний обсяг операцій винят­ково з причин економічної залежності.

Питання щодо зв'язаних сторін

7. Стосунки зв'язаних сторін є звичайним явищем у торгівлі та господарській діяльності. Наприклад, підприємства часто здій­снюють частину своєї діяльності через дочірні підприємства або асоційовані компанії і купують частку власності в інших підприємствах — з метою здійснення інвестицій або торгових операцій — у пропорції, достатній для забезпечення контролю або значного впливу з боку інвестиційної компанії на фінан­сові та операційні рішення об'єкта інвестиції.

8. Стосунки зв'язаних сторін також можуть впливати на фінан­совий стан та результати операційної діяльності підприємства, яке надає звіт. Зв'язані сторони можуть вступати в операції, які не здійснюються незв'язаними сторонами. Крім того, операції між зв'язаними сторонами можуть не призводити до таких сум, які виникають в результаті операцій між незв'язаними сто­ронами.

9. Стосунки зв'язаних сторін можуть впливати на результати ді­яльності та фінансовий стан підприємства, навіть якщо операції між зв'язаними сторонами не здійснюються. Сам факт існування стосунків може бути достатнім для впливу на операції під­приємства, яке надає звіт, з іншими сторонами. Наприклад, дочірнє підприємство може припинити стосунки з торговим партнером після придбання материнською компанією спорід­неного дочірнього підприємства, яке працює в тій самій галузі, що і попередній партнер. І навпаки, одна сторона може утри­матися від дій з причини значного впливу іншої сторони. На­приклад, дочірнє підприємство може отримати вказівку від своєї материнської компанії не займатися дослідженнями та розробками.

10. З огляду на те, що керівництву важко визначити результати впливу, які не призводять до операції, даний стандарт не вимагає розкриття такого результату.

419

МСБО 24 (переформатований у 1994 р.)

11. Визнання в обліку передачі ресурсів, як правило, базується на ціні, узгодженій сторонами. Між незв'язаними сторонами ця ціна буде ціною, яка визначається в операції між незалежними сторонами. Зв'язані сторони можуть мати певну ступінь гнучкості у процесі визначення ціни, яка відсутня при операціях між незв'язаними сторонами.

12. Для визначення ціни операцій між зв'язаними сторонами засто­совуються різні методи.

13. Один зі шляхів визначення ціни операції між зв'язаними сторо­нами є метод порівнюваної неконтрольованої ціни, згідно з яким ціна визначається шляхом посилання на порівнювані то­вари, реалізовані на економічно порівнюваних ринках покуп­цю, який не зв'язаний з продавцем. Якщо товари або послуги надаються в результаті операції між зв'язаними сторонами за умов, які схожі на умови звичайної торгової операції, часто використовується саме цей метод. Він також часто застосову­ється для визначення вартості фінансування.

14. Якщо товари передаються між зв'язаними сторонами до реалі­зації незалежній стороні, часто застосовується метод ціни пе­репродажу. Це зменшує ціну перепродажу на маржу, яка ві­дображає суму, з якої продавець, що перепродаватиме цей то­вар, намагатиметься покрити свої збитки або отримати відпо­відний прибуток, щоб вийти на ціну передачі товару для пе­репродажу. При визначенні компенсації, яка належить про­давцю, що перепродає товар, і яка б відповідала його внеску в процес, виникають проблеми міркування. Цей метод також використовується для передачі інших ресурсів, наприклад права та послуги.

15. Ще один підхід — метод "собівартість плюс", згідно з яким до суми собівартості, яку визначає постачальник, додається відпо­відна націнка. Труднощі можуть виникати при визначенні як елементів витрат, які відносяться на собівартість, так і націнки. У визначенні трансфертної ціни можуть допомогти такі кри­терії, як порівнювана прибутковість подібних галузей щодо обороту або відносно капіталу, що використовується.

16. Інколи ціна операцій між зв'язаними сторін не може бути визначена з використанням одного з методів, описаних вище в параграфах 13—15. Інколи ціна не призначається, напри­клад, у випадках безкоштовного надання послуг у сфері

420

МСБО 24 (переформатований у 1994 р.)

менеджменту або подовження безвідсоткового кредиту на забор­гованість.

17.Інколи операції не відбувалися б, якби не існували певні вза­ємовідносини. Наприклад, компанія, яка продала за собівар­тістю велику частку своєї продукції материнській компанії, могла б не знайти альтернативного покупця, якщо б мате­ринська компанія не придбала ці товари.

Розкриття

18. Законодавство багатьох країн вимагає розкриття у фінансових звітах інформації щодо певних категорій зв'язаних сторін. Зокрема, увага зосереджується на операціях з директорами підприємства, особливо на їх винагороді та позиках у зв'язку з фідуціарною природою їх відносин з підприємством (через те, що їх відносини з підприємством мають довірчий ха­рактер). Крім того, МСБО 5 "Інформація, яка підлягає роз­криттю у фінансових звітах", вимагає розкриття важливих операцій між компаніями, інвестицій в компанії, а також саль­до в групах, асоційованих компаніях та у директорів. МСБО 27 "Консолідовані фінансові звіти та облік інвестицій у дочірні підприємства" і МСБО 28 "Облік інвестицій в асоційовані компанії" вимагають надання переліку важливих дочірніх під­приємств та асоційованих компаній. МСБО 8 "Чистий при­буток або збиток за період, суттєві помилки та зміни в облі­ковій політиці" вимагає розкриття екстраординарних статей та статей доходу і витрат у межах прибутку або збитку від звичайної діяльності, які є такими за обсягом, природою та частотою, що їх розкриття є доцільним для пояснення резуль­татів діяльності підприємства за певний період.

19. Нижче наведені приклади ситуацій, у яких операції між зв'язаними сторонами можуть призводити до розкриття інфор­мації підприємством, яке надає фінансовий звіт у тому пері­оді, на який вони впливають:

• придбання або реалізація товарів (готових або напівфабрика­тів);

• придбання або продаж нерухомості та інших активів;

• надання або отримання послуг;

• агентські угоди;

421

МСБО 24 (переформатований у 1994 р.)

• орендні угоди;

• передача досліджень та розробок;

• ліцензійні угоди;

• фінансування (в тому числі позики та внески власного капі­талу грошима або в натуральній формі);

• гарантії та застави;

• контракти керівництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]