Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Вплив змін валютних курсів

Мета

Сфера застосування Параграфи 1-6

Визначення 7

ОПЕРАЦІЇ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ

Первісне визнання 8-10

Звітність на наступні дати балансу 11-12

Визнання курсової різниці 13-22

Чисті інвестиції в закордонні підприємства 17-19

Дозволений альтернативний підхід 20-22

ФІНАНСОВІ ЗВІТИ

ЗАКОРДОННИХ ГОСПОДАРСЬКИХ ОДИНИЦЬ

Класифікація закордонних господарських одиниць 23-26

Закордонні господарські одиниці,

які є частиною операцій підприємства,

що звітує 27-29

Закордонні підприємства 30-36

Вибуття закордонного підприємства 37-38

Зміни у класифікації закордонної господарської одиниці 39-40

УСІ ЗМІНИ ВАЛЮТНИХ КУРСІВ

Вплив курсової різниці на податки 41

Розкриття 42-47

Положення перехідного періоду 48

Дата набрання чинності 49

354

МСБО 21 (переглянутий у 1993 р.)

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 21

(переглянутий у 1993 р.)

Вплив змін валютних курсів

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Мета

Підприємство може здійснювати зовнішню діяльність двома шля­хами — через операції в іноземній валюті або мати закордонні господарські одиниці. Для відображення операцій в іноземній ва­люті та діяльності закордонних господарських одиниць у фінан­сових звітах підприємства, операції слід відображати у валюті звітності підприємства, і фінансові звіти про діяльність закордон­них господарських одиниць потрібно також перераховувати у валюту підприємства, що звітує.

Основні проблеми обліку операцій в іноземній валюті та діяль­ності закордонних господарських одиниць полягають у прийнятті рішення, який курс обміну використовувати і як визнавати фінан­совий вплив змін валютних курсів у фінансових звітах.

Сфера застосування

1. Цей стандарт слід застосовувати:

а) в обліку операцій в іноземній валюті;

б) при переведенні фінансових звітів закордонних госпо­дарських одиниць, які включаються до фінансових звітів підприємства, шляхом консолідації, пропорційної консолі­дації або методом участі в капіталі.

2. Цей стандарт не розглядає облік хеджування коштів в іноземній валюті, за винятком тієї групи курсових різниць, які виникають у зв'язку із зобов'язаннями в іноземній валюті, що облікуються як хеджування чистих інвестицій у закордонне підприємство. Інші

355

МСБО 21 (переглянутий у 1993 р.)

аспекти обліку хеджування, включаючи критерії використання облпсу хеджування, розглядаються в МСБО "Фінансові інстру­менти".

3. Даний стандарт замінює МСБО 21 "Облік впливу змін ва­лютних курсів", який було затверджено в 1983 р.

4. Даний стандарт не визначає валюту, в якій підприємство подає свої фінансові звіти. Проте підприємство, як правило, викори­стовує валюту тієї країни, в якій воно розташоване. Якщо під­приємство використовує іншу валюту, згідно з цим стандар­том слід розкривати причину використання цієї валюти, а та­кож причину будь-яких змін валюти звітності.

5. Даний стандарт не розглядає переведення фінансових звітів під­приємств із валюти звітності в іншу валюту для більшої зруч­ності користувачів, які звикли до саме такої валюти, або для аналогічних цілей.

6. Даний стандарт не розглядає відображення руху грошових кош­тів у Звіті про рух грошових коштів, який виникає у зв'язку з операціями в іноземній валюті і переведенням грошових потоків закордонних господарських одиниць (див. МСБО 7 "Звіт про рух грошових коштів").

Визначення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]