Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

38. Потенційні звичайні акції слід вважати розбавляючими тоді і лише тоді, коли їх конвертування в звичайні акції зменшить чистий прибуток на акцію від подальшої зви­чайної діяльності.

39. Підприємство застосовує чистий прибуток від подальшої звичайної діяльності як "контрольне число", яке використову­ється для визначення, чи є потенційні звичайні акції розбавля­ючими, чи антирозбавляючими. Чистий прибуток від подаль­шої звичайної діяльності є чистим прибутком від звичайної діяльності (як це визначено в МСБО 8) після вирахування дивідендів та після виключення статей, які пов'язані з перер­ваними операціями; таким чином, він виключає екстраорди­нарні статті та результати змін в обліковій політиці і вип­равлення суттєвих помилок.

40. Потенційні звичайні акції є антирозбавляючими, якщо їх кон­вертування у звичайні акції збільшить прибуток на акцію від подальшої звичайної діяльності або зменшить збиток на акцію від подальшої звичайної діяльності. Вплив антирозбавляючих потенційних звичайних акцій не береться до уваги при обчи­сленні розбавленого прибутку на акцію.

41. При вирішенні того, чи є потенційні звичайні акції розбавля­ючими або антирозбавляючими, кожен випуск або серія потен­ційних звичайних акцій розглядаються окремо, а не у сукуп­ності. Послідовність розгляду потенційних звичайних акцій може впливати на те, чи є вони розбавляючими, чи ні. Отже, для того, щоб збільшити до максимуму розбавлення базисного прибутку на акцію, кожен випуск або серія потенційних зви­чайних акцій розглядається у послідовності від найбільш роз­бавляючих до найменш розбавляючих.

606

МСБО 33

Приклад. Визначення послідовності, за якою розбавляючі цінні папери включаються до обчислення середньозваженої кількості акцій

Прибуток — чистий прибуток, який відноситься до утримувачів звичайних акцій

10 000 000

Звичайні акції в обігу

2 000 000

Середньозважена справедлива вартість однієї звичайної акції протягом року

75,00

Потенційні звичайні акції

Опціони

100 000 з ціною здійснення права 60

Привілейовані акції, які можна конвертувати

800 000 акцій, які мають право на кумулятивний дивіденд - 8 на акцію. Кожну привілейовану і акцію можна конвертувати в 2 звичайних акцій.

5% облігації, які можна конвертувати

номінальна вартість — 100 000 000. Кожну облігацію вартістю 1 000 можна конвертувати в 20 звичайних акцій. Амортизація премії або дисконту не впливає на визначення витрат на відсотки.

Ставка оподаткування

40%

Збільшення прибутку, який відноситься до утримувачів звичайних акцій при конвертуванні потенційних звичайних акцій

Збільшення прибутку

Збільшення кількості звичайних акцій

Прибуток на додаткову акцію

Опціони

Збільшення прибутку

НУЛЬ

Додаткові акції, випущені без компенсації 100 000 х (75-60)/75

20 000

НУЛЬ

Привілейовані акції, які можна конвертувати

Збільшення чистого прибутку

8 х 800 000

6 400 000

Додаткові акції 2 х 800 000

1 600 000

4,00

5% облігації, які можна конвертувати

Збільшення чистого прибутку

100 000 000 х 0,05 х (1-0,4)

3 000 000

Додаткові акції

100 000х20

2 000 000

1,50

607

МСБО 33

Обчислення розбавленого прибутку на акцію

Чистий прибуток, який відноситься до утримувачів звичайних аецій

Звичайні акції

На акцію

Згідно з звітністю

10 000 000

2 000 000

5,00

Опціони

_______

20 000

10 000 000

2 020 000

4,95

Розбавляючі

5% облігації

3 000 000

2 000 000

які можна конвертувати

13 000 000

4 020 000

3,23

Розбавляючі

Привілейовані акції,

6 400 000

1 600 000

які можна конвертувати

19 400 000

5 620 000

3,45

Антирозбав-ляючі

Оскільки розбавлений прибуток на акцію збільшується, коли привілейовані акції, які можна конвертувати, беруться до уваги (від 3.23 до 3.45), то привілейовані акції, які можна конвертувати, є антирозбавляючими та не беруться до уваги при обчисленні розбавленого прибутку на акцію. Отже, розбавлений прибуток на акцію 3.23.

Цей приклад не ілюструє класифікацію фінансових інструментів, які можна конвертувати, як зобов'язань та власного капіталу або класифікацію пов'язаних з ними відсотків та дивідендів як витрат та власного капіталу згідно з вимогами МСБО 32.

42 Вартість потенційних звичайних акцій визначається за період їх перебування в обігу. Потенційні звичайні акції, які було ану­льовано або визнано такими, строк дії яких закінчився протя­гом звітного періоду, включаються до обчислення розбавленого прибутку на акцію лише за ту частину періоду, протягом якої вони перебували в обігу. Потенційні звичайні акції, які були конвертовані в звичайні акції протягом звітного періоду, включаються до обчислення розбавленого прибутку на акцію з початку періоду до дати конвертування; починаючи з дати конвертування, звичайні акції, які залишилися, включаються як до базисного, так і до розбавленого прибутку на акцію.

608

МСБО 33

Перерахунок

43. Якщо кількість звичайних або потенційних звичайних ак­цій в обігу збільшується в результаті випуску акцій для безкоштовного пропорційного розподілу між акціонерами чи бонусної емісії, чи дробіння акцій або зменшується в ре­зультаті зворотного дробіння акцій, то обчислення бази­сного та розбавленого прибутку на акцію за всі відоб­ражені в звіті періоди слід коригувати у ретроспектив­ній послідовності. Якщо ці зміни відбуваються після дати балансу, але до випуску фінансових звітів, обчислення даних на акцію для них та для будь-яких фінансових звітів попередніх періодів повинне базуватися на новій кількості акцій. Якщо обчислення даних на акцію відображає такі зміни в кількості акцій, цей факт слід розкривати. В до­повнення до цього, базисний та розбавлений прибуток на акцію за всі відображені в звіті періоди слід коригувати:

а) на вплив суттєвих помилок та коригувань, що є резу­льтатом змін в обліковій політиці, які розглядаються відповідно до базового підходу в МСБО 8;

б) на вплив об'єднання компаній, яке є об'єднанням часток.

44. Підприємство не перераховує розбавлений прибуток на ак­цію за будь-який попередній відображений у звіті період, на зміни в застосованих припущеннях або конвертування потен­ційних звичайних акцій у звичайні акції в обігу.

45. Підприємства заохочуються розкривати опис операцій із зви­чайними або потенційними звичайними акціями, які відріз­няються від випуску акцій для безкоштовного пропорційного розподілу між акціонерами або дробіння акцій, що відбува­ються після дати балансу, якщо вони є настільки важливими, що їх нерозкриття вплине на спроможність користувачів фі­нансових звітів робити правильні оцінки та приймати пра­вильні рішення (див. МСБО 10 "Непередбачені події та події, які відбуваються після дати балансу"). Прикладами таких опе­рацій є:

а) випуск акцій за грошові кошти;

б) випуск акцій, коли надходження використовуються для спла­ти заборгованості або погашення привілейованих акцій в обігу на дату балансу;

609

МСБО 33

в) погашення звичайних акцій в обігу;

г) здійснення прав на потенційні звичайні акції, які перебу­вають в обігу на дату балансу, або їх конвертування в зви­чайні акції;

д) випуск варантів, опціонів або цінних паперів, які можна кон­вертувати;

е) виконання умов, які призведуть до випуску акцій в залеж­ності від непередбачених подій.

46. Суми прибутку на акцію не коригуються на такі операції, які відбуваються після дати балансу, тому що вони не впливають на суму капіталу, використану для отримання чистого при­бутку або збитку певного періоду.

Подання

47. Підприємству слід подавати базисний та розбавлений прибуток на акцію в основній частині звіту про прибу­тки та збитки для кожного класу звичайних акцій, що надають різні права на частку в чистому прибутку пев­ного періоду. Підприємству слід подавати базисний та розбавлений прибуток на акції з однаковим рівнем де­талізації за всі відображені періоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]