Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

59. Якщо продаж майна з наступною його орендою веде до опе­раційної оренди і відомо, що операція здійснюється за спра­ведливою вартістю, будь-який прибуток або збиток

285

МСБО 17 (переформатований у 1994 р.)

визнаються негайно. Якщо ціна реалізації нижча за справед­ливу вартість, будь-який прибуток або збиток слід ви­знавати негайно, окрім випадку, коли збиток компен­сується майбутніми орендними платежами за цінами, ни­жчими від ринкових. У цьому випадку він відстрочується та амортизується пропорційно орендним платежам за пе­ріод, протягом якого очікується використання активу. Як­що ціна реалізації вища за справедливу вартість, переви­щення справедливої вартості відстрочується та амортизу­ється за період, протягом якого очікується використання активу.

60. Якщо продаж майна з наступною його орендою є операцій­ною орендою та сума орендної плати і продажна ціна вста­новлюються за справедливою вартістю, він є фактично зви­чайною операцією купівлі-продажу і будь-який прибуток або збиток, як правило, визнається негайно.

61. В умовах операційної оренди, якщо справедлива вартість на момент продажу майна з наступною його орендою менша, ніж балансова вартість активу, збиток, що до­рівнює різниці між балансовою та справедливою варті­стю, визнається негайно.

62. В умовах фінансової оренди такі коригування не потрібні, як­що не відбувається постійне зменшення корисності активу. У цьому випадку балансова вартість зменшується до компенса­ційної суми згідно з МСБО 16 "Основні засоби".

Дата набрання чинності

63. Даний мсбо набирає чинності для фінансових звітів з 1 січня 1984 року або пізніше.

Положення перехідного періоду для фінансової оренди

64. Протягом чотирьох років з дати вступу у силу цього стан­дарту, застосовуватимуться положення перехідного періо­ду доти, поки орендарі та орендодавці не почнуть вико­ристовувати положення стандарту повною мірою. Вони можуть застосовувати його не в повному обсязі за умови розкриття орендарями:

286

МСБО 17 (переформатований у 1994 р.) або а)

і) суми активів та зобов'язань, що були би визнані у балансі у разі обліку фінансової оренди згідно з вимо­гами цього стандарту;

іі) впливу на чистий прибуток або збиток за період, що закінчився;

або б)

і) суми орендної плати по фінансовій оренді, що визна­ється як витрати;

іі) зобов'язань по орендних платежах в умовах фінан­сової оренди протягом подальших звітних періодів;

а також за умови розкриття орендодавцями методів, що використовуються для визнання доходу в умовах фінансо­вої оренди.

287

МСБО 17 (переформатований у 1994 р.)

Додаток

Цей додаток підготовлено Секретаріатом КМСБО як основа для тлумачення МСБО 17. Додаток не є складовою частиною цього стандарту.

Класифікація оренди

Оренда вважається фінансовою, якщо вона значною мірою передає усі ризики та винагороди, пов'язані з правом власності. Наведена нижче схема демонструє приклади ситуацій, у яких оренда зде­більшого класифікується як фінансова. Наведені приклади не обо­в'язково відображають усі можливі ситуації, у яких оренда може класифікуватися як фінансова. Так само оренда не обов'язково мо­же класифікуватися як фінансова на основі наведеної схеми. Кла­сифікація оренди визначається її сутністю.

Цю схему було підготовлено Секретаріатом КМСБО

288

МСБО 17 (переформатований у 1994 р.)

Облік фінансової оренди орендарем

МОП - мінімальні орендні платежі

Цю схему було підготовлено Секретаріатом КМСБО

289

МСБО 17 (переформатований у 1994 р.)

Облік фінансової оренди орендодавцем

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку МСБО 18

(переглянутий у 1993 р.)

Дохід

Цей переглянутий МСБО є чинним для складання фінансових зві­тів з 1 січня 1995 року або пізніше і замінює МСБО 18 "Визнан­ня доходу".

291

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

Зміст

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 18

(переглянутий у 1993 р.)

Дохід

Мета

Сфера застосування Параграфи 1-6

Визначення 7-8

Вимірювання доходу 9-12

Ідентифікація операції 13

Реалізація товарів 14-19

Надання послуг 20-28

Відсотки, роялті та дивіденди 29-34

Розкриття 35-36

Дата набрання чинності 37

Додаток

292

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 18

(переглянутий у 1993 р.)

Дохід

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Мета

Визначення доходу у "Концептуальній основі складання та подання фінансових звітів" як збільшення економічних вигід протягом облі­кового періоду у вигляді надходження або збільшення корисності активів чи зменшення зобов'язань, що призводить до збільшення власного капіталу, окрім випадків, пов'язаних із внесками учас­ників власного капіталу. Дохід включає як надходження від основ­ної діяльності підприємства, так і прибуток від інших операцій. Дохід є надходженням, яке виникає в результаті звичайної діяль­ності підприємства і визначається різними назвами, а саме: реалі­зація, гонорари, відсотки, дивіденди та роялті. Метою даного стан­дарту є визначення облікового підходу до доходу, який виникає в результаті певних типів операцій та подій.

Питанням номер один в обліку доходу є визначення того, коли має визнаватися дохід. Він визнається, коли існує ймовірність при­пливу на підприємство майбутніх економічних вигід і ці вигоди можна достовірно виміряти. Даний стандарт визначає обставини, за яких ці критерії будуть дотримані, а дохід, отже, буде визна­ний. Він також надає практичне керівництво щодо застосування цих критеріїв.

Сфера застосування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]