Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

1. Цей стандарт слід застосовувати в обліку витрат на дослідження та розробки.

2. Цей стандарт заміняє МСБО 9 "Облік досліджень та розро­бок", прийнятий у 1978р.

3. Цей стандарт не застосовується до витрат на розвідку та роз­робку родовищ нафти, газу і мінеральних корисних копалин у добувних галузях. Однак цей стандарт застосовується щодо витрат на інші дослідження і розробки у цих галузях.

Дослідження та розробки за контрактами для інших підприємств

4. Підприємство може виконувати дослідження та розробки за контрактами для інших підприємств. Якщо зміст угоди такий, що ризики і вигоди, пов'язані з дослідженнями й розробками,

159

МСБО 9 (переглянутий у 1993 р.)

передаються або будуть передані іншому підприємству, то під­приємство, яке здійснює дослідження і розробки, веде облік витрат відповідно до МСБО 2 "Запаси" або до МСБО 11 "Будівельні контракти". Підприємство, яке бере на себе ризи­ки і матиме відповідні вигоди, веде облік витрат відповідно до цього стандарту.

5. Якщо зміст угоди з іншим підприємством такий, що ризики та вигоди, пов'язані з дослідженнями і розробками, не передаю­ться або не будуть передані на інші підприємства, то підпри­ємство, яке здійснює дослідження й розробки, веде облік витрат відповідно до цього стандарту. До факторів, які визначають, що ризики та вигоди, пов'язані з дослідженнями й розробками, не передаються іншим підприємствам, належить:

а) проведення підприємством досліджень та розробок, зобов'яз­аним за контрактом повернути будь-які кошти, надані ін­шим підприємством, незалежно від результатів досліджень та розробок;

б) проведення підприємством досліджень та розробок за кон­трактом, умови якого не вимагають повернення коштів, нада­них іншим підприємством, таке повернення коштів може вима­гатися за вибором іншого підприємства, або супутні умови вказують на ймовірність такого повернення.

Визначення

6. Терміни, що використовуються у цьому стандарті, мають таке значення:

Дослідження це дослідження, здійснювані вперше даним підприємством, згідно з планом для отримання і розуміння нових наукових та технічних знань.

Розробки це застосування даних наукових досліджень та інших знань для планування і проектування виробництва нових або вдосконалених матеріалів, механізмів, товарів, технологій, систем (послуг) до початку їх серійного ви­робництва (надання) або використання (отримання).

7. Характер діяльності під час досліджень та розробок є в цілому зрозумілим. Однак на практиці в окремих випадках таку діяль­ність буває важко визначити. І хоча наведені вище визначення допомагають підприємствам у цьому плані, визначення діяльно­сті під час досліджень та розробок часто залежить від виду

160

МСБО 9 (переглянутий у 1993 р.)

господарської діяльності, її організації та типу здійснюваних проектів.

8. Прикладами діяльності, яка здебільшого відноситься до дослі­джень та розробок, є:

а) діяльність, спрямована на отримання нових знань;

б) пошуки шляхів застосування результатів досліджень та ін­ших знань;

в) пошуки альтернативних продуктів або технологій;

г) розробка та проектування можливих нових або вдоскона­лених альтернативних продуктів та технологій.

9. Прикладами діяльності, яка здебільшого відноситься до розро­бок, є:

а) оцінка альтернативних продуктів або технологій;

б) проектування, конструювання та випробування дослідних прототипів і моделей;

в) проектування інструментів, пристроїв, шаблонів та матриць із застосуванням нових технологій;

г) проектування, спорудження та експлуатація дослідного ви­робництва, яке не є економічно придатним для промисло­вого виробництва.

10. Нижче наводимо приклади діяльності, яка може бути безпосе­редньо пов'язаною з дослідженнями і розробками, але не є ні дослідженнями, ні розробками:

а) інженерне супроводження на першому етапі промислового виробництва;

б) контроль якості у процесі промислового виробництва, в тому числі тестування продукції;

в) пошук і усунення несправностей, пов'язаних з поломками під час промислового виробництва;

г) буденна робота щодо поліпшення, збагачення або іншого вдосконалення якості продукції, що випускається;

161

МСБО 9 (переглянутий у 1993 р.)

д) адаптація існуючих потужностей до конкретної вимоги або потреби замовника в рамках безперервної промислової ді­яльності;

е) сезонні або інші періодичні зміни дизайну існуючої про­дукції;

є) звичайне проектування інструментів, пристроїв, шаблонів та матриць;

ж) діяльність, в тому числі проектні та конструкторські робо­ти, пов'язані з будівництвом, переміщенням, реконструкцією або пуском потужностей чи обладнання, крім тих потужно­стей або обладнання, що використовуються винятково для конкретного проекту під час досліджень і розробок.

Компоненти витрат на дослідження та розробки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]