Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

39. Коли є зміни у класифікації закордонної господарської оди­ниці, процедури переведення, які застосовуються до пере­глянутої класифікації, слід застосовувати, починаючи з дати зміни класифікації.

40. Зміна засобу фінансування закордонної господарської одиниці та її діяльності відносно підприємства, що звітує, може при­звести до зміни у класифікації цієї закордонної господарсь­кої одиниці. Коли закордонна господарська одиниця, яка є ча­стиною господарських одиниць підприємства, що звітує, пе-рекласифікується як закордонне підприємство, курсові різниці, що виникають унаслідок операцій з немонетарними активами на дату нової класифікації, класифікуються як власний капітал. Коли закордонна господарська одиниця перекласифікується як закордонне підприємство, що є складовою частиною струк-

367

МСБО 21 (переглянутий у 1993 р.)

тури підприємства, яке звітує, переведені суми немонетарних статей на дату зміни розглядаються як історична собівартість цих статей протягом періоду зміни і наступних періодів. Кур­сові різниці, які були відстрочені, не визнаються як дохід або витрати до моменту вибуття цієї господарської одиниці.

368

МСБО 21 (переглянутий у 1993 р.)

Усі зміни валютних курсів

Вплив курсових різниць на податки

41. Прибутки і збитки від операцій в іноземній валюті та курсо­ві різниці, які виникають при переведенні фінансових звітів закордонних підприємств, можуть мати відповідний вплив на податки, що обліковуються згідно з МСБО 12 "Облік подат­ків на прибуток".

Розкриття

42. Підприємству слід розкривати:

а) суму курсових різниць, які включені до чистого прибут­ку або збитку протягом певного періоду;

б) чисті курсові різниці, класифіковані у вигляді власного капіталу, як окремий складник власного капіталу, а та­кож узгодження суми таких курсових різниць на поча­ток і кінець звітного періоду;

в) суму курсових різниць, що виникають протягом періоду, яка включається до балансової вартості активу згідно з дозволеним альтернативним підходом у параграфі 21.

43. Коли валюта звітності відрізняється від валюти країни розташування підприємства, слід розкривати причину за­стосування іншої валюти. Також слід розкривати причину будь-якої зміни валюти звітності.

44. Коли відбувається зміна у класифікації важливої закор­донної господарської одиниці, підприємству необхідно роз­кривати:

а) характер зміни у класифікації;

б) причину зміни;

в) вплив зміни у класифікації на акціонерний капітал;

г) вплив на чистий прибуток або збиток за кожний попе­редній наведений період, якщо зміна у класифікації від­булася на початку самого першого з наведених періодів.

369

МСБО 21 (переглянутий у 1993 р.)

45. Підприємство має розкривати метод, який воно обрало згідно з параграфом 33, для переведення коригувань гудвілу і справедливої вартості, що виникають після придбання закордонного підприємства.

46. Підприємство розкриває вплив на монетарні статті в інозем­ній валюті або на фінансові звіти закордонної господарської одиниці змін валютного курсу, які відбулися після дати балансу, якщо зміни є такими, що їх нерозкриття впливатиме на здат­ність користувачів фінансових звітів робити відповідні оцін­ки та приймати рішення (див. МСБО 10 "Непередбачені події та події, які відбуваються після дати балансу").

47. Заохочується також розкриття політики керівництва підприєм­ства щодо ризику збитків внаслідок зміни курсу іноземної валюти.

Положення перехідного періоду

48. При першому застосуванні підприємством цього станда­рту воно має, за винятком суми, яку неможливо відповідно визначити, класифікувати окремо і розкривати кумуля­тивне сальдо на початку звітного періоду щодо курсової різниці, відстроченої і класифікованої як власний капітал у попередні періоди.

Дата набрання чинності

49. Даний МСБО набирає чинності для фінансових звітів з 1 січня 1995 року або пізніше.

370

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку МСБО 22

(переглянутий у 1993 р.)

Об'єднання компаній

Цей переглянутий МСБО є чинним для складання фінансових зві­тів з 1 січня 1995 року або пізніше і замінює МСБО 22 "Облік об'єднання компаній".

У жовтні 1996 року Рада ухвалила наступні зміни до параграфів 39і та 69 МСБО 22 "Об'єднання компаній" одночасно із затвер­дженням переглянутого МСБО 12 "Податки на прибуток" (див. стор. 615). Згідно з цими змінами забороняється дисконтувати від­строчені податкові активи та зобов'язання, які виникають у резуль­таті об'єднання компаній і підтверджують відповідність керівних принципів, поданих у цих параграфах, принципам, викладеним у параграфах 67 та 68 МСБО 12 (переглянутому в 1996 році). Ці зміни набирають чинності для фінансових звітів, що охоплюють періоди, починаючи з 1 січня 1998 року або пізніше.

371

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Зміст

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]