Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

9. Терміни, що використовуються в даному стандарті, ма­ють таке значення:

Об'єднання компаній є об'єднанням окремих підприємств в одну господарську одиницю в результаті приєднання одного підприємства до іншого або отримання контролю одним підприємством над чистими активами та діяльністю ін­шого підприємства.

Придбання— є об'єднанням компаній, при якому одне з під­приємств, покупець, отримує контроль над чистими ак­тивами та діяльністю іншого підприємства, що купується. в обмін на передачу активів, прийняття зобов'язань або випуск акцій.

Об'єднання інтересів - це об'єднання компаній, при якому акціонери об'єднуваних компаній об'єднують контроль за всіма або фактично за всіма своїми чистими активами та діяльністю з метою досягнення подальшого спільного розподілу ризиків і вигід від об'єднаного підприємства та­ким чином, що жодна з сторін не може бути визначена як покупець.

Контроль це повноваження керувати фінансовою та операційною політикою підприємства з метою одержання вигід від його діяльності.

376

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Материнська компанія це підприємство, яке має одне або кілька дочірніх підприємств.

Дочірнє підприємство це підприємство, яке контролю­ється іншим підприємством (відомим як материнська ком­панія).

Частка меншості це частина чистих результатів діяль­ності і чистих активів дочірнього підприємства, яка відно­ситься до часток, що не належать прямо або не прямо, через дочірні підприємства материнській компанії.

Справедлива вартість - це сума, за якою можна обміняти актив або погасити заборгованість в операції між обіз­наними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Дата придбання це дата, на яку контроль за чистими активами і діяльністю підприємства, що купується, фак­тично переходить до покупця.

Характер об'єднання компаній

10. При обліку об'єднання компаній придбання по суті відрізняється від об'єднання інтересів, і суть операції слід відображати в фінансових звітах. Відповідно, у кожному випадку визнача­ється інший обліковий метод.

Придбання

11. Практично за всіх об'єднань компаній одне з підприємств, що об'єднуються, отримує контроль над іншим об'єднуваним підприємством, що дозволяє ідентифікувати покупця. Контроль вважається отриманим, якщо одне з об'єднуваних підприємств придбає більше половини прав голосу в іншому підприєм­стві, що об'єднується, окрім виняткових випадків, коли можна чітко продемонструвати, що таке володіння не є контролем. Навіть коли одне з об'єднуваних підприємств не отримує більше половини прав голосу іншого підприємства, ідентифі­кація покупця все ж можлива, якщо одне з підприємств, що об'єднуються, в результаті цього об'єднання компаній отри­мує:

а) право на більш як половину голосів іншого підприємства в результаті угоди з іншими інвесторами;

377

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

б) право керувати фінансовою та операційною політикою ін­шого підприємства згідно з статутом або угодою;

в) право призначати чи звільняти більшість членів ради ди­ректорів або еквівалентного керуючого органу іншого під­приємства

або

г) право віддавати більшість голосів на засіданнях ради дирек­торів або еквівалентного керуючого органу іншого підпри­ємства.

12. Хоча інколи може бути важко ідентифікувати покупця, як правило, існують ознаки його наявності. Наприклад:

а) справедлива вартість одного підприємства є значно вищою, ніж справедлива вартість іншого об'єднуваного підприєм­ства. В таких випадках більше підприємство вважається по­купцем;

б) об'єднання компаній відбувається шляхом обміну звичайних акцій з правом голосу на грошові кошти. В таких випад­ках підприємство, яке віддає грошові кошти, є покупцем;

або

в) у результаті об'єднання компаній керівництво одного під­приємства може домінувати при виборі керівництва об'єд­наного підприємства. В таких випадках домінуюче підпри­ємство є покупцем.

Зворотне придбання

13. Інколи підприємство отримує у власність акції іншого під­приємства, але в межах обмінної операції випускає достатню кількість акцій з правом голосу як компенсацію для передачі контролю за об'єднаним підприємством тим власникам під­приємства, акції яких були придбані. Така ситуація розгляда­ється як зворотне придбання. Хоча юридичне підприємство, яке випускає акції, може вважатися материнською компанією або підприємством, яке продовжує функціонувати, те підприєм­ство, акціонери якого відтепер контролюють об'єднану компа­нію, є покупцем, який має право голосу або інші права, ви­значені в параграфі 11. Підприємство, що випускає акції, вважається придбаним іншим підприємством, а останнє вва-

378

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

жається покупцем і застосовує метод придбання щодо активів та зобов'язань підприємства, що випускає акції.

Об'єднання інтересів

14. За виняткових обставин може бути неможливо визначити по­купця. Замість виникнення домінуючої сторони відбувається об'єднання, по суті, на рівних правах акціонерів об'єднуваних підприємств з метою розподілу контролю над всіма або пра­ктично всіма чистими активами та діяльністю підприємств. До того ж, менеджери об'єднуваних підприємств беруть участь в управлінні об'єднаним підприємством. У результаті акціоне­ри об'єднуваних підприємств спільно розподіляють ризики та вигоди від об'єднаного підприємства. Таке об'єднання компа­ній обліковується як об'єднання інтересів.

15. Спільний розподіл ризиків та вигід, як правило, неможливий без суттєвого рівноправного обміну звичайними акціями з правом голосу між об'єднуваними підприємствами. Такий об­мін гарантує, що відповідні частки власності об'єднуваних підприємств, а отже, їх відповідні ризики і вигоди в об'єдна­ному підприємстві зберігаються так, як і права сторін на прий­няття рішень. Проте для ефективності рівноправного обміну акціями не може бути суттєвого обмеження прав, що їх на­дають акції одного з підприємств, котрі об'єднуються, в про­тилежному випадку вплив цієї сторони буде послаблено.

16. Для досягнення спільного розподілу ризиків та вигід об'єдна­ного підприємства необхідно:

а) обміняти або об'єднати значну більшість, якщо не всі, зви­чайних акцій з правом голосу об'єднуваних підприємств;

б) щоб справедлива вартість одного підприємства не відрізня­лася суттєво від справедливої вартості іншого;

в) щоб акціонери кожного з підприємств зберігали, в основ­ному, такі ж права голосу та частку в об'єднаному підпри­ємстві відносно одне одного після об'єднання, як і до нього.

17. Спільний розподіл ризиків та вигід об'єднаного підприєм­ства зменшується, а ймовірність того, що покупець може бути ідентифікований, зростає, якщо:

379

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

а) відносна рівність справедливої вартості об'єднуваних під­приємств зменшується і відсоток звичайних акцій з правом голосу, якими обмінювалися, також зменшується;

б) фінансові угоди надають відносну перевагу одній групі ак­ціонерів над іншою. Такі угоди можуть набувати чинності після або до об'єднання компаній;

в) частка капіталу однієї сторони в об'єднаному підприємстві залежить від того, як підприємство, яке вона контролювала раніше, функціонує після об'єднання компаній.

380

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Придбання

Облік придбання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]