Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

23. Підприємства мають описати методи, прийняті для об­числення інформації, що вимагається згідно з параграфами 21 і 22, зокрема характер будь-яких показників, що вико­ристовуються.

24. Інформацію, яка вимагається згідно з параграфами 21—23, слід надавати як додаткову, якщо така інформація не пода­ється в основних фінансових звітах.

25. У більшості країн така інформація не входить до основних фінансових звітів, а є додатковою до них. Цей стандарт не застосовується до облікової політики та політики звітності, якої необхідно дотримуватися підприємствам при складанні своїх основних фінансових звітів, якщо ці фінансові звіти не подаються на основі, що відображає вплив зміни цін.

Розкриття іншої інформації

26. Підприємствам настійно рекомендується розкривати додаткову інформацію і, зокрема, міркування щодо значення інформації для конкретних обставин підприємства. Як правило, корисно

243

МСБО 15 (переформатований у 1994 р.)

розкривати будь-які коригування до податкових забезпечень та податкових сальдо.

Дата набрання чинності

27. Даний мсбо заміняє мсбо 6 "Облік впливу зміни цін" і набирає чинності для фінансових звітів з 1 січня 1983 року або пізніше.

244

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 16

(переглянутий у 1993 р.)

Основні засоби

Цей переглянутий МСБО є чинним для складання фінансових зві­тів з 1 січня 1995 року або пізніше і замінює МСБО 16 "Облік основних засобів".

245

МСБО 16 (переглянутий у 1993 р.)

Зміст

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 16

(переглянутий у 1993 р.)

Основні засоби

Мета

Сфера застосування Параграфи 1-6

Визначення 7

Визнання основних засобів 8-14

Первісна оцінка основних засобів 15-23

Компоненти собівартості 16-21

Обмін активів 22-23

Наступні видатки 24-28

Оцінка після первісного визнання 29-42

Базовий підхід 29

Дозволений альтернативний підхід 30

Переоцінки 31-42

Амортизація 43-55

Перегляд строку корисної експлуатації 52-54

Перегляд методу амортизації 55

Відшкодування балансової вартості 56-60

Зменшення корисності активів 56-58

Наступне збільшення суми

очікуваного відшкодування - базовий підхід 59-59

Наступне збільшення суми очікуваного

відшкодування - дозволений

альтернативний підхід 60

Ліквідація та продаж 61-65

Розкриття 66-71

Дата набрання чинності 72

246

МСБО 16 (переглянутий у 1993 р.)

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 16

(переглянутий у 1993 р.)

Основні засоби

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Мета

Метою даного стандарту є визначення облікового підходу до ос­новних засобів. Основні питання обліку основних засобів — це вибір часу визнання активів, визначення їх балансової вартості та амортизаційних відрахувань, які визнаються щодо основних засо­бів, а також визначення та обліковий підхід до інших зменшень балансової вартості.

Згідно з цим стандартом, об'єкт основних засобів повинен ви­знаватися як актив, коли він відповідає визначенню та критеріям визнання активу, які викладено в Концептуальній основі складання та подання фінансових звітів.

Сфера застосування

1. Цей стандарт слід застосовувати в обліку основних засо­бів, окрім випадків, коли інший МСБО вимагає або дозволяє використання іншого облікового підходу.

2. Цей стандарт замінює МСБО 16 "Облік основних засобів", який був затверджений у 1981 році. Цей стандарт також замі­нює МСБО 4 "Облік амортизації" щодо амортизації основних засобів. У той час, як застосування принципів, що містяться в цьому стандарті, може бути доречним для інших активів, таких як довгострокові нематеріальні активи, МСБО 4 "Облік амор­тизації" продовжує застосовуватися до таких активів.

3. Цей стандарт не застосовується до:

а) лісів та подібних відтворюваних природних ресурсів;

247

МСБО 16 (переглянутий у 1993 р.)

б) прав на корисні копалини, розвідування та видобування ко­рисних копалин, нафти, природного газу та подібних не-відтворюваних ресурсів.

Проте цей стандарт застосовується до основних засобів, які ви­користовуються для розробки та утримання активів або здій­снення діяльності, охопленої пунктами а та б, але відокрем­лених від цих активів або діяльності.

4. За деяких обставин Міжнародні стандарти бухгалтерського об­ліку дозволяють визначати первісне визнання балансової вар­тості основних засобів при застосуванні підходу, що відріз­няється від визначених у цьому стандарті. Наприклад, згідно з дозволеним альтернативним підходом до негативного гудвілу, МСБО 22 "Об'єднання компаній" вимагає, щоб початкова оці­нка основних засобів, придбаних при об'єднанні компаній, ба­зувалася на справедливій ринковій вартості, навіть якщо вона вище собівартості. Проте в таких випадках всі інші аспекти облікового підходу до таких активів, включаючи амортизацію, визначаються згідно з вимогами цього стандарту.

5. МСБО 25 "Облік інвестицій" дозволяє підприємству розглядати інвестовану власність як об'єкт основних засобів згідно з цим стандартом або як довгострокові інвестиції згідно з МСБО 25 "Облік інвестицій".

6. Даний стандарт не розглядає певні аспекти застосування ком­плексної системи, що відображає вплив зміни цін (див. МСБО 15 "Інформація, що відображає вплив зміни цін" та МСБО 29 "Фінансова звітність в умовах гіперінфляції"). Про­те підприємства, що застосовують таку систему, повинні дотримуватися всіх аспектів цього стандарту, за винятком тих, що розглядають оцінку основних засобів після їх первісного визнання.

Визначення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]