Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

18. Підприємство звітує про рух грошових коштів від опера­ційної діяльності, застосовуючи

а) прямий метод, за яким розкриваються основні класи ва­лових надходжень грошових коштів чи валових виплат грошових коштів

або

б) непрямий метод, за яким чисті прибутки чи збитки ко­ригуються відповідно до впливу операцій негрошового ха­рактеру, будь-яких відрахувань або нарахувань минулих чи майбутніх надходжень або виплат грошових коштів щодо операційної діяльності, а також відповідно до ста­тей доходу або витрат, пов'язаних із рухом грошових коштів від інвестиційної чи фінансової діяльності.

19. Підприємства заохочуються до визнання руху грошових коштів від операційної діяльності з застосуванням прямого методу. Пря­мий метод надає інформацію, яка може бути корисною для оцінки майбутнього руху грошових коштів і яку не можна отримати з застосуванням непрямого методу. Згідно з прямим методом, інформацію про основні класи валових надходжень грошових коштів і валових виплат грошових коштів можна отримати:

а) з облікової документації підприємства або

б) шляхом коригування продажу, собівартості реалізованої продукції (дохід у вигляді відсотків та подібний дохід, ви­трати на сплату відсотків та подібні витрати для фінан­сової установи), а також інших статей у Звіті про прибут­ки та збитки щодо:

І) змін протягом періоду в запасах і дебіторській та креди­торській заборгованості;

ІІ) інших негрошових коштів, а також

ІІІ) інших коштів, для яких уплив грошових коштів є рухом грошових коштів від інвестиційної або фінансової

111

МСБО 7 (переглянутий у 1992 р.)

діяльності.

20. Згідно з непрямим методом, чистий рух грошових коштів від операційної діяльності визначається шляхом коригування чи­стих прибутків або збитків від упливу:

а) змін протягом звітного періоду у запасах і дебіторській та кредиторській заборгованості від операційної діяльності;

б) негрошовпх коштів, таких як амортизація, забезпечення, від­строчені податки, нереалізовані прибутки та збитки від обміну валют, нерозподілений прибуток від асоційованих компаній і частка меншості;

в) всіх інших коштів, для яких уплив грошових коштів є ру­хом грошових коштів від інвестиційної або фінансової ді­яльності.

Допустимим є також визначення чистого руху грошових кош­тів від операційної діяльності непрямим методом, коли відобра­жаються доходи та витрати, розкриті у Звіті про прибутки та збитки, і зміни протягом звітного періоду у запасах, а також дебіторська та кредиторська заборгованість від операційної ді­яльності.

Звітність про рух грошових коштів від інвестиційної і фінансової діяльності

21. Підприємство окремо звітує про основні класи валових надходжень грошових коштів і валових виплат грошових коштів, які виникають від інвестиційної та фінансової діяльності, за винятком звітування про рух грошових кош­тів на нетто-основі, який описано в параграфах 22 і 24.

Звітність про рух грошових коштів на нетто-основі

22. На нетто-основі можна складати звіти про рух грошо­вих коштів, який виникає від таких видів операційної, ін­вестиційної або фінансової діяльності:

а) надходження і виплати грошових коштів за дорученням клієнтів, коли рух грошових коштів відображає діяль­ність клієнта, а не діяльність підприємства;

112

МСБО 7 (переглянутий у 1992 р.)

б) надходження і виплати грошових коштів за статтями, згідно з якими обіг є швидким, суми великими, а строки погашення короткими.

23. Прикладами надходжень і виплат грошових коштів, які згаду­ються у параграфі 22а, є:

а) акцепт та виплата депозитів до запитання банку;

б) кошти, які інвестиційне підприємство тримає для клієнтів;

в) орендна плата, яку одержують за дорученням власників май­на або сплачують їм.

Прикладами надходжень і виплат грошових коштів, які розглядаються у параграфі 22а, є такі аванси та виплати за:

а) основну суму боргу клієнтів, які використовують кредитні картки;

б) придбання та реалізацію інвестицій;

в) інші короткострокові позики, наприклад такі, строк погашен­ня яких становить три місяці або менше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]