Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Номери параграфів, надруковані жирним шрифтом, вказують на виділені жирним курсивом параграфи тексту

500

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 30

(переформатований у 1994 р.)

Розкриття інформації

у фінансових звітах банків

та подібних фінансових установ

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Сфера застосування

1. Даний стандарт слід застосовувати для фінансових звітів банків та подібних фінансових установ (надалі — банки).

1. Для цілей цього стандарту термін "банк" включає всі фінансові установи, одним з основних видів діяльності яких є прийняття депозитів та позичання коштів із метою кредитування або ін­вестування, і на які поширюється дія банківського чи подібного законодавства. Даний стандарт поширюється на такі підпри­ємства незалежно від наявності слова "банк" в їхній назві.

3. В усьому світі банки представляють значний і впливовий сек­тор бізнесу. Більшість фізичних осіб та організацій користу­ються послугами банків або як вкладники, або як позичальники. Банки відіграють велику роль у підтриманні довіри до грошо­вої системи через свій близький зв'язок із регулюючими ор­ганами та урядом і через законодавчі положення, що вводяться для них урядом. Таким чином, існує значна і велика зацікавле­ність у добробуті банків, особливо в їх платоспроможності та ліквідності, а також у відповідному ступені ризику, притаман­ному різним видам їхньої діяльності. Операції, а значить і ви­моги до обліку та звітності банків, відрізняються від вимог до обліку та звітності інших комерційних підприємств. Даний стандарт визнає їх особливі потреби. Він також заохочує по­дання коментарів до фінансових звітів у таких аспектах, як управління та контроль ліквідності і ризику.

501

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

4. Даний стандарт доповнює інші Міжнародні стандарти бухгал­терського обліку, які також застосовуються для банків, якщо во­ни не скасовуються цим стандартом.

5. Цей стандарт поширюється на окремі фінансові звіти та на консолідовані фінансові звіти банків. Якщо банківськими опе­раціями займається група, даний стандарт застосовується до та­ких операцій на консолідованій основі.

Попередня інформація

6. Користувачам фінансових звітів банків потрібна доречна, до­стовірна та зіставна інформація, яка допомагає їм в оцінці фі­нансового стану та результатів діяльності банку і яка є ко­рисною для них при прийнятті економічних рішень. Їм також потрібна інформація, яка краще розкриває певні характеристики діяльності банку. Користувачі вимагають такої інформації, на­віть коли банк підлягає нагляду і надає регулюючим органам інформацію, яка не завжди є доступною для громадськості. Таким чином, розкриття інформації у фінансових звітах банку повинне бути достатньою мірою всеохоплюючим, аби задово­льняти потреби користувачів у межах того, що доцільно вима­гати від керівництва.

7. Користувачів фінансових звітів банку цікавить його ліквід­ність та платоспроможність, а також ризики, пов'язані з акти­вами і зобов'язаннями, визнаними у балансі і в позабалансових статтях. Ліквідність стосується наявності достатніх коштів для забезпечення зняття депозитних вкладів та інших фінансових зобов'язань згідно з їх строками. Платоспроможність стосується перевищення активів над зобов'язаннями, а значить і достатності банківського капіталу. Банки вразливі до ризику ліквідності та до ризиків, які виникають у результаті коливань обмінного курсу, змін ставки відсотка та ринкових цін, а також від бан­крутства партнера. Ці ризики можуть відображатися у фінан­сових звітах, але користувачі краще розуміють ситуацію, якщо керівництво надає коментарі до фінансових звітів, які опису­ють, яким чином воно здійснює управління та контролює ризи­ки, пов'язані з діяльністю банку.

Облікова політика

8. Банки застосовують різні методи для визнання та вимірювання статей у своїх фінансових звітах. Хоча гармонізація цих мето­дів є бажаною, вона виходить за межі даного стандарту. Для

502

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

забезпечення відповідності МСБО 1 "Розкриття облікової полі­тики" і, отже, для надання користувачам можливості зрозуміти основу, за якою складаються фінансові звіти банків, слід роз­кривати облікову політику, прийняту для:

а) визнання основних видів доходу (див. параграфи 10 та 11);

б) оцінки інвестицій та дилерських цінних паперів (див. па­раграфи 24 та 25);

в) визначення відмінностей між операціями та іншими подіями, результатом яких є визнання активів і зобов'язань у балансі, й операціями та іншими подіями, які призводять лише до непередбачених подій і зобов'язань (див. параграфи 26—29);

г) показу основи, на якій визначаються збитки від позик та авансів і списання безнадійних позик та авансів (див. пара­графи 43-49);

д) показу основи, на якій визначаються нарахування щодо за­гальних банківських ризиків та обліковий підхід до таких нарахувань (див. параграфи 50—52).

Деякі з цих питань розглядаються в існуючих Міжнародних стандартах бухгалтерського обліку, тоді як інші будуть розгля­датися пізніше.

Звіт про прибутки та збитки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]