Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

24. На нетто-основі можна складати Звіт про рух грошових коштів, який виникає від усіх наведених нижче видів діяль­ності фінансової установи:

а) надходжень і виплат грошових коштів за акцептом і виплатою депозитів з фіксованим строком;

б) розміщення депозитів в інших фінансових установах та вилучення депозитів із них;

в) авансів та позик у грошових коштах, наданих клієн­там, і повернення цих авансів та позик.

Рух грошових коштів в іноземній валюті

25. Рух грошових коштів, який виникає від операцій в інозем­ній валюті, визнається у валюті звітності підприємства з застосуванням до суми в іноземній валюті такого курсу обміну валюти звітності на іноземну валюту, що існу­вав на дату руху грошових коштів.

113

МСБО 7 (переглянутий у 1992 р.)

26. Рух грошових коштів закордонного дочірнього підприєм­ства перераховується за курсом обміну валюти звітності на іноземну валюту на дату руху грошових коштів.

27. Рух грошових коштів, відображений в іноземній валюті, ви­значається способом, який відповідає вимогам МСБО 21 "Вплив змін валютних курсів". Він дозволяє застосування курсу обміну, який наближається до фактичного курсу. Напри­клад, середньозважений курс обміну валют протягом періоду можна застосувати для відображення операцій в іноземній ва­люті або перерахування руху грошових коштів закордонного дочірнього підприємства. Проте МСБО 21 не дозволяє засто­сування курсу обміну на дату балансу при перерахуванні руху грошових коштів закордонного дочірнього підприємства.

28. Нереалізовані прибутки та збитки, які виникають від змін у курсі обміну валют, не є рухом грошових коштів. Проте вплив змін курсу обміну валют на грошові кошти та їх еквіваленти, які зберігаються в іноземній валюті або які під­лягають виплаті в іноземній валюті, відображається в Звіті про рух грошових коштів з метою узгодження грошових коштів та їх еквівалентів на початку і в кінці періоду. Ця сума подається окремо від руху грошових коштів від операційної, інвести­ційної та фінансової діяльності і представляє собою курсові різниці, якщо вони були, коли рух грошових коштів визна­чався за курсом обміну валют на кінець періоду.

Екстраординарні статті

29. Рух грошових коштів, який пов'язаний з екстраординарни­ми статтями, класифікується як такий, що виникає від операційної, інвестиційної або фінансової діяльності, і роз­кривається окремо.

30. З метою полегшення розуміння користувачами характеру та впливу на теперішній і майбутній рух грошових коштів під­приємства, пов'язаний із екстраординарними статтями, він розкривається у Звіті про рух грошових коштів окремо як такий, що виникає від операційної, інвестиційної або фінан­сової діяльності. Таке розкриття, додатково до окремого роз­криття характеру і сум екстраординарних статей, відповідає

114

МСБО 7 (переглянутий у 1992 р.)

вимогам МСБО 8 "Чистий прибуток або збиток за період, суттєві помилки та зміни в обліковій політиці".

Відсоток і дивіденди

31. Рух грошових коштів від відсотка та дивідендів, отри­маних і сплачених, розкривається окремо. Кожний з них класифікується на послідовній основі від одного до іншого періоду як від операційної, інвестиційної або фінансової ді­яльності.

32. Загальна сума відсотка, сплачена протягом звітного періоду, розкривається в Звіті про рух грошових коштів незалежно від того, чи вона визнається як витрати у Звіті про прибутки та збитки, чи капіталізується у відповідності до допустимого аль­тернативного підходу, рекомендованого МСБО 23 "Витрати на позики".

33. Сплачені та отримані відсотки, а також дивіденди здебільшо­го класифікуються як рух грошових коштів від операційної діяльності для фінансової установи. Проте немає одностайної думки щодо класифікації руху таких грошових коштів для інших підприємств. Сплачені та отримані відсотки і дивіден­ди можна класифікувати як рух грошових коштів від опера­ційної діяльності, тому що вони підпадають під визначення чистого прибутку або збитку. Допустимою також є класифі­кація сплачених та отриманих відсотків і дивідендів відповід­но як руху грошових коштів від фінансової та інвестиційної діяльності, тому що вони є витратами на одержання фінан­сових ресурсів або прибутком від інвестиції.

34. Сплачені дивіденди можна класифікувати як рух грошових коштів від фінансової діяльності, тому що вони є витратами на одержання фінансових ресурсів. Допустимою також є кла­сифікація сплачених дивідендів як компонента руху грошових коштів від операційної діяльності для полегшення оцінювання користувачами фінансових звітів здатності підприємства спла­чувати дивіденди з руху грошових коштів від операційної ді­яльності.

Податки на прибуток

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]