Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

25. Згідно з програмою з визначеною пенсією вартість по­точних послуг визнається як витрати у поточному періоді.

26. Програми з визначеною пенсією, особливо ті, що обіцяють виплату пенсій на основі винагороди працівникам, що збира­ються або пішли на пенсію, викликають значні ускладнення при оцінці витрат. Розмір зобов'язання підприємства в рамках таких програм, як правило, невизначений, оскільки існує бага­то змінних величин, що впливають на остаточну суму пенсій і, отже, на вартість цієї пенсії. Ймовірно, ця невизначеність залишатиметься протягом тривалого періоду часу. Наприклад, сума майбутніх пенсій може визначатися на основі винаго­роди працівникам при виході на пенсію з урахуванням стажу роботи; але обидва ці показники є невизначеними. Більше того, при оцінці зобов'язання необхідно зробити припущення щодо майбутніх умов та подій, які переважно непідконтрольні підприємству, наприклад надходження від інвестицій в активи будь-якого фонду та плинність кадрів. Крім того, ці тривалі невизначеності можуть сприяти змінам в оцінці, що можуть бути дуже суттєвими відносно вартості поточних послуг.

27. Внаслідок потенційно суттєвого впливу різниці між припу­щеннями та досвідом, витрати на пенсійне забезпечення необ­хідно визначати шляхом актуарної оцінки через короткі про­міжки часу; оцінку доречно здійснювати щонайменше раз у три роки. Якщо відомо, що програма зазнала значних змін,

326

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

або якщо події свідчать кількох припущеннях, у будуть доречними. про необхідність змін в одному чи міжоціночні роки додаткові оцінки

Визнання витрат на пенсійне забезпечення, інших, ніж вартість поточних послуг

Існуючі працівники

28. Витрати на оплату наданих послуг, коригування на осно­ві набутого досвіду, результати змін в актуарних припу­щеннях і результати змін та доповнень до програми щодо існуючих працівників в рамках програми з визначеною пен­сією визнаються як витрати або доходи на систематичній основі протягом очікуваного періоду трудової діяльності, що залишився до виходу на пенсію, крім ситуацій згідно з параграфом 33, а також за винятком випадків внесення змін та доповнень до програми, коли необхідно викори­стати коротший період часу для того, щоб відобразити отримання підприємством економічних вигід.

29. Витрати на оплату наданих послуг виникають внаслідок за­провадження програми з визначеною пенсією або внесення змін до програми. Працівникам, які були найняті підприєм­ством або брали участь у програмі протягом більш тривалого строку, ніж інші працюючі, обіцяють додаткову допомогу. Про­грама може удосконалюватися з метою надання додаткової пенсії, наприклад, коли розмір пенсій вважається недостатнім внаслідок інфляції або інших причин. Таке право на пенсію надається в обмін на послуги від працівників у майбутньому. Тому витрати на оплату наданих послуг, як правило, відно­сяться на поточний та майбутні періоди, протягом яких пра­цівниками надаватимуться послуги, незалежно від того, чи об­числюються ці витрати шляхом посилання на стаж працівників у попередні періоди.

30. Коригування на основі досвіду виникають внаслідок того, що реальні події неминуче відрізняються від актуарних припу­щень. Наприклад, певна норма плинності кадрів може відріз­нятися від норми згідно з припущенням за останньою акту-арною оцінкою. Таке коригування на основі досвіду може призвести до виникнення витрат або доходу. Визначена актуа­рієм вартість має на меті забезпечити більш достовірний спо­сіб виміру витрат у кожному періоді, порівняно з витратами, визначеними, головним чином, на основі фактичного досвіду

327

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

на дату. Крім того, протягом тривалого періоду коригування на основі досвіду можуть згортатися. Отже, коригування на основі досвіду, як правило, відноситься до очікуваного періоду поточ­ної трудової діяльності існуючих працівників, що залишився до їх виходу на пенсію.

31. Зміни вносяться в актуарні припущення, коли реальний досвід протягом тривалого періоду часу постійно відрізняється від попередніх актуарних припущень. Ці зміни можуть призво­дити до виникнення витрат або доходів. Вони еквівалентні змінам в облікових оцінках у результаті надходження нової інформації (див. МСБО 8 "Чистий прибуток або збиток за період, суттєві помилки та зміни в обліковій політиці"). Отже, результати змін в актуарних припущеннях, як правило, розподіляються на очікувані строки трудової діяльності існу­ючих працівників, що залишаються до їх виходу на пенсію.

32. Витрати на пенсійне забезпечення, що відрізняються від варто­сті поточних послуг для існуючих працівників, можуть давати підприємству економічну вигоду протягом коротшого періоду часу, ніж упродовж очікуваного періоду трудової діяльності цих працівників, що залишається до їх виходу на пенсію. Такі витрати визнаються як витрати протягом цього коротшого пері­оду. Наприклад, коли внесення змін та доповнень до програ­ми робиться регулярно, додаткові витрати можуть визнаватися як витрати або доходи на систематичній основі протягом звіт­ного періоду до внесення наступних очікуваних змін до про­грами.

Припинення, скорочення програми та розрахунки за програмою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]