Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

80. Даний мсбо набирає чинності для фінансових звітів з 1 січня 1995 року або пізніше.

400

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку МСБО 23

(переглянутий у 1993 р.)

Витрати на позики

Цей переглянутий МСБО є чинним для складання фінансових зві­тів з 1 січня 1995 року або пізніше і замінює МСБО 23 "Капіта­лізація витрат на позики".

401

МСБО 23 (переглянутий у 1993 р.)

Зміст

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 23

(переглянутий у 1993 р.)

Витрати на позики

Мета

Сфера застосування Параграфи 1-3

Визначення 46

ВИТРАТИ НА ПОЗИКИ

БАЗОВИЙ ПІДХІД

Визнання 78

Розкриття 9

ВИТРАТИ НА ПОЗИКИ

ДОЗВОЛЕНИЙ АЛЬТЕРНАТИВНИЙ ПІДХІД

Визнання 10-28

Витрати на позики, які підлягають капіталізації 13-18

Перевищення балансової вартості

кваліфікованого активу над вартістю

очікуваного відшкодування 19

Початок капіталізації 20-22

Призупинення капіталізації 23-24

Припинення капіталізації 25-28

Розкриття 29

УСІ ВИТРАТИ НА ПОЗИКИ

Положення перехідного періоду 30

Дата набрання чинності 31

402

МСБО 23 (переглянутий у 1993 р.)

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 23

(переглянутий у 1993 р.)

Витрати на позики

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Мета

Метою даного стандарту є визначення облікового підходу до вит­рат на позики. Взагалі, даний стандарт вимагає негайного їх спи­сання як витрат. Але стандарт дозволяє використовувати альтер­нативний підхід, а саме - капіталізацію витрат на позики, які безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або вироб­ництва кваліфікованого активу.

Сфера застосування

/. Даний стандарт слід застосовувати для обліку витрат на позики.

2. Даний стандарт заміняє МСБО 23 "Капіталізація витрат на позики", затверджений у 1983 році.

3. Даний стандарт не торкається фактичної або розрахункової вартості власного капіталу, в тому числі привілейованого ка­піталу, не класифікованого як зобов'язання.

Визначення

4. Терміни, що використовуються у цьому стандарті, мають таке значення:

Витрати на позики витрати на сплату відсотків або інші витрати, понесені підприємством у зв'язку з запози­ченням коштів.

403

МСБО 23 (переглянутий у 1993 р.)

Кваліфікований актив це актив, який обов'язково потре­бує суттєвого періоду часу для підготовки його до вико­ристання за призначенням чи реалізації.

5. Витрати на позики можуть включати:

а) відсотки на банківський овердрафт, короткострокові і дов­гострокові позики;

б) амортизацію знижок чи премій, пов'язаних із позиками;

в) амортизацію другорядних витрат, пов'язаних із отриманням позик;

г) фінансові витрати, пов'язані з фінансовою орендою і визна­ються згідно з МСБО 17 "Облік оренди";

д) курсові різниці, які виникають внаслідок отримання позик в іноземній валюті, якщо вони розглядаються як коригування витрат на сплату відсотків.

6. Прикладами кваліфікованих активів є запаси, які вимагають суттєвого періоду часу для їх доведення до стану реалізації, виробничі підприємства, електростанції та інвестиції у неру­хомість. Інші інвестиції та запаси, які виробляються постійно або серійно у великій кількості протягом короткого проміжку часу, не є кваліфікованими активами. Активи, які готові для використання за призначенням або для реалізації, також не є кваліфікованими активами.

404

МСБО 23 (переглянутий у 1993 р.)

Витрати на позики — базовий підхід

Визнання

7. Витрати на позики слід визнавати як витрати у тому пе­ріоді, в якому вони були понесені.

8. Згідно з базовим підходом витрати на позики визнаються як витрати того періоду, в якому вони були понесені, незалежно від використання позики.

Розкриття

9. У фінансових звітах слід розкривати облікову політику, прийняту для витрат на позики.

405

МСБО 23 (переглянутий у 1993 р.)

Витрати на позики — дозволений альтернативний підхід

Визнання

10. Витрати на позики слід визнавати як витрати у тому пе­ріоді, в якому вони були понесені, за винятком суми, яка капіталізується згідно з параграфом 11.

11. Витрати на позики, які безпосередньо відносяться до прид­бання, будівництва або виробництва кваліфікованого ак­тиву, слід капіталізувати як частину собівартості цього активу. Сума витрат на позики, яка підлягає капіталізації, визначається відповідно до цього стандарту.

12. Згідно з дозволеним альтернативним підходом витрати на по­зики, які безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або виробництва активу, включаються у собівартість даного активу. Такі витрати на позики підлягають капіталізації як ча­стина собівартості активу, якщо існує ймовірність, що вони принесуть підприємству майбутні економічні вигоди і що витрати можуть бути виміряні достовірно. Інші витрати на позики визнаються як витрати того періоду, в якому вони були понесені.

Витрати на позики, які підлягають капіталізації

13. Витрати на позики, які безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або виробництва кваліфікованого активу, є тими витратами на позики, яких можна було б уникнути, якби не робилися витрати на кваліфікований актив. Якщо підприєм­ство позичає кошти конкретно з метою отримання певного кваліфікованого активу, витрати на позики, які безпосередньо відносяться до цього кваліфікованого активу, можна легко ідентифікувати.

14. Може бути важко визначити прямий зв'язок між певними по­зиками та кваліфікованим активом і визначити позики, яких за інших обставин можна було б уникнути. Такі труднощі виникають, наприклад, при централізованій координації діяль­ності підприємства з фінансування. Труднощі також можуть виникати, якщо група використовує різні боргові інструменти з різними ставками відсотка і позичає ці кошти іншим під­приємствам групи на різних умовах. Інші ускладнення спри-

406

МСБО 23 (переглянутий у 1993 р.)

чиняються використанням позик, наданих в іноземній валюті або пов'язаних із нею, якщо група функціонує в умовах високого рівня інфляції й обмінний курс коливається. В ре­зультаті визначення суми витрат на позики, яка безпосередньо пов'язана з придбанням кваліфікованого активу, ускладню­ється і необхідно діяти на основі міркування.

15. Якщо кошти позичаються спеціально з метою отримання кваліфікованого активу, суму позики, яка підлягає капіта­лізації щодо цього активу, слід визначати як фактичні витрати на позику, понесені протягом певного періоду за вирахуванням будь-якого інвестиційного прибутку від тим­часового інвестування цих позичених коштів.

16. У результаті фінансових заходів, спрямованих на отримання кваліфікованого активу, підприємство може отримати пози­чені кошти і понести відповідні витрати, пов'язані з отри­манням позики, до використання цих коштів повністю або частково на отримання кваліфікованого активу. За таких об­ставин кошти часто тимчасово інвестуються в очікуванні їх використання на отримання кваліфікованого активу. При ви­значенні суми витрат на позики, яка підлягає капіталізації про­тягом періоду, будь-який інвестиційний прибуток, отриманий від таких коштів, вираховується з суми витрат на позики.

17. Якщо кошти позичені взагалі і використовуються з метою отримання кваліфікованого активу, суму витрат на по­зики, яка підлягає капіталізації, слід визначати шляхом за­стосування норми капіталізації до витрат на цей актив. Норма капіталізації повинна бути середньозваженою ве­личиною витрат на позики відносно всіх непогашених по­зик підприємства протягом цього періоду, а не лише позик, які були зроблені конкретно з метою отримання квалі­фікованого активу. Сума витрат на позики, капіта­лізована протягом періоду, не повинна перевищувати суму витрат на позики, понесених протягом цього періоду.

18. За деяких обставин доречно включати всі позики материн­ської компанії та її дочірніх підприємств у розрахунок се­редньозваженої величини витрат на позики; за інших обста­вин доречно кожному дочірньому підприємству використову­вати середньозважену величину витрат на позики, яка відно­ситься до його власних позик.

407

МСБО 23 (переглянутий у 1993 р.)

Перевищення балансової вартості кваліфікованого активу над вартістю очікуваного відшкодування

19. Якщо балансова вартість або очікувана остаточна вартість кваліфікованого активу перевищує його вартість очікуваного відшкодування або чисту вартість реалізації, балансова вар­тість списується повністю або частково згідно з вимогами ін­ших Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. За пев­них обставин сума повного або часткового списання сторнує­ться згідно з іншими Міжнародними стандартами бухгалтер­ського обліку.

Початок капіталізації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]