Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

19. Інвестиції, які класифікуються як поточні активи, слід ві­дображати в балансі

а) або за ринковою вартістю;

б) або за нижчою з двох оцінок — собівартістю чи ринко­вою вартістю.

433

МСБО 25 (переформатований у 1994 р.)

Якщо поточні інвестиції відображаються в обліку за ниж­чою з двох оцінок собівартістю або ринковою варті­стю, балансову вартість слід визначати чи на основі інвестиційного портфеля в цілому, чи за категорією інве­стиції, чи на основі окремої інвестиції.

20. Існують різні думки щодо прийнятної балансової вартості по­точних інвестицій. Деякі підтримують думку, що для фінан­сових звітів, складених за припущенням історичної собівар­тості, можна застосовувати загальне правило нижчої з двох оцінок — собівартості або чистої вартості реалізації; оскільки більшість поточних інвестицій є ринковими, балансова вар­тість дорівнює нижчій з двох оцінок — собівартості або рин­ковій вартості. Прихильники цього методу визначення балан­сової вартості стверджують, що він забезпечує розумну суму в балансі і не призводить до визнання нереалізованого при­бутку в статтях доходу. Вони також заявляють, що випадкові різкі коливання цін на фондовому ринку, які можуть зміню­ватися на протилежні, не відображаються в обліку тільки вна­слідок вибору конкретної дати балансу.

21. Інші стверджують, що оскільки поточні інвестиції являють со­бою запаси активів, які легко реалізуються, або заміну гро­шових коштів, доречною є їх оцінка за справедливою вар­тістю, як правило, ринковою. Підприємство не має відношення до собівартості таких статей, але воно може отримати кошти від їх реалізації. Інвестиції відрізняються від запасів, тому що їх можна продати, в основному, без зусиль, хоч, як правило, визнання прибутку від продажу запасів було б неприйнятним до гарантування продажу. Кожна інвестиція є несуттєвою для підприємства — наприклад, можна продати інвестицію в ка­пітал, а виручку повторно інвестувати на депозитний раху­нок банку без будь-яких втрат для підприємства — і тому доречно відображати її за ринковою вартістю. Прихильники ринкової вартості також висловлюють думку, що звітування про інвестиції за історичною собівартістю дозволяє керівни­цтву визнавати дохід за його власним розсудом, оскільки ви­брані інвестиції можна продати і негайно знову придбати, а отриманий прибуток відобразити в доході, хоч такі операції не змінили фінансовий стан підприємства.

22. Взагалі, інтерес для підприємства становить загальна вартість його портфеля поточних інвестицій, а не кожної окремої інве­стиції, тому що інвестиції утримуються разом як запас активів. Згідно з цією точкою зору, інвестиції, які відображаються в

434

МСБО 25 (переформатований у 1994 р.)

обліку за нижчою з двох оцінок — собівартістю і ринковою вартістю, оцінюються на основі сукупного інвестиційного пор­тфеля в цілому або за категорією інвестиції, а не на основі конкретної інвестиції. Однак, деякі наполягають на тому, що застосування принципу інвестиційного портфеля призводить до включення збитків у нереалізований прибуток.

Довгострокові інвестиції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]