Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

13. Серед статей, що включаються до складу поточних ак­тивів, повинні бути:

а) залишки грошових коштів у касі та на банківському рахунку, які доступні для поточних операцій. Залишки коштів у касі та на банківському рахунку, використан­ня яких для поточних операцій підлягає обмеженням, слід включати як поточний актив, тільки якщо тривалість

220

МСБО 13 (переформатований у 1994 р.)

обмежень лімітується строком зобов'язання, що було класифіковане як поточне зобов'язання або якщо обме­ження втрачає чинність протягом одного року;

б) цінні папери, які не призначені для зберігання і можуть бути легко реалізовані;

в) торговельна та інша дебіторська заборгованість, яка, як очікується, може бути реалізованою протягом одного року, починаючи з дати балансу. Торговельна дебітор­ська заборгованість може бути включена в цілому до поточних активів у разі розкриття суми, яка, як очіку­ється, не буде реалізована протягом одного року;

г) запаси;

д) авансові виплати на придбання поточних активів;

е) витрати майбутніх періодів, які, як очікується, будуть повністю використані протягом одного року, починаючи з дати балансу.

14. Запаси, як правило, повністю включаються до складу поточних активів, незважаючи на те, що вони можуть містити статті, які, як очікується, не будуть реалізовані протягом одного року або протягом нормального операційного циклу.

Поточні зобов'язання

15. Серед статей, що включаються до складу поточних зобо­в'язань, повинні бути зобов'язання, що підлягають сплаті на вимогу кредитора, а також ті частини наступних зобо­в'язань, які, як очікується, будуть ліквідовані протягом од­ного року, починаючи з дати балансу:

а) позики банків та інші позики. Якщо позика підлягає сп­латі згідно з графіком сплати, що узгоджений з креди­тором, вона може бути класифікована відповідно до цього графіка, незважаючи на право кредитора вимага­ти поточні виплати у поточному періоді;

б) поточну частину довгострокових зобов'язань, якщо вона не виключена згідно з положеннями параграфа 16;

в) торговельні зобов'язання та нараховані витрати;

221

МСБО 13 (переформатований у 1994 р.)

г) забезпечення податків, що підлягають сплаті (див. МСБО 12 "Облік податків на прибуток");

д) дивіденди, що підлягають сплаті;

е) доходи майбутніх періодів та аванси від замовників;

є) нарахування щодо непередбачених подій (див. МСБО 10 "Непередбачені події та події, які відбуваються після да­ти балансу").

16. Поточна частина довгострокового зобов'язання може бути виключена з поточних зобов'язань, якщо підприємство має намір рефінансувати зобов 'язання на довгостроковій основі і впевнене в тому, що буде спроможне це зробити. Демо­нстрація такої спроможності потребує:

а) або емісії акцій, або довгострокового зобов'язання після дати балансу;

б) або наявності невгамовної фінансової угоди, строк дії якої не закінчується протягом одного року, починаючи з дати балансу, і позикодавець або інвестор має фінансо­ву спроможність сплатити її.

17. Частина довгострокового зобов'язання, що підлягає сплаті про­тягом одного року, інколи класифікується як непоточна, якщо існуючі на дату балансу активи, з яких повинна бути зробле­на сплата, були виключені з поточних активів.

18. Коли підприємство виключає зобов'язання із поточної кла­сифікації згідно з параграфом 16, сума зобов'язання та строки рефінансування повинні бути розкриті.

Подання у фінансових звітах

19. Загальна сума поточних активів та загальна сума по­точних зобов'язань повинні бути розкриті в фінансових звітах.

20. Сума, за якою відображено поточний актив або поточне зобов'язання, наводиться у фінансових звітах, не повинна зменшуватися шляхом вирахування іншого поточного зобо­в'язання або поточного активу, якщо не існує юридичне наданого права на згортання і згортання виражає очікуван­ня щодо реалізації активу або сплати зобов'язання.

222

МСБО 13 (переформатований у 1994 р.)

21. Проміжні платежі та аванси можуть вираховуватися з суми пов'язаного з ними незавершеного будівництва за умови розкриття згідно з МСБО 11 "Будівельні контрак­ти".

Дата набрання чинності

22. Даний МСБО набирає чинності для фінансових звітів з 1 січня 1981 року або пізніше.

223

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку МСБО 14

(переформатований у 1994 р.)

Звітна фінансова інформація за сегментами

Цей переформатований МСБО замінює стандарт, який був пер-вісно затверджений Радою у березні 1981 року. Він подається у переглянутому форматі, який затверджено для Міжнародних стан­дартів бухгалтерського обліку, починаючи з 1991 року. Ніяких суттєвих змін до попередньо затвердженого тексту внесено не було. Деякі терміни змінені для надання їм відповідності сучасній практиці КМСБО, також приведені у відповідність усі перехрес­ні посилання.

У січні 1997 р. Рада КМСБО затвердила переглянутий МСБО 14 "Звітна фінансова інформація за сегментами". Однак Рада прийня­ла рішення відкласти остаточне прийняття і опублікування до про­ведення засідання Ради у липні 1997 р. і досягнення подальшої гармонізації з установами Канади та Сполучених Штатів, що вста­новлюють відповідні стандарти. Передбачається, що переглянутий МСБО 14 буде введений у дію для фінансових звітів, що охоп­люють періоди, починаючи з 1 січня 1998 р.

При затвердженні переглянутого стандарту Рада внесла низку змін до проекту стандарту Е51 "Звітна фінансова інформація за сегментами."

225

МСБО 14 (переформатований у 1994 р.)

Зміст

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку МСБО 14

(переформатований у 1994 р.)

Звітна фінансова інформація за сегментами

Таблиця відповідності

Мета

Сфера застосування Параграфи 1-4

Визначення 5

Інформація за сегментами 6-8

Звітність за сегментами 9-15

Інформація, що включається у звітність 16-20

Результати діяльності сегмента 17-18

Активи сегмента 19

Міжсегментне ціноутворення 20

Узгодження 21-23

Зміни у звітній інформації 24

Положення перехідного періоду 25

Дата набрання чинності 26

226

МСБО 14 (переформатований у 1994 р.)

Таблиця відповідності

Номер параграфа

у стандарті попереднього формату

Номер параграфа

у стандарті нового форматі

1

1

2

3

3

4

4

5

5

Мета

6

6

7

7

8

8

9

10

10

11

11

12

12

13

13

14

14

15

15

20

16

17

17

18

18

19

19

22,23

20

2

21

9

22

16

23

21

24

24

25

25

26

26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]