Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

1. Приклади тимчасових різниць

2. Пояснювальні розрахунки та подання

623

МСБО 12 (переглянутий у 1996 р.)

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 12

(переглянутий у 1996 р.)

Податки на прибуток

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Метою даного стандарту є визначення облікового підходу до по­датків на прибуток. Принциповим питанням обліку податків на прибуток є визначення того, як обліковувати поточні та майбутні податкові наслідки:

а) майбутнього відшкодування (компенсації) балансової вартості активів (зобов'язань), які визнані в балансі підприємства;

б) господарських операцій та інших подій поточного періоду, які визнані в фінансових звітах підприємства.

Обов'язковим для визнання активу чи зобов'язання є те, що під­приємство, яке звітує, передбачає відшкодувати або компенсу­вати балансову вартість активу чи зобов'язання. Якщо існує ймо­вірність, що відшкодування або компенсація балансової вартості такого активу чи зобов'язання збільшить (зменшить) суму май­бутніх податкових платежів порівняно з тим, якими вони були б у разі відсутності податкових наслідків відшкодування або ком­пенсації, підприємство, згідно з вимогами даного стандарту, ви­знає відстрочене податкове зобов'язання (відстрочений податковий актив), за деякими винятками.

Згідно з вимогами даного стандарту підприємство веде облік податкових наслідків господарських операцій та інших подій у такий же спосіб, як і облік самих господарських операцій та подій. Таким чином, якщо господарські операції та інші події визнані у звіті про прибутки і збитки, то будь-який пов'язаний з ними податковий уплив повинен також визнаватися у звіті про прибутки і збитки. Якщо господарські операції та інші події

624

МСБО 12 (переглянутий у 1996 р.)

безпосередньо визнані у складі власного капіталу, то будь-який пов'язаний з ними податковий вплив повинен також визнаватися безпосередньо у власному капіталі. Подібно до цього, визнання відстрочених податкових активів та зобов'язань при об'єднанні компаній впливає на суму гудвілу або негативного гудвілу, що виникає внаслідок такого об'єднання.

Дія цього стандарту поширюється також на визнання відстрочених податкових активів, що виникають від невикористаних подат­кових збитків або невикористаних податкових пільг, подання податків на прибуток у фінансових звітах та на розкриття ін­формації про податки на прибуток.

Сфера застосування

1. Дія цього стандарту поширюється на облік податків на прибуток.

2. Цим стандартом передбачається, що до складу податків на при­буток включаються всі внутрішні та іноземні податки, які базу­ються на оподаткованому прибутку. Податки на прибуток включають також інші податки (наприклад податки, утримані з заробітної плати), які підлягають сплаті дочірнім підприєм­ством, асоційованою компанією або спільним підприємством при перерахуванні прибутку підприємству, що звітує.

3. У деяких юрисдикціях податки на прибуток підлягають сплаті за підвищеною або зниженою ставкою, якщо частина або весь чи­стий чи нерозподілений прибуток виплачується як дивіденди. У деяких інших юрисдикціях податки на прибуток можуть ре-фінансуватися, якщо частина або весь чистий або нерозподі­лений прибуток виплачується як дивіденди. Даний стандарт не визначає, коли або яким чином підприємству, що звітує, слід обліковувати податкові наслідки виплати дивідендів та інших форм розподілення прибутку.

4. Даний стандарт не поширюється на методи обліку державних грантів (див. МСБО 20 "Облік державних грантів і розкриття інформації про державну допомогу") та інвестиційні податкові пільги. Проте даний стандарт поширюється на облік тимчасо­вих різниць, що можуть виникати від зазначених грантів або інвестиційних податкових пільг.

625

МСБО 12 (переглянутий у 1996 р.)

Визначення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]