Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

16. Щодо кожного галузевого або географічного сегмента, що включається у звітність, слід розкрити таку інформа­цію:

а) дохід від реалізації або інші операційні доходи, розме­жовуючи дохід, отриманий від замовників за межами підприємства, і дохід, отриманий від інших сегментів;

б) фінансові результати сегмента;

в) використані активи сегмента, виражені або у грошовій сумі або як відсотки консолідованих зведених сум;

г) основу міжсегментного ціноутворення.

Результати діяльності сегмента

17. Вимірник прибутковості сегмента розкривається як фінансовий результат сегмента. Фінансовий результат сегмента — це різ­ниця між доходом сегмента і витратами сегмента. Фінансовий результат сегмента, як правило, відображає операційний при­буток, хоча у деяких випадках використання іншої бази може бути більш доречним. Якщо діяльність сегмента носить, го­ловним чином, фінансовий характер, то дохід від відсотків і витрати на відсотки, як правило, не включаються у результати сегмента. Також до фінансового результату сегмента не вхо­дять податки на прибуток, частка меншості та екстраординар­ні статті.

18. Якщо доходи та витрати не відносяться безпосередньо на сег­мент, але існує прийнятна база для їх розподілу, вони можуть бути розподілені на сегмент згідно з цією базою. Однак на багатьох підприємствах звичайні статті, наприклад витрати головного офісу, не розподіляються на окремі сегменти, оскіль­ки вони здійснюються таким чином, що будь-який розподіл між сегментами не вважається корисним.

232

МСБО 14 (переформатований у 1994 р.)

Активи сегмента

19. Розкриття у звітності активів сегмента вказує на ресурси, зай­няті у генеруванні операційних результатів сегмента. До таких активів належать всі матеріальні та нематеріальні активи, які можна визначити в конкретному сегменті. Активи, що відно­сяться до двох або більше сегментів, можна розподілити між цими сегментами, якщо для такого розподілу є належна база. Зобов'язання, як правило, не розподіляються або тому, що вони вважаються такими, що відносяться до підприємства в цілому, або тому, що їх розглядають як такі, що призводять до фінансо­вого, а не операційного результату.

Міжсегментне ціноутворення.

20. Міжсегментний продаж та інші міжсегментні операційні до­ходи не завжди можна визначити на основі незалежності сто­рін. З цієї причини корисно відображати суму таких доходів і давати пояснення щодо основи міжсегментного ціноутворення (наприклад "справедлива ринкова вартість", "собівартість" або "ринкова ціна за вирахуванням знижки").

Узгодження

21. Підприємству слід забезпечувати узгодження між обсягом інформації стосовно окремих сегментів і узагальненою ін­формацією у фінансових звітах.

22. Узгодження робить зрозумілим взаємозв'язок між обсягом ін­формації щодо окремих сегментів і узагальненою інформаці­єю у фінансових звітах.

23. Також може бути корисним розкриття іншої інформації, такої як сума прибутку кожного сегмента від інвестицій, розрахо­вана за методом участі у капіталі, його частки меншості або його екстраординарних статей. У деяких випадках для кожного сегмента, стосовно ят-ого складається звітність, розкривається сума амортизації, сума витрат на дослідження та розробки, а також капітальні витрати за певний період. Інколи у звіт по кожному сегменту включається інформація, що не має фінан­сового характеру, наприклад кількість працівників.

233

МСБО 14 (переформатований у 1994 р.)

Зміни у звітній інформації

24. Слід розкривати зміни у визначенні сегментів і зміни ме­тодів обліку, що використовуються при наданні сегмент­ної інформації у звітності, які суттєво впливають на неї. Це розкриття має включати опис характеру зміни, пояс­нення її причин і, якщо інформацію можна достовірно ви­значити, вплив зміни.

Положення перехідного періоду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]