Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

69. Податкові активи та податкові зобов'язання слід подава­ти у балансі окремо від інших активів та зобов'язань.

656

МСБО 12 (переглянутий у 1996 р.)

Відстрочені податкові активи та зобов'язання слід пода­вати окремо від поточних податкових активів та зобо­в'язань.

70. Якщо підприємство у фінансових звітах відрізняє поточні та непоточні активи та зобов'язання, воно не повинно кла­сифікувати відстрочені податкові активи (зобов 'язання) як поточні активи (зобов'язання).

Згортання

71. Підприємству слід згортати поточні податкові активи та поточні податкові зобов'язання тоді і тільки тоді, коли:

а) підприємство має повне юридичне право згортати ви­знані суми;

б) підприємство має намір або погасити заборгованість на нетто-основі або продати актив і одночасно пога­сити заборгованість.

72. Хоча поточні податкові активи та зобов'язання визнаються й оцінюються окремо, в балансі можна проводити їх згортання відповідно до критеріїв, подібних до тих, які встановлені для фінансових інструментів у МСБО 32 "Фінансові інструмен­ти: розкриття та подання". Як правило, підприємство має пов­не юридичне право на згортання поточних податкових активів і поточних податкових зобов'язань, якщо вони відносяться до податків на прибуток, які були накладені одним і тим же податковим органом, а податковий орган дозволяє підприєм­ству здійснювати чи отримувати єдиний чистий платіж.

73. У консолідованих фінансових звітах поточний податковий актив одного підприємства у групі можна згортати із поточ­ним податковим зобов'язанням іншого підприємства у групі, тоді і тільки тоді, коли відповідні підприємства мають повне юридичне право здійснювати або отримувати єдиний платіж на чисту суму і мають намір провести або отримати такий єдиний платіж на чисту суму або відшкодувати актив та од­ночасно погасити зобов'язання.

74. Підприємству слід згортати відстрочені податкові акти­ви та відстрочені податкові зобов'язання тоді і тільки тоді, коли:

657

МСБО 12 (переглянутий у 1996 р.)

а) підприємство має повне юридичне право на згортання поточних податкових активів та поточних податкових зобов 'язань;

б) відстрочені податкові активи, та податкові зобов'язан­ня, мають відношення до податків на прибуток, що стягуються одним і тим же податковим органом:

і) на одне і те ж підприємство, що підлягає оподат­куванню,

або

іі) на різні підприємства, що підлягають оподаткуванню і які мають намір або погасити поточні податкові зобов'язання та активи на нетто-основі, або реалі­зувати актив та одночасно погасити зобов'язання в кожному майбутньому періоді, в якому передбача­ється погасити або відшкодувати суттєві суми від­строчених податкових зобов'язань чи активів.

75. Для запобігання необхідності складання докладного графіка сторнування для кожної тимчасової різниці, даний стандарт вимагає від підприємства згортати відстрочені податкові ак­тиви та відстрочені податкові зобов'язання одного і того ж під­приємства, що підлягає оподаткуванню, тоді і тільки тоді, ко­ли вони пов'язані з податками на прибуток, які стягуються одним і тим же податковим органом та коли підприємство має повне юридичне право згортати поточні податкові актив-и і поточні податкові зобов'язання.

76. В окремих випадках підприємство може мати повне юри­дичне право на згортання і має намір здійснити розрахунок на нетто-основі тільки в деяких періодах, а в інших — ні. У таких окремих випадках докладний графік може бути потріб­ним, щоб достовірно встановити, чи призведе відстрочене по­даткове зобов'язання одного підприємства, що підлягає опо­даткуванню, до збільшення податкових платежів у тому са­мому періоді, в якому відстрочений податковий актив іншого підприємства, що підлягає оподаткуванню, призведе до змен­шення платежів цим другим підприємством, що підлягає опо­даткуванню.

658

МСБО 12 (переглянутий у 1996 р.)

Податкові витрати

Податкові витрати (дохід), що відносяться до прибутку або збитку від звичайної діяльності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]