Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 22

(переглянутий у 1993 р.)

Об'єднання компаній

Мета

Сфера застосування Параграфи 1-8

Визначення 9

Характер об'єднання компаній 10-17

Придбання 11-13

Зворотне придбання 13

Об'єднання інтересів 14-17

ПРИДБАННЯ

Облік придбання 18-19

Дата придбання 20-21

Вартість придбання 22-26

Визнання активів та зобов'язань,

які підлягають визначенню 27-30

Розподіл вартості придбання 31-34

Базовий підхід 31-32

Дозволений альтернативний підхід 33-34

Послідовне придбання акцій 35-37

Визначення справедливої

вартості придбаних активів

та зобов'язань 38-39

Гудвіл, що виникає при придбанні 40-48

Негативний гудвіл, що виникає при придбанні 49-51

Базовий підхід 49-50

Дозволений альтернативний підхід 51

372

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Коригування компенсації

за придбання в залежності

від майбутніх подій 52-54

Наступні зміни вартості придбання 55-57

Наступна ідентифікація

або зміни вартості активів

та зобов'язань 58-60

ОБ'ЄДНАННЯ ІНТЕРЕСІВ

Облік об'єднання інтересів 61-67

УСІ ВИДИ ОБ'ЄДНАННЯ КОМПАНІЙ

Податки на прибуток 68-69

Розкриття 70-78

Положення перехідного періоду 79

Дата набрання чинност 80

373

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 22

(переглянутий у 1993 р.)

Об'єднання компаній

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Мета

Метою даного стандарту є визначення облікового підходу до об'­єднання компаній. Стандарт охоплює як придбання одного підпри­ємства іншим, так і окремі ситуації об'єднання інтересів, коли покупець не може бути ідентифікований. Облік придбання перед­бачає визначення вартості придбання, розподіл витрат щодо акти­вів і зобов'язань придбаного підприємства, які підлягають визна­ченню, та облік отриманого гудвілу або негативного гудвілу як на момент придбання, так і надалі. Інші облікові питання стосу­ються визначення суми частки меншості, обліку придбання, яке відбувається протягом періоду, наступних змін вартості придбання або ідентифікації активів та зобов'язань і необхідного розкриття.

Сфера застосування

1. Цей стандарт слід застосовувати для обліку об'єднання компаній.

2. Даний стандарт заміняє МСБО 22 "Облік об'єднання компаній", затверджений у 1983 році.

3. Структура об'єднання компаній може відрізнятися, і ці відмінні риси визначаються з юридичної, податкової точки зору або з інших причин. Це може бути придбання підприємством капі­талу іншого підприємства або придбання чистих активів під­приємства. Воно може здійснюватися шляхом випуску акцій або передачі грошових коштів, еквівалентів грошових коштів чи інших активів. Операція може здійснюватися між акціонерами об'єднуваних компаній або між одним підприємством та акці-

374

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

онерами іншого підприємства. Результатом об'єднання підпри­ємств може стати створення нового підприємства, яке контро­люватиме компанії, що об'єдналися, передача чистих активів одного чи кількох об'єднуваних підприємств іншому підпри­ємству або ліквідація одного чи кількох об'єднуваних підпри­ємств. Якщо суть операції відповідає визначенню об'єднання компаній даного стандарту, вимоги до обліку і розкриття, які містяться у цьому стандарті, слід застосовувати незалежно від конкретної структури, прийнятої для даного об'єднання компаній.

4. У результаті об'єднання компаній можуть виникати відносини материнська-дочірня компанії, за яких покупець є материнсь­кою компанією, а придбана компанія — дочірнім підприєм­ством покупця. За таких обставин покупець застосовує цей стандарт у своїх консолідованих фінансових звітах. Він вклю­чає свою частку у придбаному підприємстві в окремий фінан­совий звіт як інвестицію в дочірнє підприємство (див. МСБО 27 "Консолідовані фінансові звіти та облік інвестицій у дочірні підприємства").

5. Об'єднання компаній може скоріше полягати у придбанні чи­стих активів, в тому числі будь-якого гудвілу іншого підприєм­ства, ніж у придбанні акцій іншого підприємства. Таке об'єд­нання компаній не призводить до взаємовідносин материнська-дочірня компанії. За таких обставин покупець застосовує цей стандарт у своїх окремих фінансових звітах і, отже, в консо­лідованих фінансових звітах.

6. Об'єднання компаній може призводити до юридичного злиття. У той час, як вимоги до юридичного злиття є різними в різних країнах, як правило, юридичне злиття є об'єднанням двох ком­паній, за яким:

а) або активи та зобов'язання однієї компанії передаються іншій і перша компанія ліквідується,

б) або активи та зобов'язання обох компаній передаються новій, а обидві попередні компанії ліквідуються.

У багатьох випадках юридичні злиття виникають як частина реструктуризації або реорганізації групи і не розглядаються в даному стандарті, оскільки вони є операцїями між підприєм­ствами під спільним контролем. Проте будь-яке об'єднання, в результаті якого дві компанії стали членами однієї групи, роз-

375

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

глядається як придбання або об'єднання інтересів у консолідо­ваних фінансових звітах згідно з вимогами даного стандарту.

7. Цей стандарт не торкається окремих фінансових звітів мате­ринської компанії, за винятком обставин, зазначених в пара­графі 5. Окремі фінансові звіти складаються з застосуванням різної практики звітування в різних країнах і відповідають різ­ним потребам.

8. Даний стандарт не торкається:

а) операцій між підприємствами, які знаходяться під спільним контролем;

б) частки у спільних підприємствах (див. МСБО 31 "Фінан­сова звітність про частки у спільних підприємствах") і фі­нансових звітах спільних підприємств.

Визначення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]