Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

33. Коли існує ймовірність того, що програма з визначеною пенсією буде припинена чи скорочена або будуть здійснені розрахунки щодо пенсій, які підлягають виплаті згідно з ці­єю програмою:

а) будь-яке остаточне збільшення витрат підприємства на пенсійне забезпечення негайно визнається як витрати;

б) будь-який остаточний прибуток визнається як дохід за певний період, протягом якого відбулося припинення, ско­рочення або розрахунки.

34. Скорочення відбувається, коли є суттєве зменшення кількості працюючих, охоплених програмою, або коли елемент майбут­ніх послуг існуючих працівників більше не відповідатиме кри-

328

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

теріям отримання пенсії. Скорочення може виникати внаслідок одиничної події, наприклад закриття заводу або припинення роботи сегмента, що призводить до значного зменшення числа працюючих, які беруть участь у програмі пенсійного забез­печення. І, навпаки, скорочення може бути результатом припи­нення або призупинення дії програми.

35. Витрати на оплату наданих послуг щодо звільнених праців­ників не забезпечують для працедавця майбутніх економічних вигід і негайно визнаються як витрати.

36. Розрахунок відбувається, коли підприємство виконує своє зо­бов'язання щодо виплати пенсій. Це відбувається, наприклад, коли одноразова сума сплачується готівкою учасникам про­грами в обмін на їхнє право отримувати встановлені пенсії.

37. Прибутки або збитки, що виникають внаслідок припинення, скорочення програми або розрахунків за нею, охоплюють від­повідні коригування для визнання витрат на надані послуги, коригування на основі досвіду, впливу змін в актуарних при­пущеннях та впливу змін до програми, які раніше не визна­валися як прибутки або збитки. Прибутки або збитки, що ви­никають внаслідок припинення, скорочення програми або роз­рахунків за програмою, також охоплюють відповідну частину будь-якої суми, поки що не визнаної як зобов'язання або актив внаслідок застосування положень перехідного періоду згідно з вимогами параграфа 536, коли прийняття цього стандарту призводить до змін в обліковій політиці.

Працівники, що вийшли на пенсію

38. Результати внесення змін до програми з визначеною пен­сією щодо працівників, які вийшли на пенсію, слід вимірю­вати за теперішньою вартістю результату зміненої пен­сії і визнавати як витрати або доходи в тому періоді, в якому у програму були внесені зміни.

39. Результат надання зміненої пенсії працівникам, що вийшли на пенсію, визнається як витрати або доходи в тому періоді, в якому до програми були внесені зміни, оскільки підприємство не очікує отримати від вказаних працівників будь-яких вигід у вигляді майбутніх послуг.

329

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

Методи актуарної оцінки

40. Для оцінки зобов'язань підприємства в рамках програми з ви­значеною пенсією був розроблений ряд методів актуарної оцінки. Хоча спершу ці методи були розроблені для розрахун­ку потреб у фінансуванні, вони часто використовуються з ме­тою визначення витрат підприємства на пенсійне забезпечення і для визначення витрат, що підлягають визнанню у кожному періоді. Опис цих методів див. у "Додатку".

41. При віднесенні витрат на пенсійне забезпечення до періодів, в яких надаються послуги працівників, як правило, доречно визначати актуарну теперішню вартість обіцяних пенсій на основі методів та припущень результатом яких є річна вар­тість поточних послуг, що систематично пов'язані з винагоро­дами. Актуарна теперішня вартість обіцяних пенсій є теперіш­ньою вартістю очікуваних виплат згідно з програмою пенсій­ного забезпечення існуючим працівникам та працівникам, що вийшли на пенсію, і ці виплати пов'язані з вже наданими послугами. Вартість, визнана як витрати, може суттєво від­різнятися залежно від застосованого методу актуарної оцінки щодо змінних елементів, які впливають на розрахунки.

Базовий підхід

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]