Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

18. Об'єднання компаній, яке є придбанням, має відображатися в обліку шляхом використання методу придбання, як зазна­чено в положеннях стандарту з 20 по 60 параграфи.

19. Застосування методу придбання підприємства призводить до обліку, подібного до обліку придбання інших активів. Це є доречним, оскільки придбання передбачає операцію по пере­дачі активів або виникненню зобов'язань чи випуску капіталу в обмін на контроль за чистими активами та діяльністю ін­шого підприємства. Метод придбання використовує собівар­тість як основу для відображення придбання і базується на об­мінній операції, яка лежить в основі придбання для визначення вартості.

Дата придбання

20. З дати придбання покупець повинен:

а) включити до звіту про прибутки та збитки результа­ти діяльності придбаного підприємства;

б) визнати в балансовому звіті активи та зобов'язання придбаного підприємства та будь-який гудвіл або нега­тивний гудвіл, що виникає від придбання.

21. Датою придбання є дата, на яку контроль за чистими актива­ми та діяльністю придбаного підприємства фактично перехо­дить до покупця, і дата, з якої починається застосування методу придбання. Результати діяльності придбаного підприємства включаються до фінансових звітів покупця з дати придбання, яка є датою, з якої контроль за придбаним підприємством фак­тично є переданим покупцю. По суті, датою придбання є дата, з якої покупець має повноваження керувати фінансовою та операційною діяльністю підприємства з метою отримання вигід від його діяльності. Контроль не вважається переданим покуп­цю до виконання всіх умов, необхідних для захисту часток усіх учасників операції. Проте це не вимагає припинення операції або її завершення згідно з законом до фактичної передачі контролю покупцю. При визначенні, чи був контроль факти­чно переданий, необхідно розглядати суть придбання.

381

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Вартість придбання

22. Придбання слід обліковувати за його собівартістю, яка є сумою виплачених грошових коштів чи їх еквівалентів або справедливою вартістю на дату обміну інших ком­пенсацій за придбання, наданих покупцем в обмін на кон­троль за чистими активами іншого підприємства, плюс будь-які витрати, які безпосередньо відносяться до прид­бання.

23. Коли придбання включає більше однієї обмінної операції, вар­тість придбання є сукупною вартістю всіх окремих операцій. Коли придбання здійснюється поетапно, важливо розрізняти дату придбання і дату обмінної операції. На той час, як облік придбання починається з дати придбання, в обліку використо­вуються інформація щодо вартості та справедливої вартості, визначених на дату кожної обмінної операції.

24. Надані грошові активи та зобов'язання, що виникли, вимірю­ються згідно з їх справедливою вартістю на дату обмінної операції. При відстроченні компенсації за придбання, вартість придбання дорівнює поточній вартості компенсації з ураху­ванням будь-якої премії або знижки, які є імовірними при розрахунках, а не номінальній вартості суми, що підлягає виплаті.

25. При визначенні вартості придбання ринкові цінні папери, ви­пущені покупцем, вимірюються за їх справедливою вартістю, яка є ринковою ціною на дату обмінної операції, за умови, що несподівані коливання або обмеженість ринку не робить рин­кову вартість ненадійним показником. Якщо ринкова вар­тість на певну дату не є надійним показником, необхідно брати до уваги рух цін протягом певного періоду до і після оголошення умов придбання. Якщо ринок не є надійним або котировки відсутні, справедлива вартість цінних паперів, ви­пущених покупцем, оцінюється шляхом посилання на їх про­порційну частку у справедливій вартості підприємства по­купця або шляхом посилання на пропорційну частку спра­ведливої вартості придбаного підприємства залежно від того, який з цих показників є найбільш очевидним. Компенсація за придбання, яка виплачується грошовими коштами акціонерам придбаного підприємства як альтернатива цінним паперам, може також свідчити про надану загальну суму справедливої вартості. Необхідно брати до уваги всі аспекти придбання, в тому числі і суттєві фактори, які впливають на переговори.

382

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Можна використовувати незалежні оцінки як допоміжну ін­формацію для визначення справедливої вартості випущених цінних паперів.

26. Окрім компенсації за придбання покупець може нести прямі витрати, пов'язані з придбанням. Вони включають витрати на реєстрацію, випуск цінних паперів та гонорари, що виплачу­ються бухгалтерам, юридичним радникам, оцінювачам та ін­шим консультантам, які забезпечують здійснення придбання. Загальні адміністративні витрати, включаючи витрати на ут­римання відділу з питань придбання та інші витрати, які не можуть бути прямо віднесені на певну операцію з придбання, що відображається в обліку, не включаються в суму вартості придбання, але визнаються як витрати під час їх здійснення.

Визнання активів та зобов'язань, які підлягають визначенню

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]