Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

61. Об'єднання інтересів слід обліковувати шляхом викори­стання методу об'єднання, як викладено у параграфах 62, 63 та 66.

62. При використанні методу об'єднання інтересів статті фінансових звітів підприємств, які об'єднуються, за період, в якому відбувається об'єднання, і за будь-які порівнювані періоди, які розкриваються у звітності, слід включати у фінансові звіти об'єднаних підприємств так, ніби вони були об'єднані з початку найпершого відображеного періо­ду. Фінансові звіти підприємства не повинні включати об'єднання інтересів, учасником якого є підприємство, якщо дата об'єднання інтересів є після дати останнього балансу, включеного до складу фінансового звіту.

63. Будь-яка різниця між сумою, відображеною як випущений акціонерний капітал, плюс будь-яка додаткова компенсація у вигляді грошових коштів або інших активів, і сумою, відображеною як придбаний акціонерний капітал, має ко­ригуватися відповідно до власного капіталу.

64. Суть об'єднання інтересів полягає в тім, що придбання не від­булося, але був подальший спільний розподіл ризиків та вигід, які існували до об'єднання підприємств. Використання методу об'єднання інтересів визнає це шляхом обліку об'єд­наних підприємств так, ніби вони продовжували б діяльність як окремі підприємства як і раніше, хоча тепер знаходяться у спільному володінні і під загальним керівництвом. Відповід­но, тільки мінімальні зміни здійснюються при об'єднанні ок­ремих фінансових звітів.

65. Оскільки результатом об'єднання інтересів є утворення єдиного об'єднаного підприємства, це підприємство затверджує єдину облікову політику. Таким чином, об'єднане підприємство ви­знає активи, зобов'язання та власний капітал об'єднуваних під­приємств за їх існуючою балансовою вартістю, скоригованою тільки внаслідок узгодження облікової політики об'єднуваних підприємств та застосування цієї політики до всіх відобра­жених періодів. Ні гудвіл, ні негативний гудвіл не визнається. Подібним чином, вплив всіх операцій між об'єднуваними підприємствами, незалежно від того, чи вони відбуваються до

395

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

або після об'єднання інтересів, анулюється при складанні фінансових звітів об'єднаного підприємства.

66. Витрати, понесені в зв'язку з об'єднанням інтересів, слід визнавати як витрати того періоду, в якому вони були по­несені.

67. Витрати, понесені в зв'язку з об'єднанням інтересів, включають плату за реєстрацію, витрати на надання інформації акціоне­рам, гонорари консультантам та посередникам, заробітну пла­ту та інші витрати, пов'язані з послугами працівників, що бе­руть участь у здійсненні об'єднання підприємств. Вони також включають будь-які витрати або збитки, понесені в ході опе­рацій під час об'єднання підприємств, які раніше були окре­мими господарськими одиницями.

396

МСБО 22 (переглянутий у 1993 р.)

Усі види об'єднання компаній

Податки на прибуток

68. У деяких країнах обліковий підхід до об'єднання компаній мо­же відрізнятися від обліку, який застосовується згідно з їхніми відповідними законами про оподаткування прибутку. Постійні різниці або різниці в часі, що виникають між визнанням при­бутку або збитків для відображення у фінансових звітах та для цілей оподаткування, визнаються відповідно до МСБО 12 "Об­лік податків на прибуток".

692. Потенційні вигоди від переносу на майбутні періоди збит­ків від податку на прибуток придбаного підприємства, які не були визнані як активи, що підлягають визначенню покупцем на дату придбання, можуть згодом бути реалізовані. Коли це відбувається, покупець визнає вигоди як прибуток згідно з МСБО 12 "Облік податків на прибуток". На додаток, поку­пець визнає як видатки ту частину неамортизованого залишку гудвілу, яка виникає при придбанні і яка відноситься до цих податкових вигід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]