Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

5. При виборі та застосуванні відповідної облікової політики необхідно керуватися принципами обачності, превалювання сутності над формою та суттєвості.

6. Облікова політика охоплює принципи, основи, домовленості, правила та процедури, прийняті керівництвом при складанні та поданні фінансових звітів. Існує багато різних видів облікової політики навіть при застосуванні до одного й того ж об'єкта;

необхідно використовувати судження при виборі та застосуванні тієї політики, яка, виходячи із умов діяльності підприємства, найкращим чином підходить до належного відображення його фінансового стану та результатів його діяльності.

7. При виборі та застосуванні відповідної облікової політики і при складанні фінансових звітів керівництво підприємства по­винно виходити з трьох міркувань:

а) обачність

Багато операцій неминуче супроводжуються невизначеністю. Це потрібно визнавати, виявляючи обачність при складанні фінансових звітів. Проте обачність не виправдовує створення секретних або прихованих резервів.

б) превалювання сутності над формою

65

МСБО 1 (переформатований у 1994 р.)

Операції та інші події слід відображати і подавати відповідно до їх сутності та фінансової реальності, а не лише виходячи з їх юридичної форми;

в) суттєвість

У фінансових звітах потрібно розкривати всі статті, які є до­статньо суттєвими для того, щоб впливати на оцінки і рішення.

8. Фінансові звіти повинні містити ясне та стисле розкриття всіх суттєвих складників облікової політики, що була за­стосована.

9. Розкриття суттєвої облікової політики, що була застосо­вана, повинне бути невід'ємною складовою частиною фі­нансових звітів. Всі складники політики, як правило, розкри­ваються в одному місці.

10. Фінансові звіти повинні бути ясними та зрозумілими. Вони базуються на обліковій політиці, що різниться як між підприєм­ствами однієї країни, так і між підприємствами різних кра­їн. Таким чином, розкриття суттєвих складників облікової політики, на якій базуються фінансові звіти, необхідне для того, щоб фінансові звіти можна було правильно зрозуміти. Роз­криття цієї політики повинне бути невід'ємною складовою частиною фінансових звітів; для зручності користувачів усі положення політики розкриваються в одному місці. Розкриття прийнятого підходу потрібне у будь-якому випадку, але роз­криття не може виправити помилкового або невідповідного підходу.

11. Фінансові звіти надають інформацію, якою користуються різні користувачі, особливо акціонери та кредитори (існуючі та по­тенційні), а також працівники підприємства. До інших важли­вих категорій користувачів належать: постачальники, клієнти, професійні спілки, фінансові аналітики, спеціалісти зі стати­стики, економісти, а також податкові та регулюючі органи.

12. Користувачі фінансових звітів потребують їх як частину необ­хідної інформації, метою якої (серед інших) є оцінка та прий­няття фінансових рішень. Вони не в змозі винести достовірних суджень із цих питань, якщо не будуть розкриті суттєві склад­ники облікової політики, які були прийняті при складанні фі­нансових звітів.

66

МСБО 1 (переформатований у 1994 р.)

13. Задача інтерпретації фінансових звітів ускладнюється при­йняттям різної політики в багатьох розділах бухгалтерського обліку. Не існує єдиного переліку загальноприйнятих склад­ників політики, з якими користувачі можуть звірятися; різно­маніття складників політики бухгалтерського обліку, які мо­жуть зараз застосовуватися, може привести до значних відмін­ностей у фінансових звітах, що базуються на одних й тих же подіях та умовах.

14. Нижче наводяться приклади сфер, де існують різні види обліко­вої політики і які, таким чином, потребують розкриття обраного підходу:

Загальні положення

Політика щодо консолідації;

Конвертування або переведення іноземних валют, включа-ючи відображення прибутків або збитків від курсової різниці;

Загальна політика оцінки (тобто історична собівартість, за­гальна купівельна спроможність, відновлювана вартість);

Події, що відбулися після дати балансу;

Оренда, придбання у розстрочку або поетапні платежі та відповідні відсотки;

Податки;

Довгострокові контракти;

Привілеї;

Активи

Дебіторська заборгованість;

Запаси (складські запаси і незавершене виробництво) та відповідна собівартість реалізованої продукції;

Активи, що амортизуються, та амортизація;

Сільськогосподарські культури на корені;

Земля, призначена для майбутнього використання, та відпо­відні витрати на її розробку;

Інвестиції: дочірні підприємства, асоційовані компанії та інші інвестиції;

Дослідження та розробки;

Патенти та товарні знаки;

Гудвіл;

Зобов'язання та забезпечення

Гарантії;

Контрактні зобов'язання та непередбачені події;

67

МСБО 1 (переформатований у 1994 р.)

Витрати на пенсії та програми пенсійного забезпечення;

Виплати при звільненні з роботи та при скороченні штатів;

Прибутки та збитки

Методи визнання доходу;

Видатки на експлуатацію, ремонт та модернізацію;

Прибутки та збитки від реалізації майна;

Облік резервів, передбачених статутом, або інших, включаючи ті, що безпосередньо дебетуються та кредитуються на рахунки, на яких відображаються прибутки.

15. На даний час облікова політика не розкривається повністю та регулярно у всіх фінансових звітах. У країнах, де прийнято розкривати облікову політику, існують значні відмінності у форматі, ясності та повноті розкриття. Ці відмінності існують і в міжнародному масштабі. В одному і тому ж комплекті фі­нансових звітів деякі суттєві напрямки облікової політики можуть бути розкритими, а деякі — ні. Навіть у тих країнах, де розкриття всієї суттєвої облікової політики є обов'язковим, не завжди існують правила, що забезпечують однаковість методів розкриття. Зростання міжнародних підприємств та активізація міжнародної фінансової діяльності посилили необхідність гар­монізації фінансових звітів у різних країнах світу.

16. Помилкове чи невідповідне трактування статей балансів, звітів про прибутки та збитки, або рахунків прибутків та збитків, або інших звітів не виправляється ні розкриттям застосованої облікової політики, ні примітками чи поясню­вальним матеріалом.

Дата набрання чинності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]