Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Номери параграфів, надруковані жирним шрифтом, вказують на виділені жирним курсивом параграфи тексту

227

МСБО 14 (переформатований у 1994 р.)

Міжнародаий стандарт бухгалтерського обліку МСБО 14

(переформатований у 1994 р.)

Звітна фінансова інформація за сегментами

Положення стандартів, виділені зкирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Мета

Мета подання інформації за сегментами — надати користувачам фінансових звітів інформацію про відносний розмір, внесок у прибуток та тенденції розвитку різних галузей і різних геогра­фічних зон, у яких функціонує диверсифіковане підприємство, з тим, щоб користувачі могли скласти власну інформаційно об­грунтовану думку про підприємство в цілому. Рівні рентабель­ності, можливості для росту, перспективи у майбутньому, а також ризики для інвестицій можуть суттєво відрізнятися серед галузевих та географічних сегментів. Таким чином, для оцінки ризиків ди-версифікованого підприємства, які, можливо, важко визначити на основі зведених даних, користувачам фінансових звітів необхід­на інформація за сегментами.

Сфера застосування

1. Цей стандарт слід застосовувати до звітної фінансової інфор­мації за сегментами підприємства — особливо за різними галузями і різними географічними регіонами, у яких функціо­нує це підприємство.

2. Підприємства, цінні папери яких вільно продаються на фон­дових ринках, а також інші економічно важливі суб'єкти господарської діяльності, в тому числі дочірні підприєм­ства, повинні подавати консолідовану фінансову інформа­цію,

228

МСБО 14 (переформатований у 1994 р.)

описану у цьому стандарті за галузевими та геогра­фічними сегментами, які вважаються суттєвими для цього підприємства. Якщо подаються звіти материнської компа­нії і консолідовані фінансові звіти, то інформацію за сег­ментами слід відображати на основі консолідованих фі­нансових звітів.

3. З метою цього стандарту іншими економічно важливими суб'­єктами господарської діяльності, включаючи дочірні підпри­ємства, є ті, рівень доходів яких, а також рівень прибутків, активів та кількість працюючих є досить значними у країнах, де здійснюється їх основна діяльність.

4. Якщо публікуються фінансові звіти дочірніх підприємств, то інформацію за сегментами слід відображати на цьому рівні.

Визначення

5. Терміни, що використовуються в цьому стандарті, мають таке значення:

Галузеві сегменти це ті компоненти підприємства, які можна визначити, кожний з яких виготовляє певну продук­цію або надає певні послуги, або різні групи подібної про­дукції чи різні групи подібних послуг в першу чергу спожи­вачам за межами цього підприємства.

Географічні сегменти це ті компоненти підприємства, які можна визначити і які здійснюють операції в окремих країнах або групах країн у межах певних географічних регіонів, які можна визначити, виходячи з певних обставин підприємства.

Дохід сегмента це дохід, який відноситься безпосередньо до сегмента, або відповідна частина доходу, яку можна розподілити на сегмент за обгрунтованою основою і яку отримують від операцій зі сторонами, що не входять до даного підприємства, а також сторонами, що входять до інших сегментів того ж підприємства.

Витрати сегмента це витрати, які безпосередньо відно­сяться до сегмента або відповідна частина витрат, яку можна розподілити за сегментами на обгрунтованій ос­нові.

229

МСБО 14 (переформатований у 1994 р.)

Інформація за сегментами

6. Інформація за сегментами не повинна справляти враження, що такі сегменти можуть вважатися незалежними підприємствами або що порівняння сегментів із подібними назвами різних під­приємств буде обов'язково правильним.

7. Звітна інформації за сегментами передбачає рішення, прийняті частково на основі міркування. Такі рішення включають визна­чення сегментів та віднесення доходів і витрат на ці сегменти. Інформація щодо бази, використаної при підготовці сегментної звітності, дає користувачам змогу краще зрозуміти підсумкові дані.

8. Часом висловлюють занепокоєння тим, що розкриття інформації щодо сегментів підприємства може послабити його конкурен­тну позицію, оскільки конкуренти, замовники, постачальники тощо отримують більш докладну інформацію. З цієї причини дехто вважає, що необхідно дозволяти не включати до звітів певну інформацію за сегментами, якщо її розкриття може заш­кодити підприємству. Інші твердять, що таке розкриття є не більш обтяжливим для багатопрофільного підприємства, ніж розкриття інформації, яка вимагається від підприємства, що діє лише в одній галузі промисловості або в одному географіч­ному регіоні, і що відповідну інформацію часто можна отри­мати з інших джерел. Крім того, аналіз за сегментом сукупної фінансової інформації багатопрофільного підприємства дає ко­рисні дані, які дозволяють користувачам краще оцінити діяль­ність підприємства у минулому і його майбутні перспективи.

Звітність за сегментами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]