Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

30. Банку слід розкривати аналіз активів та зобов'язань че­рез групування їх за строками погашення, виходячи з пе­ріоду, який на дату балансу залишився до дати погашення згідно з контрактом.

31. Відповідність або контрольована невідповідність строків по­гашення та ставок відсотка активів строкам погашення і став­кам відсотка зобов'язань є основоположною для керівництва банку. Постійна наявність повної відповідності є нехарактер­ною для банків, оскільки проведені операції часто є неви-значеними у строках та різними за типами. Невідповідність потенційно збільшує прибутковість, але також може збільшу­вати ризик збитків.

32. Строки погашення активів і зобов'язань та спроможність відно­вити за прийнятною вартістю зобов'язання, за якими нарахо­вуються відсотки у процесі їх погашення, є важливими факто­рами при оцінці ліквідності банку та зазнавання ним змін ставки відсотка і валютного курсу. Для надання інформації, яка є доречною при оцінці його ліквідності, банк, як мінімум, роз­криває аналіз активів і зобов'язань, згрупованих за строками їх погашення.

33. Групування за строками погашення, яке застосовується до окре­мих активів та зобов'язань, є різним у різних банках і відріз­няється залежно від активів та зобов'язань. Приклади періодів, що застосовуються:

а) до 1 місяця;

б) від 1 місяця до 3 місяців;

в) від 3 місяців до 1 року;

г) від 1 року до 5 років;

д) від 5 років і більше.

Часто періоди об'єднуються, наприклад у випадку позик та авансів, шляхом групування періодів строком до одного року і більше. Якщо виплата здійснюється частками протягом якогось періоду, кожна частка сплати відноситься на той період, в яко­му вона узгоджена контрактом або планується до сплати чи отримання.

509

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

34- Важливо, аби періоди погашення, прийняті банком, були одна­ковими і для активів і для зобов'язань. Завдяки такому підходу буде ясно, до якої міри строки погашення є відповідними і якою буде наступна залежність банку від інших джерел ліквідно­сті.

35. Строки погашення можуть бути виражені у вигляді:

а) періоду, що залишився до дати виплати;

б) початкового періоду до дати виплати;

в) періоду, що залишився до наступної дати, коли можуть змі­нитися ставки відсотка.

Аналіз активів та зобов'язань за періодами, що залишилися до дати виплати, надає найкращу основу для оцінки ліквідності банку. Банк також може розкривати строки виплати, базую­чись на початковому періоді до дати виплати, з метою надан­ня інформації стосовно його фінансування та стратегії, бізнесу. До того ж банк може розкривати згруповані строки погашен­ня, що базуються на періоді, який залишається до наступної дати можливої зміни ставки відсотка, щоб продемонструвати за­знавання ним відсоткових ризиків. Керівництво також може надавати у своїх коментарях до фінансових звітів інформацію про зазнавання відсоткових ризиків і про управління та кон­троль банком таких ризиків.

36. У багатьох країнах банківські депозити можуть бути зняті за вимогою, а аванси, надані банком, можуть бути оплачені за вимогою. Проте на практиці такі депозити й аванси часто утримуються протягом тривалих періодів без зняття чи випла­ти. Отже, фактична дата виплати наступає пізніше від кон­трактної дати. Окрім того, банк розкриває аналіз, який базу­ється на контрактних строках погашення, хоча контрактний період виплати часто не є фактичним, оскільки контрактні дати відображають ризики ліквідності, притаманні активам та зобов'язанням банку.

37. Деякі активи банку не мають контрактної дати погашення. Період, коли передбачається погашення цих активів, як правило, вважається датою, на яку очікується реалізація даних акти­вів.

38. Оцінка користувачами ліквідності банку, виходячи з розкриття групування за строками погашення, здійснюється в контексті

510

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

місцевої банківської практики, зокрема наявності коштів для банків. У деяких країнах наявними є короткострокові кошти, за умови нормальної діяльності, з грошового ринку, або, в разі екстремальних обставин, від центрального банку. В ін­ших країнах така практика відсутня.

39. Для забезпечення повного розуміння користувачами групуван­ня за строками погашення може бути необхідним доповнення розкриття інформацією про вірогідність сплати в межах пері­оду, що залишився до розкриття у фінансових звітах. Отже, керівництво може надавати в своєму коментарі до фінан­сових звітів інформацію про фактичні періоди та засоби уп­равління і контролю керівництвом ризиками та залежністю, пов'язаною з розподілом за різними строками погашення та ставками відсотка.

Концентрація активів, зобов'язань та позабалансових статей

40. Банку слід розкривати будь-які суттєві концентрації його активів, зобов'язань та позабалансових статей. Таке роз­криття слід робити за географічними регіонами, групами замовників або галузей чи за іншими концентраціями ри­зику. Банк також має розкривати суму суттєвих ризи­ків у іноземній валюті на нетто-основі.

41. Банк розкриває суттєві концентрації у розподілі його акти­вів та у джерелах його зобов'язань, оскільки це служить ко­рисним показником потенційних ризиків, притаманних реалі­зації активів та коштів, доступних банкові. Таке розкриття здійснюється за географічними регіонами, групами замовни­ків і галузей або іншими концентраціями ризику, які є до­речними за певних обставин певного банку. Подібний аналіз та пояснення позабалансових статей також є важливим. Гео­графічні регіони можуть включати окремі країни, групи кра­їн або регіонів у межах однієї країни; розкриття щодо клі­єнтів може торкатися таких секторів, як уряд, державні органи, комерційні та промислові підприємства. Такі розкриття здій­снюються на додаток до будь-якої інформації за сегментами, яка вимагається МСБО 14 "Звітна фінансова інформація за сег­ментами".

42. Розкриття сум суттєвих ризиків у іноземній валюті на нетто-основі також є корисним показником ризику збитків, що ви­никають у результаті змін валютних курсів.

511

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

Збитки від позик та авансів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]