Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

26. Якщо неможливо достовірно виміряти результат опера­ції, яка передбачає надання послуг, дохід має визнаватися тільки в тому обсязі, в якому визнані витрати підлягають відшкодуванню.

27. На ранніх етапах операції часто немає можливості досто­вірно оцінити результат операції. Окрім того, може існувати ймовірність, що підприємство відшкодує витрати, понесені в ході операції. Отже. дохід визнається тільки в межах тих по­несених витрат, які очікується відшкодувати. Оскільки резуль­тат операції не може бути достовірно оцінений, прибуток не визнається.

28. Якщо результат операції не може бути достовірно оцінений і не існує ймовірності відшкодування понесених витрат, дохід не визнається, а понесені видатки визнаються як витрати. Коли непевності, які перешкоджали достовірній оцінці результатів контракту, перестають існувати, дохід визнається відповідно до параграфа 20, а не згідно з параграфом 26.

Відсотки, роялті та дивіденди

29. Дохід, який виникає в результаті використання іншими під­приємствами активів підприємства, що приносять відсот­ки, роялті та дивіденди, має визнаватися на основі, ви­кладеній в параграфі зо, якщо:

а) існує ймовірність, що економічні вигоди, пов'язані з опе­рацією, надходитимуть до підприємства;

301

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

б) сума доходу може бути достовірно виміряна.

30. Дохід має визнаватися на зазначеній нижче основі:

а) відсотки мають визнаватися на основі пропорційності часу з урахуванням реального доходу від активу;

6) Роялті мають визнаватися на основі нарахування згідно з суттю відповідної угоди;

в) дивіденди мають визнаватися, коли встановлюється пра­во акціонерів на отримання виплати.

31. Реальний дохід з активу є ставкою відсотка, яка необхідна для дисконтування потоку майбутніх грошових надходжень, що очі­куються протягом строку служби активу і мають дорівнювати початковій балансовій вартості цього активу. Дохід від від­сотка включає суму амортизації будь-якого дисконту, премії або будь-якої іншої різниці між початковою балансовою вар­тістю боргового цінного паперу та його вартістю при пога­шенні.

32. Коли невиплачені відсотки були нараховані до придбання інвестиції, яка приносить відсотки, відсотки, які отримуються після цього, розподіляються на період до придбання і період після придбання; але тільки частка після придбання визнається як дохід. Коли дивіденди на акції оголошуються з чистого при­бутку періоду до придбання, ці дивіденди вираховуються з вар­тості цінних паперів. Якщо такий розподіл можна здійснити лише на довільній основі, такі дивіденди визнаються як дохід, окрім випадків, коли вони чітко відображають відшкодування частини вартості цінних паперів.

33. Роялті нараховуються згідно з умовами відповідної угоди і зде­більшого визнаються на цій же основі, окрім випадків, коли згідно з суттю угоди більш відповідним є визнання доходу на якійсь іншій систематичній або раціональній основі.

34. Дохід визнається, тільки коли існує ймовірність припливу до підприємства економічних вигід, пов'язаних з операцією. Про­те, коли виникає, непевність щодо отримання суми, яку вже включено до суми доходу, нестримана сума або сума, відно­сно якої перестає існувати ймовірність відшкодування, визна­ється як витрати, а не як коригування суми первісне визнаного доходу.

302

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

Розкриття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]