Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

21. Сума витрат на розробки, що визнана активом, повинна бути амортизована і визнана як витрати на систематич­ній основі, щоб відобразити порядок, за яким визнаються відповідні економічні вигоди.

22. Співвідношення між витратами на розробку та економічними вигодами, які підприємство очікує отримати, як правило, мож­на визначити лише в загальних рисах і не прямо внаслідок характеру діяльності під час розробки. За умови амортизації витрат на розробки на систематичній основі для відображення порядку, за яким визнаються відповідні економічні вигоди, підприємство посилається на:

а) виручку чи інші вигоди від реалізації або використання продукції чи технологічного процесу

або

б) проміжок часу, протягом якого передбачається реалізувати або використати продукцію чи технологічний процес.

Амортизація розпочинається, коли продукція або технологіч­ний процес готові для реалізації або застосування.

23. Технологічне або економічне старіння створює невизначеність, яка обмежує число одиниць і проміжок часу, протягом якого слід здійснювати амортизацію витрат на розробки. Крім того, як правило, важко оцінити подальші витрати і відповідні май­бутні доходи від нової продукції або технологічного процесу на тривалий період часу. Тому амортизацію витрат на роз­робки, як правило, здійснюють протягом періоду, що не пере­вищує п'яти років.

165

МСБО 9 (переглянутий у 1993 р.)

24. За деяких обставин економічні вигоди від витрат на розроб­ки поглинаються підприємством при виробництві інших ак­тивів і не призводять до зростання витрат. У такому випадку амортизація витрат на розробки включає частину вартості іншого активу і включається у балансову вартість іншого ак­тиву. Наприклад, витрати на розробки, які раніше були ви­знані як актив, можуть бути включені у собівартість виготов­лених запасів. Витрати на розробки, включені у балансову вартість інших активів, таким чином, визнаються як витрати водночас з іншими витратами на ці активи.

Зменшення корисності витрат на розробки

25. Витрати на розробку проекту слід списувати в тому обсязі, у якому неамортизоване сальдо, взяте разом із по­дальшими витратами на розробку, відповідними виробни­чими витратами, а також адміністративними витрата­ми і витратами на реалізацію, безпосередньо понесеними при просуванні продукту на ринку, вже, ймовірно, не по­криватиметься очікуваними майбутніми вигодами. Неа-мортизований залишок витрат на розробки проекту не­обхідно списувати, як тільки актив перестає відповідати будь-якому з критеріїв витрат на розробки як активу, визначених у параграфі 17. Суму часткового або повного списання слід вважати витратами того періоду, у якому здійснюється це часткове або повне списання.

26. Неамортизований залишок витрат на розробки проекту, ви­знаних як актив, переглядається наприкінці кожного періоду. Існуючі обставини або події можуть свідчити про те, що неамортизований залишок, разом з іншими відповідними ви­тратами, перевищує відповідні майбутні економічні вигоди. З іншого боку, неамортизований залишок може більше не від­повідати критеріям його визнання як активу.

27. Суму витрат на розробки, списану частково або повні­стю, згідно з параграфом 25, слід відновити, якщо обста­вини або події, що призвели до часткового чи повного спи­сання, перестають існувати і є переконливі свідчення того, що в осяжному майбутньому існуватимуть нові обста­вини або події. Відновлені суми варто зменшити на суму, яка б вважалася амортизаційними відрахуваннями відпо­відно до параграфа 21, якби часткового або повного спи­сання не було. Відновлену суму слід визнавати як зменшення

166

МСБО 9 (переглянутий у 1993 р.)

суми витрат на розробки, що є витратами даного пе­ріоду.

28. Обставини або події, що призвели до часткового чи повного списання витрат на розробки, згідно з параграфом 25, можуть змінитися так, що сума часткового або повного списання знову може бути кваліфікована для визнання її активом. У такому разі частково або повністю списана сума відновлюється.

29. Сума часткового або повного списання, що відновлюється, зменшується на суму амортизації, яка була б визнана як вит­рати протягом того періоду, в якому актив був частково або повністю списаний. Це необхідно тоді, наприклад, коли під­приємство визнало доходи або інші вигоди від реалізації продукції чи використання технологічного процесу протягом тих періодів, у яких актив був частково або повністю списа­ний.

Розкриття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]