Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

1. Цей стандарт слід застосовувати для обліку та розкриття непередбачених подій і подій, які відбуваються після дати балансу.

2. Наведені нижче елементи, які можуть призводити до неперед­бачених подій, вилучено зі сфери застосування даного стан­дарту:

а) зобов'язання страхових компаній, що випливають із виданих полісів;

б) зобов'язання щодо програм пенсійного забезпечення (див. МСБО 19 "Витрати на пенсійне забезпечення");

в) зобов'язання, що випливають із довгострокових контрактів оренди (див. МСБО 17 "Облік оренди");

г) податки на прибуток (див. МСБО 12 "Облік податків на прибуток").

Визначення

3. Терміни, що використовуються в даному стандарті, ма­ють таке значення:

172

МСБО 10 (переформатований у 1994 р.)

Непередбачена подія це обставина або ситуація, у яких кінцевий результат, прибуток або збитки, буде підтвер­джено тільки після того, як відбудеться або не відбуде­ться одна чи кілька невизначених майбутніх подій.

Події, які відбуваються після дати балансу це події, сприятливі чи несприятливі, які відбуваються в період між датою балансу і датою затвердження фінансових звітів до випуску. Можна визначити два типи подій:

а) ті, що свідчать про обставини, які існували на дату балансу;

б) ті, що вказують на обставини, які виникли після дати балансу.

Непередбачені події

4. Термін "непередбачені події", який використовується в даному стандарті, обмежується обставинами або ситуацією на дату балансу, фінансовий вплив яких має визначатися майбутніми подіями, котрі можуть відбутися або не відбутися. Багато таких обставин або ситуацій відображаються в складі нарахувань у фінансових звітах згідно з основоположною концепцією нараху­вання.

5. У фінансових звітах необхідні попередні оцінки багатьох по­стійних видів діяльності підприємства та видів діяльності, що повторюються. Проте сам факт наявності такої оцінки ще не створює той тип невизначеності, який характеризує неперед­бачену подію, хоча процедури для визначення сум, наведених у фінансових звітах, можуть бути подібними. Наприклад, той факт, що оцінки строку корисної експлуатації використову­ються для визначення амортизації, ще не робить амортизацію непередбаченою подією; закінчення строку корисної експлуа­тації того чи іншого активу не є невизначеним. Також суми, заборговані за отримані послуги, не є непередбаченими поді­ями згідно з визначенням у параграфі 3, навіть якщо ці суми можна було оцінити; факт виникнення зобов'язань не викликає сумніву.

6. Невизначеність майбутніх подій може бути вираженою рядом можливих результатів. Цей ряд можна відобразити як кількісно визначені ймовірності, але в більшості випадків це

173

МСБО 10 (переформатований у 1994 р.)

передбачатиме рівень точності, який не підтверджено наявною інфор­мацією. Ряд результатів також може бути відображений загаль­ним описом із використанням термінів, які варіюються від імовірного до віддаленого.

7. Оцінки наслідку та фінансового впливу непередбачених по­дій визначаються міркуванням керівництва підприємства. Ці міркування базуються на вивченні інформації, яка існує на дату затвердження фінансових звітів до випуску і містить перегляд подій, що відбуваються після дати балансу, а також допов­нюються досвідом від схожих операцій, а в деяких випадках — звітами незалежних експертів.

Непередбачені збитки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]