Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

14. Дохід від реалізації товарів має визнаватися в разі задо­волення всіх умов, які наведені нижче:

а) підприємство передало покупцеві суттєві ризики і ви­нагороди, пов'язані з власністю на товар;

б) за підприємством не залишається ані подальша участь керівництва у формі, яка, як правило, пов'язана з воло­дінням, ані ефективний контроль за реалізованими то­варами;

в) сума доходу може бути достовірно виміряна;

г) імовірно відбудеться надходження економічних вигід на підприємство, пов 'язаних з операцією;

д) витрати, які були або будуть понесені в зв'язку з опера­цією, можуть бути достовірно виміряні.

15. Оцінка моменту, на який підприємство передає покупцеві сут­тєві ризики і винагороди, пов'язані з власністю на товар, ви­магає вивчення обставин операції. В більшості випадків пере-

297

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

дача ризиків та винагород від володіння збігається з передачею юридичного права власності або з передачею у володіння по­купця. Саме так відбувається з більшістю роздрібних торговців. В інших випадках передача ризиків та винагород від воло­діння відбувається не одночасно з передачею юридичного пра­ва власності або з передачею у володіння.

16. Якщо підприємство залишає за собою суттєвий ризик воло­діння, операція не розглядається як реалізація і дохід не визна­ється. Підприємство може утримувати суттєві ризики від во­лодіння різним чином. Прикладами ситуацій, в яких підпри­ємство може утримувати суттєві ризики та винагороди від воло­діння, є випадки,коли:

а) підприємство утримує зобов'язання щодо незадовільного ви­конання робіт, яке не передбачається звичайними гарантій­ними положеннями;

б) одержання доходу від певної реалізації залежить від доходу, який отримає покупець від власної реалізації цих товарів;

в) відвантажені товари підлягають подальшому монтажу і цей монтаж є суттєвою частиною контракту, який ще не був завершений підприємством;

г) покупець має право анулювати придбання з причин, визна­чених в контракті на реалізацію, і підприємство не має пе­вності щодо ймовірності повернення.

17. Якщо підприємство залишає тільки незначний ризик воло­діння, операція вважається реалізацією і дохід визнається. На­приклад, продавець може утримувати юридичне право воло­діння на товари винятково з метою гарантії виплати певної суми на належну дату. В такому випадку, якщо підприємство передало суттєві ризики та винагороди від володіння, операція вважається реалізацією і дохід визнається. Іншим прикладом утримання підприємством тільки несуттєвого ризику від воло­діння може бути роздрібний продаж, який передбачає виплату компенсації в разі незадоволення клієнта. У таких випадках дохід визнається на момент продажу за умови, що продавець може достовірно оцінити майбутній реалізований дохід і ви­знає зобов'язання на доходи, базуючись на попередньому до­свіді та інших відповідних факторах.

18. Дохід визнається, тільки коли існує ймовірність надходження до підприємства економічних вигід, пов'язаних з операцією. У

298

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

деяких випадках цієї ймовірності може не існувати до отри­мання компенсації або до усунення непевності. Наприклад, може існувати непевненість щодо отримання дозволу інозем­ної урядової установи на переказ компенсації від реалізації в іноземній країні. Коли такий дозвіл надається, непевність зни­кає і дохід визнається. Проте, коли непевність виникає сто­совно оплати суми, яка вже включена до доходу, але є сумою безнадійної заборгованості або є сумою, щодо якої ймовірність відшкодування перестала існувати, така сума визнається як витрати, а не як коригування первісне визнаної суми доходу.

19. Доходи та витрати, які відносяться до одних і тих же операцій або подій, визнаються одночасно; цей процес, як правило, нази­вають відповідністю доходів та витрат. Витрати, в тому числі гарантії та інші витрати, які несе підприємство після поставки товарів, як правило, можуть бути достовірно виміряні в разі відповідності іншим умовам визнання доходу. Проте дохід не може бути визнаний, якщо витрати неможливо достовірно ви-мірити; за таких обставин будь-яка вже отримана за продаж товарів компенсація визнається як зобов'язання.

Надання послуг

20. Якщо результат операції, яка передбачає надання послуг, може бути достовірно оцінений, дохід, пов'язаний з опера­цією, має визнаватися шляхом посилання на той етап за­вершеності операції, який існує на дату балансу. Резуль­тат операції може бути достовірно оцінений у разі задо­волення таких умов:

а) можна достовірно виміряти суму доходу;

б) існує ймовірність надходження до підприємства еконо­мічних вигід від операції;

в) етап завершеності операції на дату балансу може бу­ти достовірно виміряний;

г) витрати, понесені в зв'язку з операцією, та видатки, не­обхідні для її завершення, можна достовірно виміряти.

21. Визнання доходу шляхом посилання па етап завершеності опе­рації часто називають методом поетапного виконання. Згідно з цим методом дохід визнається в тих облікових періодах, в яких надаються відповідні послуги. Визнання доходу на цій основі надає корисну інформацію щодо обсягу послуг та їх

299

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

результатів за певний період. МСБО 11 "Будівельні кон­тракти" також вимагає визнання доходу на цій основі. Вимоги цього стандарту, як правило, застосовуються до визнання до­ходу та пов'язаних із ним витрат щодо операцій, які перед­бачають надання послуг.

22. Дохід визнається, тільки коли існує ймовірність надходження на підприємство економічних вигід, пов'язаних із операцією. Але в разі виникнення непевності щодо оплати суми, яка вже включена до доходу, неоплачувана сума або сума, стосовно якої перестає існувати ймовірність оплати, визнається як вит­рати, а не як коригування суми первісне визнаного доходу.

23. Як правило, підприємство в змозі здійснити достовірну оцін­ку після того, як воно погодило з іншими сторонами-учасни­ками:

а) права кожної зі сторін, що мають позовну силу, стосовно послуги, яка буде надана і отримана сторонами;

б) компенсацію, надану в обмін на послуги;

в) спосіб та строки розрахунків.

Як правило, підприємству необхідно мати ефективну систему внутрішнього фінансового бюджетування та звітності. Підпри­ємство відстежує і, в разі необхідності, переглядає попередні оцінки доходу з наданням послуг. Потреба в такому перегляді не обов'язково означає, що результат операції не може бути достовірно оцінений.

24. Етап завершеності операції можна визначити різними спосо­бами. Підприємство використовує метод, який достовірно ви­мірює обсяг наданих послуг. Залежно від суті операції, ці ме­тоди можуть включати:

а) огляд виконаної роботи;

б) послуги, надані на певну дату як відсоток до загального обсягу послуг, які мають бути наданими,

або

в) питому вагу витрат, понесених на певну дату у загальній сумі витрат на операції згідно з оцінкою. Сума витрат, по­несених на певну дату, включає тільки ті витрати, які ві­дображають обсяг наданих послуг на цю саму дату. Тільки

300

МСБО 18 (переглянутий у 1993 р.)

витрати, які відображають надані послуги, або послуги, які будуть надані, включаються до оцінки загальних витрат на операції.

Проміжні та авансові платежі, отримані від клієнтів, часто не відображають наданих послуг.

25. З огляду на практичні цілі, коли послуги надаються шляхом невизначеної кількості дій за визначений період часу, дохід визнається на основі методу рівномірного нарахування за ви­значений період, окрім випадків, коли є свідчення на користь іншого методу, який краще відображає етап завершеності. Як­що певна дія є значно більш суттєва порівняно з іншими діями, визнання доходу відкладається до моменту виконання цієї суттєвої дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]