Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

23. Якщо це контракт з фіксованою ціною, то його кінцевий результат можна оцінити з високим ступенем достовір­ності у тому разі, коли виконані всі наступні умови:

а) загальний дохід від контракту можна достовірно ви­значити;

б) ймовірно, що підприємство отримає економічні вигоди, пов'язані з контрактом;

в) на дату балансу можна з достатнім ступенем досто­вірності визначити як суму витрат контракту на його завершення, так і ступінь завершеності контракту;

г) витрати за контрактом, пов'язані з ним, можна чітко і достовірно визначити, щоб фактичні витрати, поне­сені за контрактом, можна було порівняти з попере­дніми оцінками.

24. Якщо це контракт із фіксованою ціною, то кінцевий ре­зультат будівельного контракту можна достовірно оці­нити, якщо виконані всі наступні умови:

а) ймовірно, що підприємство отримає економічні вигоди від контракту;

188

МСБО 11 (переглянутий у 1993 р.)

б) витрати контракту, пов'язані з ним, незалежно від то­го, можуть вони бути відшкодовані чи ні, можна точно встановити і достовірно виміряти.

25. Визнання доходів і витрат з урахуванням ступеня завершення контракту часто називають методом поетапного виконання ро­біт. Згідно з цим методом доходи від контракту зіставляють з витратами за контрактом, понесеними у процесі досягнення певного етапу завершення, що призводить до відображення у звітах доходів, витрат та прибутку, які можна віднести на завершену частину робіт. Цей метод забезпечує необхідну ін­формацію про ступінь виконання контракту і про результати робіт за період.

26. Згідно з методом поетапного виконання робіт дохід від кон­тракту визнається як дохід у звіті про прибутки та збитки за ті облікові періоди, протягом яких виконувалися роботи. Вит­рати за контрактом, як правило, вважаються витратами у звіті про прибутки та збитки за ті звітні періоди, протягом яких виконувалися роботи, з якими пов'язані ці витрати. Однак будь-яке очікуване перевищення загальних витрат контракту над загальною сумою доходу контракту негайно визначається як витрати згідно з параграфом 36.

27. Підрядник може понести витрати за контрактом, які відносяться до майбутньої діяльності за контрактом. Такі витрати кон­тракту визнаються як актив за умови ймовірності їх відшко­дування. Ці витрати являють собою суму, яку замовник має сплатити, і часто класифікуються як незавершені роботи за контрактом.

28. Кінцевий результат будівельного контракту можна достовір­но оцінити, якщо існує ймовірність, що підприємство отримає економічні вигоди, пов'язані з контрактом. Однак у разі ви­никнення невизначеності щодо отримання суми, яка вже вклю­чена у дохід від контракту і вже відображена у звіті про прибутки та збитки, нестримана сума або сума, відшкодуван­ня якої більше не є ймовірним, визнається як витрати, а не як коригування суми доходу від контракту.

29. Підприємство, як правило, здатне зробити достовірні оцінки після укладення контракту, який встановлює:

а) юридичне забезпечені права кожної із сторін щодо акти­ву, який споруджуватиметься;

189

МСБО 11 (переглянутий у 1993 р.)

6) зустрічну компенсацію сторін та в) спосіб і умови розрахунків.

Крім того, як правило, необхідно, щоб підприємство також мало ефективну внутрішню систему фінансового бюджету-вання й звітності. У ході виконання контракту підприємство здійснює аналіз і при потребі перегляд оцінки доходу від кон­тракту та витрат за контрактом. Необхідність таких переглядів не обов'язково означає, що кінцевий результат виконання кон­тракту не може бути достовірно оцінений.

30. Етап завершення контракту можна визначити різними спосо­бами. Підприємство застосовує метод, який достовірно виміряє виконану роботу. В залежності від характеру контракту ме­тоди можуть включати:

а) співвідношення витрат за контрактом, понесених при ви­конанні робіт на певну дату, і суми загальних витрат за контрактом згідно з оцінкою;

б) огляд виконаних робіт та

в) завершення фізичної частини робіт за контрактом.

Проміжні виплати й аванси, отримані від замовників, часто не відображають виконану роботу.

31. Якщо ступінь завершеності визначається шляхом посилання на витрати за контрактом, понесені на певну дату, то у витра­ти, понесені на певну дату, включаються лише ті витрати контракту, які відображають виконані роботи. Прикладами витрат за контрактом, які виключаються, є:

а) витрати контракту, пов'язані з майбутньою діяльністю за контрактом, такі як витрати на матеріали, доставлені на місце виконання контракту або відкладені для використання за контрактом, але ще не встановлені, не використані чи не застосовані в ході виконання робіт за контрактом, окрім випадків, коли матеріали виготовлені спеціально для дано­го контракту;

б) авансові виплати субпідрядникам до виконання робіт за субконтрактом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]