Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

28. Наслідки змін в облікових оцінках мають включатися до тієї ж самої класифікації звіту про прибутки та збит­ки, яка використовувалася раніше для оцінок.

29. Для забезпечення зіставності фінансових звітів за різні пе­ріоди вплив змін облікових оцінок на оцінки, які раніше були включені до прибутку чи збитку від звичайної діяльності, включаються до складу цього компонента чистого прибутку або збитку. Вплив змін облікових оцінок на оцінки, які рані­ше були включені до екстраординарної статті, відображається у звітності як екстраординарна стаття.

30. Слід розкривати характер і суму змін в облікових оцін­ках, які мають суттєвий вплив на поточний період або які, згідно з очікуваннями, суттєво впливатимуть на наступні

139

МСБО 8 (переглянутий у 1993 р.)

періоди. Якщо недоцільно визначати суму, необхідно роз­крити сам факт.

Суттєві помилки

31. Помилки у складанні фінансових звітів одного або декількох попередніх періодів можуть розкриватися в поточному періоді. Помилки можуть виникати в результаті помилок у матема­тичних підрахунках, у застосуванні облікової політики, не­правильної інтерпретації фактів, недогляду або шахрайства. Виправлення цих помилок, як правило, включається до визна­чення чистого прибутку або збитку за поточний період.

32. В окремих випадках помилка може мати настільки суттєвий вплив на фінансові звіти одного або декількох періодів, що ці фінансові звіти вже не можуть вважатися достовірними на дату їх випуску. Такі помилки називають суттєвими. При­кладом суттєвої помилки може служити занесення до фінан­сових звітів попереднього періоду суттєвих сум незаверше­ного виробництва та дебіторської заборгованості щодо фік­тивних контрактів, які не мають юридичної сили. Виправлення суттєвих помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення порівняльної інформації або викладу додаткової прогнозної інформації.

33. Виправлення суттєвих помилок можна відрізнити від змін в облікових оцінках. По своїй суті облікові оцінки є набли­женими даними, які можуть вимагати перегляду з надходжен­ням додаткової інформації. Наприклад, прибуток або збиток, визнані в результаті непередбаченої події, які не могли бути попередньо оцінені достовірно, не є виправленням суттєвої помилки.

Базовий підхід

34. Суму виправлення суттєвої помилки, яка пов'язана з попе­редніми періодами, слід відображати у звітності шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок періоду. В разі доцільності порівняльна інформація має перераховуватися.

35. Фінансові звіти, в тому числі порівняльна інформація за попе­редні періоди, подається таким чином, наче суттєві помилки були виправлені в тому періоді, в якому вони були допущені. Таким чином, сума виправлення, яка відноситься до кожного

140

МСБО 8 (переглянутий у 1993 р.)

відображеного періоду, включається до чистого прибутку або збитку даного періоду. Сума виправлення, пов'язана з періода­ми попередніми щодо періодів, відображених у звітності, ви­правляється шляхом коригування сальдо нерозподіленого при­бутку на початок першого з відображених періодів. Будь-яка інша інформація у звіті стосовно попередніх періодів, така як стислий виклад фінансових даних за минулі періоди, також перераховується.

36. Перерахунок порівняльної інформації не обов'язково має при­зводити до внесення поправок до фінансових звітів, які вже були ухвалені акціонерами або зареєстровані чи надані регу­люючим органам. Проте національне законодавство може ви­магати внесення поправок у такі фінансові звіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]