Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

23. Інвестиції, які класифікуються як довгострокові активи, слід відображати в балансі:

а) за собівартістю;

б) за сумою переоцінки або

в) у випадку ринкових цінних паперів, що надають право власності, за нижчою з двох оцінок собівартістю або ринковою вартістю, визначеною на основі інвести­ційного портфеля.

Якщо застосовується сума переоцінки, слід прийняти полі­тику щодо періодичності переоцінки, а також варто пе­реоцінювати всю категорію довгострокових інвестицій в один і той же час.

Балансову вартість всіх довгострокових інвестицій слід зменшувати з метою визнання зниження вартості, крім тимчасового; причому таке зменшення визначається і здій­снюється окремо для кожної інвестиції.

24. Довгострокові інвестиції, як правило, відображаються в обліку за собівартістю. Проте, коли має місце зниження, крім тимча­сового, вартості довгострокової інвестиції, балансова вартість зменшується для відображення цього зниження. Показники вар­тості інвестиції можна отримати, звернувшись до її ринкової вартості, активів об'єкта інвестування, а також результатів та очікуваного руху грошових коштів від інвестиції. Ризик, а також тип та обсяг частки інвестора в об'єкті інвестування та­кож беруться до уваги. Обмеження щодо розподілу прибутку об'єктом інвестування або продажу інвестором можуть впли­вати на вартість інвестиції.

25. Багато довгострокових інвестицій мають окреме значення для підприємства, яке здійснює інвестицію. Отже, балансова

435

МСБО 25 (переформатований у 1994 р.)

вартість довгострокових інвестицій визначається, як правило, на постатейній основі. Однак у деяких країнах ринкові цінні папери, що надають право власності, а також класифіковані як довгострокові інвестиції, можна відображати в обліку за нижчою з двох оцінок — собівартістю і ринковою вартістю, визначеною на основі інвестиційного портфеля. У цих випад­ках тимчасові зниження та зміна таких знижень у напрямку зростання включаються до власного капіталу.

26. Зменшення балансової вартості довгострокових інвестицій, крім тимчасових знижень, відображаються як витрати в звіті про прибутки та збитки доти, поки вони не згортаються з по­передньою переоцінкою (див. параграф 32). Зменшення балан­сової вартості можна сторнувати, коли вартість інвестиції зро­стає або якщо причини зниження більш не існують. Однак в деяких країнах зменшення балансової вартості не підлягає сторнуванню.

Переоцінки

27. Іноді довгострокові інвестиції переоцінюються до справедливої вартості. З метою послідовності обирається політика щодо пе­ріодичності переоцінок і довгострокові інвестиції переоціню­ються в один і той же час або, в окремих випадках, переоці­нюється вся категорія.

Інвестиційна власність

28. Підприємству, яке утримує інвестиційну власність, слід

а) або відображати її як власність згідно з вимогами МСБО 16 "Основні засоби"

б) або відображати її в обліку як довгострокові інвестиції.

29. Деякі підприємства обирають відображення в обліку інвести­ційної власності як довгострокових інвестицій. Інші віддають перевагу визнанню і відображенню амортизації інвестиційної власності відповідно до облікової політики щодо основних засобів згідно з вимогами МСБО 16 "Основні засоби".

30. Підприємства, які відображають в обліку інвестиційну вла­сність як довгострокові інвестиції, вважають, що зміни їх справедливої вартості, як правило, ринкової вартості, є більш суттєвими, ніж їх амортизація. Тому власність періодично переоцінюється на систематичній основі. Коли справедлива

436

МСБО 25 (переформатований у 1994 р.)

вартість визнається в балансовій вартості, будь-які зміни балансової вартості відображаються відповідно до параграфа 32. Якщо справедлива вартість не визнається в балансовій вартості, вона підлягає розкриттю.

Зміни балансової вартості інвестицій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]