Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

6. Терміни, що використовуються в цьому стандарті, мають таке значення:

Екстраординарні статті це дохід або витрати, які ви­никають у результаті подій чи операцій, що чітко від­різняються від звичайної діяльності підприємства, а зна­чить не очікується, що вони повторюватимуться часто або регулярно.

Звичайна діяльність — це будь-яка діяльність, що здійсню­ється підприємством як складник його господарської діяль­ності, а також супутня діяльність, яка забезпечує цю діяль­ність або виникає внаслідок неї.

Припинення діяльності є результатом продажу чи закрит­тя діяльності, що є окремим, головним напрямком госпо­дарської діяльності підприємства, активи, чистий прибу­ток або збитки та інші показники якої можуть бути виді­лені фізично, операційна і з метою фінансової звітності.

Суттєві помилки це помилки, виявлені в поточному пе­ріоді, які є настільки значними, що фінансові звіти одного або декількох попередніх періодів не можуть далі вважа­тися достовірними на дату їх випуску.

134

МСБО 8 (переглянутий у 1993 р.)

Облікова політика це конкретні принципи, основи, домовленості, правила та процедури, прийняті підпри­ємством для складання та подання фінансових звітів.

Чистий прибуток або збиток за період

7. Усі статті доходу та витрат, визнаних протягом певного періоду, слід включати до визначення чистого прибутку або збитку за даний період, за винятком тих випадків, коли МСБО вимагає або дозволяє інше.

8. Звичайно, всі статті доходу та витрат, визнані в певному періоді, включаються до визначення чистого прибутку або збитку за даний період. Це стосується екстраординарних ста­тей та результатів змін в облікових оцінках. Проте можуть існувати обставини, за яких певні статті не включатимуться до чистого прибутку або збитку за поточний період. Даний стандарт стосується двох обставин: виправлення суттєвих по­милок та результату змін в обліковій політиці.

9. Інші Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку розгля­дають статті, які можуть відповідати визначенням доходу та витрат, даним у Концептуальній основі, але які, як правило, вилучаються з визначення чистого прибутку або збитку. При­клади включають дооцінку (див. МСБО 16 "Основні засо­би") і прибутки та збитки, що виникають у результаті пере­ведення фінансової звітності іноземного підприємства (див. МСБО 21 "Вплив змін валютних курсів").

10. Чистий прибуток або збиток за певний період склада­ються з наведених нижче компонентів, кожен із яких має розкриватися у звіті про прибутки та збитки:

а) прибуток або збиток від звичайної діяльності;

б) екстраординарні статті. Екстраординарні статті

11. Характер та суму кожної екстраординарної статті не­обхідно розкривати окремо.

12. Практично всі статті доходу або витрат, які включені до ви­значення чистого прибутку чи збитку за певний період вини­кають у ході звичайної діяльності підприємства. Таким

135

МСБО 8 (переглянутий у 1993 р.)

чином, тільки в окремих випадках подія або операція спричи­няють виникнення екстраординарної статті.

13. Чи відрізняється подія або операція від звичайної діяльності підприємства, визначається діяльністю підприємства, а не їх очікуваною частотою. Таким чином, подія або операція може бути екстраординарною для одного підприємства, але не бути такою для іншого, з огляду на відмінності у їх відповідній звичайній діяльності. Наприклад, збитки, спричинені земле­трусом, можуть розглядатися як екстраординарна подія для ба­гатьох підприємств. Проте вимоги власників страхових полі­сів відшкодувати їх збитки не розглядатимуться як екстраорди­нарна стаття для страхових компаній, що страхують від таких ризиків.

14. Для більшості підприємств прикладами подій або операцій, у результаті яких виникають екстраординарні статті, є:

а) експропріація активів або

б) землетрус, інше стихійне лихо.

15. Розкриття характеру та суми кожної екстраординарної статті можна наводити безпосередньо в звіті про прибутки та збит­ки або, якщо розкриття робиться у примітках до фінансової звітності, загальна сума всіх екстраординарних статей наво­диться у звіті про прибутки та збитки.

Прибуток або збиток від звичайної діяльності

16. У випадках, коли дохід та витрати в межах прибутку і збитків від звичайної діяльності мають такий розмір, ха­рактер та частоту, що їх розкриття є важливим для пояснення результатів діяльності підприємства за даний період, характер та суму таких статей слід розкривати окремо.

17. Хоча статті доходу і витрат, викладені у параграфі 16, не є екстраординарними статтями, характер та суми таких статей можуть мати значення для користувачів фінансової звітності, які краще розумітимуть фінансовий стан і результати діяльно­сті підприємства, а також прогнозуватимуть фінансовий стан

136

МСБО 8 (переглянутий у 1993 р.)

і результати його діяльності. Розкриття такої інформації, як правило, робиться у примітках до фінансових звітів.

18. Обставини, що можуть призвести до окремого розкриття до­ходу і витрат згідно з параграфом 16, включають:

а) списання вартості запасів до чистої вартості реалізації або основних засобів до відновленої вартості, а також сторну­вання такого часткового списання;

б) реструктуризація діяльності підприємства та сторнування будь-яких забезпечень на реструктуризацію;

в) реалізацію об'єктів основних засобів;

г) реалізацію довгострокових інвестицій;

д) припинення діяльності;

е) урегулювання судових позовів;

є) інші випадки сторнування забезпечень.

Припинення діяльності

19. Хоча продаж інвестицій та інших значних активів може бути достатньо важливим для гарантованого розкриття відповідних статей доходу або витрат, час від часу підприємство продає або закриває окремі основні напрямки виробництва, які можна відрізнити від інших напрямків діяльності, наприклад сегмент, визначений згідно з МСБО 14 "Звітна фінансова інформація за сегментами". Коли це є припиненням діяльності за визна­ченням даного стандарту, розкриття, що містяться у параграфі 20, мають значення для користувачів фінансової звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]