Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Номери параграфів, надруковані жирним шрифтом, вказують на виділені жирним курсивом параграфи тексту

487

МСБО 29 (переформатований у 1994 р.)

Міжнародшгіі стандарт бухгалтерського обліку

МСБО 29

(переформатований у 1994 р.)

Фінансова звітність в умовах гіперінфляції

Положення стандартів, виділені жирним курсивом, слід читати у контексті загальної облікової інформації та керівних принципів, викладених у цьому стандарті, а також у контексті Передмови до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку не призначені для застосування до несуттєвих статей (див. параграф 12 "Передмови").

Сфера застосування

1. Цей стандарт слід застосовувати до основних фінансових звітів, в тому числі до консолідованих, будь-якого підпри­ємства, яке складає звітність у грошовій одиниці країни з гіперінфляційною економікою.

1. В умовах гіперінфляційної економіки звітність про результати операційної діяльності та фінансовий стан у національній валюті без перерахунку не є корисною. Купівельна спромож­ність грошей зменшується настільки, що порівняння сум, отри­маних від операцій та інших подій, що відбуваються у різні проміжки часу, навіть у той же звітний період, вводить в оману.

3. Цей стандарт не встановлює абсолютний рівень, на якому вва­жається, що виникає гіперінфляція. Необхідність здійснення пе­рерахунку фінансових звітів відповідно до цього стандарту є питанням міркувань. Показником гіперінфляції є характеристи­ки економічного середовища в країні, які включають наступне, але не обмежуються ним:

а) основна маса населення віддає перевагу збереженню своїх матеріальних цінностей у формі немонетарних активів або у відносно стабільній іноземній валюті. Суми, утримані у національній валюті, негайно інвестуються для збереження купівельної спроможності;

488

МСБО 29 (переформатований у 1994 р.)

б) основна маса населення розглядає грошові суми не в націо­нальній грошовій одиниці, а у відносно стабільній іно­земній валюті. Ціни можуть також наводитися у цій валюті;

в) продаж та придбання в кредит здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності протягом періоду кредиту, навіть якщо цей період є корот­ким;

г) ставки відсотка, заробітна плата та ціни індексуються;

д) кумулятивний темп інфляції за період трьох років наближа­ється до 100% або перевищує цей рівень.

4. Вважається за краще, щоб всі підприємства, які звітують у ва­люті однієї і тієї ж країни з гіперінфляційною економікою, застосовували цей стандарт, починаючи з однієї і тієї ж дати. Проте цей стандарт застосовується до фінансових звітів будь-якого підприємства з початку звітного періоду, в якому під­приємство визначило існування гіперінфляції в країні, у на­ціональній валюті якої подається звітність.

Перерахунок фінансових звітів

5. Ціни змінюються з часом у результаті дії різних специфічних або загальних політичних, економічних та соціальних факто­рів. Специфічні фактори, наприклад зміни попиту та пропо­зиції або зміни технології, можуть призвести до того, що ок­ремі ціни значно підвищуються або знижуються незалежно одна від одної. Крім того, загальні фактори можуть призвести до змін загального рівня цін, а отже, і загальної купівельної спро­можності грошей.

6. У більшості країн основні фінансові звіти складаються на ос­нові історичної собівартості без урахування або змін загаль­ного рівня цін, або зростання конкретних цін на утримані під­приємством активи, окрім тих випадків, коли основні засоби та інвестиції можна переоцінити. Проте деякі підприємства подають основні фінансові звіти, складені на основі поточної собівартості, яка відображає вплив змін конкретних цін на утримувані активи.

7. В умовах гіперінфляції фінансові звіти, незалежно від того, чи базуються вони на підході за історичною або поточною собі­вартістю, корисні лише у тому разі, якщо вони виражені в одиниці виміру, яка діє на дату балансу. Отже, цей

489

МСБО 29 (переформатований у 1994 р.)

стандарт застосовується до основних фінансових звітів підприємств, що подають звітність у валюті країни з гіперінфляційною еконо­мікою. Не дозволяється подавати інформацію, необхідну згідно з цим стандартом, у вигляді додатка до неперерахованих фі­нансових звітів. Окрім того, не рекомендується окреме подання неперерахованих фінансових звітів.

8. Фінансові звіти підприємства, яке звітує у валюті країни з гіперінфляційною економікою, незалежно від підходу за історичною чи поточною собівартістю мають бути ви­ражені в одиниці виміру, що діє на дату балансу. Відпо­відні дані для попереднього періоду, що вимагаються згідно з МСБО 5 "Інформація, яка підлягає розкриттю у фінансових звітах", а також будь-яка інформація, що стосується по­передніх періодів, також має бути викладена у одиниці виміру, яка діє на дату балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]