Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

10.4.3. Розроблення заходів щодо охорони земель від руйнування і антропогенних негативних дій

З метою охорони земель від руйнування в місцях проходження денудаційних процесів (зсувів, затоплення тощо) потрібно узагаль­нити прогнозні та проектні розробки з комплексної охорони земель і дати пропозиції щодо їх попередження і розвитку. Заходами з охо­рони земель від антропогенних негативних дій (забруднення ток­сичними речовинами, відходами виробництва і побуту, радіонуклі­дами і важкими металами та ін.) передбачають введення обмежу­вальних заходів і моніторингу.

Крім функціональних зон на території парку виділяють охоронні об'єкти (природні, історичні та культурні) і встановлюють режим їх використання згідно з комплексними схемами охорони пам'яток природи, історії й культури. Вивчають також стан порушених зе­мель і розробляють пропозиції щодо їх рекультивації.

10.4.4. Заходи щодо охорони водних джерел від забруднення

Заходи щодо охорони водойм, річок та інших водних джерел від забруднення передбачають:

  • регулювання поверхневого стоку на схилових землях;

  • установлення меж водогосподарських ділянок, водозборів, вод­них заповідників і заказників;

  • установлення санітарно-охоронних зон і прибережних смуг уз­довж річок, навколо водойм і водозабірних споруд;

  • розроблення умов і режиму господарського використання зе­мель у санітарно-охоронних зонах;

  • підготовку пропозицій щодо регулювання річкового стоку і про­ведення берегоукріплювальних робіт.

Усі природоохоронні заходи відображають на планово-картогра­фічному матеріалі та у відповідних таблицях.

10.5. Визначення ефективності проектних рішень

Визначення ефективності проектних рішень має дві мети. По-перше, воно потрібне для зіставлення між собою кількох проектних рішень і вибору кращого. По-друге, оцінювання загальної ефектив­ності всіх пропозицій дає уявлення про якість проекту в цілому.

Еколого-економічну ефективність заходів, намічених у проекті, визначають згідно з «Тимчасовою методикою визначення економіч­ної ефективності затрат і заходів з охорони навколишнього середо­вища».

соціальний ефект виявляється як більш повне задоволення по­треб населення в чистому і здоровому середовищі проживання, в місцях тимчасового відпочинку. Він виражається в узагальнювальному показнику ефективності суспільного виробництва, через су­купний суспільний продукт (ССП) і сукупні затрати минулої живої праці. Соціальний ефект створення парку можна визначити тільки в динаміці, дослідним шляхом.

10.6. Погодження і затвердження проекту

Проект організації території національного парку:

1) Розглядають:

  • на технічній раді інституту, який розробляє його;

  • на технічній раді обласного управління Міністерства охорони навколишнього природного середовища України;

  • на технічній раді Міністерства охорони навколишнього при­родного середовища України;

2) Затверджує вища організація або орган, компетенція якого ви­ значена законодавством.

Зміни в проект організації території вносить орган, який затвер­див проект.

Проект реалізується після винесення його в натуру через робочі проекти і безпосереднє надання допомоги його авторами. Черговість здійснення проектних рішень і заходів по термінах визначається з урахуванням реальних фінансових можливостей і наявності матері­ально-технічних ресурсів.

Усі елементи проекту організації території національного природ­ного парку з погляду обсягу витрат і порядку здійснення рекомен­дується поділити на дві групи: 1) які не потребують значних капіта­льних витрат; 2) пов'язані з великими одночасними витратами. За першою групою роботи проводять у найкоротші терміни і вони зво­дяться до встановлення в натурі місцезнаходження зон, підзон, гос­подарських об'єктів, їхніх меж у повній відповідності до проекту. Сутність другої групи зводиться до виконання робіт за робочими проектами.