Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

2) Епіфітотійних чинників, що характеризують фіто санітарні умови, вплив шкідників і хвороб на формування агроекологічних умов.

Антропогенні чинники є сукупністю впливів господарської й ін­шої діяльності людини на стан земель. До них належать: спеціалі­зація підприємств, структура земельних угідь і посівних площ, за­стосовувані технології обробітку культур, системи машин, добрив, захисту рослин тощо.

Агроекологічні режими — це показники, що характеризують сукупний вплив різних чинників на хід і спрямованість процесів життєзабезпечення сільськогосподарських рослин.

Агроекологічними режимами є радіаційний, тепловий, харчовий, водний, повітряний та ін. * Найважливіші показники агроекологічних режимів: трофність (запаси елементів мінерального харчування в підстильних породах, ґрунтах і коренедоступних ґрунтових водах); фізико-механічна стійкість; проточність; лужність; засоленість; зволоження. При агроекологічній типізації земель застосовують такі показники: 1. Чинники життєзабезпечення і продуктивності сільськогосподарських рослин, властиві їм екологічні режими. При складанні проекту землеустрою землевпорядник-проектувальник виокремлює однорідні за сукупністю екологічних режимів земельні ділянки, установлює чинники, які обмежують розміщення сільськогосподарських культур, причини, що знижують їх продуктивність і якість продукції, визначає придатність земельної ділянки під культури (види, сорти) і угіддя, а також заходи, потрібні для поліпшення життєзабезпечення рослин.

2. Природні характеристики земельних ділянок у їх генетичній поєднаності, що дає змогу встановлювати і прогнозувати агроекологічний стан земель. Проектувальник установлює можливу зміну природних характеристик територій під впливом господарського використання земель і визначає заходи щодо запобігання процесам деградації або усунення їх негативних наслідків. 3. Екологічні і технологічні умови господарського використання земель. Проектувальник оцінює природні чинники як умови формування санітарно-екологічної обстановки, умови роботи сільськогосподарської техніки (контурність угідь, рельєф, ущільнення ґрунту та ін.), культуртехнічний стан земель (закущеність, горбистість, ка­м'янистість тощо).

Зміст агроекологічного оцінювання земель у межах сільськогос­подарського підприємства виражається у віднесенні території гос­подарства до визначених градацій рельєфу, зволоження, багатства (трофності) ґрунтів, інтенсивності алювіальних або делювіальних процесів та інших умов, відповідно до вимог сільськогосподарських (які культивуються і природних кормових) рослин до умов життєза­безпечення, з урахуванням їх реакції на умови середовища, здатно­сті адаптуватися і відгукуватися на технічні засоби поліпшення конкретних агроекологічних умов.

Метод еколого-ландшафтного землеустрою, основою якого є агро­екологічна типізація, призначений для діагностики й оцінювання агроекологічного стану земель, виявлення їхньої придатності під культури й угіддя, а також для розроблення заходів щодо охорони земель і поліпшення режимів життєзабезпечення конкретних груп сільськогосподарських рослин. Він є інструментарієм, що дає змогу проводити територіальну і внутрішньогосподарську організацію те­риторії сільськогосподарських підприємств із максимальним ураху­ванням агроекологічного потенціалу земель і здійснювати їх вико­ристання, ґрунтуючись на принципах економічної ефективності, екологічній безпеці і соціальній прийнятності.

При використанні методичного підходу агроекологічної типізації

земель здійснюють:

комплексне багатофакторне агроекологічне оцінювання території;

оцінювання екологічних режимів, що визначають придатність земель під сільськогосподарські культури;

виявлення агроекологічно однорідних ділянок (агроекотипів) як фізичної основи для виділення при землеустрої виробничих ділянок (полів сівозмін, робочих ділянок);

виділеня типів землекористування як агроекологічних комплексів земель, що є базисом для організації виробничих масивів (сівозмін, сіножате- пасовищезмін, угідь);

виявлення агроекологічно однотипних територій (агроекотипів) для формування виробничих підрозділів і обґрунтування системи ведення господарства.

Виділення систематичних одиниць типізації ґрунтується на сукупності таких методів.