Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

10.3.5. Організація й улаштування території господарської зони

До господарської зони належать землі, на яких розміщені або планується розмістити дирекцію національного природного парку, допоміжні галузі або підсобні промисли та землекористування під­приємств, організацій і закладів, які входять до території парку, але землі у них не вилучаються. Організацію і влаштування їхніх тери­торій здійснюють згідно з генпланами забудови, проектами внут­рішньогосподарського землеустрою та проектів лісовпорядкування з додержанням загальних вимог щодо охорони навколишнього при­родного середовища.

10.4. Проектування системи охорони та відтворення земель природних комплексів

10.4.1. Біолого-відновлювальні заходи лісових ресурсів, фауни та рідкісних рослин

Метою ведення лісового господарства у лісах рекреаційного ви­користання є посилення санітарно-гігієнічних, захисних і водоохо­ронних функцій насаджень, організації відпочинку населення.

Для їх охорони, відтворення та раціонального використання роз­робляють комплекс біолого-лісовідновлювальних заходів, який охо­плює: лісо відновлювальні рубки; рубки догляду за лісом; санітарно-вибіркові рубки з прибиранням свіжого та старого сухостою; дерев, які всихають, небезпечних відносно повалення бурями; санітарні рубки, суцільні; прибирання від засміченості; заходи щодо захисту насаджень від шкідників і хвороб; лісо відновлювальні заходи ство­ренням нових лісових культур; протипожежні заходи; заходи щодо збереження і відтворення фауни; осушення перезволожених земель; випас худоби; сінокосіння; промислову заготівлю лікарських рослин (крім рідкісних рослин і занесених в Червону книгу) і технічної си­ровини, грибів, ягід, плодів, горіхів.

Заходи з охорони фауни передбачають пропозиції щодо організа­ції або вдосконалення єгерської служби, виділення ділянок фау­ністичного спокою, боротьби з браконьєрством, бродяжними котами і собаками. Заходи з поліпшення умов проживання тварин здійс­нюють на розрахунковій основі на всю територію парку.

У проекті визначають місце і заходи з охорони рідкісних рослин.

10.4.2. Проектування заходів щодо захисту земель від ерозії, заболочення та інших негативних процесів

На основі інформації ґрунтово-ерозійного обстеження земель розробляють комплекс організаційно-господарських, лісотехнічних для лісів і агротехнічних для сільгоспугідь, лісомеліоративних, гід­ротехнічних протиерозійних заходів. У результаті цього визначають площі земель, які потребують відновлення родючості (консервації, виположення промоїн, ярів тощо), а також встановлюють обсяги ор­ганізаційно-господарських, лісотехнічних, агротехнічних, лісомелі­оративних і гідротехнічних протиерозійних робіт. У процесі проек­тування на водозборі створюється каркас водозатримувальних, водоспрямовувальних та водоскидних інженерних споруд і пристроїв, накопичувачів, ліній скидання аварійного стоку до рік. Визначають також черговість здійснення комплексу протиерозійних та інших заходів.