Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

7.8.3. Усунення недоліків у розміщенні існуючих землеволодінь і землекористувань сільськогосподарського призначення

Реорганізація колишніх колгоспів і радгоспів, виділення їхніх земель сільським радам, селянським (фермерським) господарствам, садівничим, городницьким кооперативам для розміщення землево­лодінь і землекористувань сільськогосподарських організацій спри­чинили багато недоліків.

До недоліків сучасного землеволодіння і землекористування на­лежать:

нераціональний розмір землеволодінь, землекористувань — невідповідність площі земель спеціалізації, наявності робочої сили, матеріальних ресурсів тощо;

  • нераціональна структура угідь у складі землеволодінь, земле­користувань — невідповідність складу земель і співвідношення угідь спеціалізації, складу і розмірам галузей організації;

  • черезсмужжя — розчленованість землеволодіння, землекорис­тування на кілька відособлених ділянок, розділених одна від одної землями інших землеволодінь і землекористувань, а також «живи­ми» урочищами, важкодоступними і незручними у використанні;

  • вкраплення — розміщення всередині землеволодіння, землекорис­тування земельних ділянок інших організацій, підприємств, установ;

  • далекоземелля — велика віддаленість частини земель від са­дибних і виробничих центрів організації;

  • ламаність меж і вклинювання;

  • екологічно небезпечне розміщення меж землеволодіння, зем­лекористування, тобто не погоджене з рельєфом та іншими природ­ними чинниками, що створює умови для розвитку ерозійних проце­сів та інших негативних впливів у розміщенні меж.

Критерієм для встановлення недоліків землеволодіння, землеко­ристування і приводом для їх усунення є не зовнішні ознаки (обрису земельного масиву), а їх негативний вплив на виробничу діяльність суб'єктів, що господарюють, і використання землі.

Усунення недоліків — складний і недостатньо активно реалізо­ваний захід. Тому, розробляючи проектні пропозиції щодо усунення недоліків, потрібно встановити наявність актуальної необхідності проведення цих заходів з урахуванням реальності їх здійснення, особливо протягом розрахункового періоду.

Недоліки можна усунути такими основними способами:

  1. обміном рівновеликими і рівноцінними ділянками землі між землеволодіннями і землекористуваннями;

  1. обміном нерівновеликими і нерівноцінними ділянками;

  1. передачею земель від одного землеволодіння і землекористу­вання до іншого без компенсації або з компенсацією;

4) Реорганізацією землеволодінь і землекористувань. Пропозиції щодо усунення недоліків у землеволодінні і землекористуванні можна відобразити за формою відповідних таблиць.

7.9. Організація території сільськогосподарських підприємств

У більшості адміністративних районів сільськогосподарські під­приємства займають значну частину їх території. З цієї причини запроектовані в схемі землеустрою заходи безпосередньо пов'язані з організацією території сільськогосподарських підприємств і фермер­ських господарств.

Зміст організації території сільськогосподарських підприємств у схемі землеустрою адміністративного району значною мірою визна­чається результатами агроекологічного оцінювання земель і станом агроландшафтів, характером сформованих після проведення прива­тизації земель земельних відносин.

Організація території сільськогосподарських підприємств має спри­яти виконанню ландшафтом його основних функцій як саморегулюва­льних і самовідновлюваних систем, створенню екологічно стабільних ландшафтів і на цій основі забезпечувати свою довготривалість.

Крім цього, при організації території найважливішим є враху­вання соціально економічних чинників. Залежно від того, як розви­ваються земельні відносини, тобто як, наприклад, власники земе­льних часток (паїв) розпорядилися або мають намір розпорядитися ними, здійснюватиметься організація території.

Організація території сільськогосподарських підприємств перед­бачає вирішення багатьох питань. Проте у схемі землеустрою адмі­ністративного району слід розглядати тільки такі основні питання:

  • оптимізація структури земельних угідь;

  • встановлення площ і розміщення земельних ділянок, які вико­ристовують сільськогосподарські підприємства та фермерські госпо­дарства на різному праві;

  • розроблення пропозицій щодо розміщення внутрішньогоспо­дарських підрозділів і виробничих центрів;

  • інженерна облаштованість території земель сільськогосподар­ського призначення;

  • організація угідь.

Вирішення таких питань дає змогу надалі через проекти терито­ріального і внутрішньогосподарського землеустрою комплексно і взаємопов'язано, з дотриманням наступності в проектуванні прив'язати плановані на рівні району заходи до конкретних земе­льних територій і ділянок.