Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

11.2.3. Ідентифікація прав власності та оренди землі

Основним землекористувачем на території сільської ради до 2000 р., часу реформування, було КСП «Дружба», якому згідно з державним актом на право колективної власності на землю було передано в ко­лективну власність 2410,6 га земель, із них: ріллі — 2009,4 га; бага­торічних насаджень — 9,8; сіножатей — 54,3; пасовищ — 216,4; ін­ших угідь — 120,7 га.

У постійне користування колективному сільськогосподарському підприємству було надано 1105,0 га земель державної власності, з них: земель лісового фонду — 829,0 га; земель резервного фонду —

275,8 га.

Крім того, в тимчасове користування КСП «Дружба» було надано 92,7 га земель водного та 570,4 га земель природоохоронного при­значення.

У результаті реформування створено нову виробничо-госпо­дарську структуру — товариство з обмеженою відповідальністю «Дружба». Членами товариства стали 575 громадян, які зробили внесок частки свого майна до статутного фонду товариства, а також здали на той період товариству в оренду свої земельні частки (паї) загальною площею 2274,3 га строком на 5 років.

Статутний фонд товариства було поділено на частки, розмір яких залежить від внеску кожного учасника та визначається установчи­ми документами.

Члени товариства мали кількість голосів, пропорційну розміру їхньої частки в статутному фонді. Вони добровільно могли вийти з товариства і отримати свій майновий внесок, пропорційний частці в статутному фонді підприємства на день виходу. Також було визна­чено, що власники земельних часток (паїв) могли скористатися сво­їм правом на виділення земельної частки (паю) в натурі з метою самостійного ведення господарства або передачі цієї ділянки в орен­ду іншому орендареві за умови закінчення терміну дії договору орен­ди за взаємною згодою сторін.

На вимогу однієї із сторін договір оренди міг бути достроково ро­зірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами їхніх обов'язків.

У зв'язку з реформуванням КСП «Дружба» землі державної влас­ності (лісовий та резервний фонди) перейшли у відання Грушівської сільської ради.

У результаті реформування землекористування ТОВ «Дружба» характеризувалося таким правовим статусом використовуваних зе­мель:

1. Оренда землі, га:

земельні частки (паї) 575 громадян — 2274,3; спільної власності — 135,8.

2. Тимчасове користування землями, га: землі лісового фонду — 829,2;

землі резервного фонду — 275,8;

землі водного фонду — 92,7;

землі природоохоронного фонду — 570,4. Землі спільної власності площею 135,8 га зайняті під польовими шляхами, полезахисними лісосмугами, господарськими будівлями і дворами тощо.

р- дворами тощо

Разом з тим, на час складання проекту не оформлене право спі­льної власності на землі (польові шляхи, полезахисні смуги, госпо­дарські будівлі і двори та ін.), які раніше перебували у колективній власності, а також не здійснене їх грошове оцінювання з метою ви­значення орендної плати.

Станом на рік розроблення проекту (2003 р.) землекористування ТОВ «Дружба» зазнало змін в результаті подальшого руху права на земельні частки (паї). Стан приватизації земель наведено в табл.

11.5.

Ідентифікацію прав власності та оренди землі юридичних і фі­зичних осіб наведено в табл. 11.6 і 11.7.

Таблиця 11.5. Стан приватизації земель сільськогосподарських підприємств і господарств на території Грушівської сільської ради на рік розроблення проекту

Таблиця 11.6. Ідентифікація права на землю підприємств і фермерських

господарств, які виробляють сільськогосподарську продукцію

на території Грушівської сільської ради на рік розроблення проекту

Таблиця 11.7. Ідентифікація прав на землю громадян (колективів громадян), які виробляють сільськогосподарську продукцію на території Грушівської сільської ради на рік розроблення проекту

Назва господарюючих суб'єктів, які викорис­товують землю

Зага­льна пло­ща, га

Кіль­кість влас­ників земе­льних часток

Фермерські господар­ства

Громадяни, які мають селянські господарства Інші громадяни, влас­ники земельних часток (паїв) Всього земель

1783,6 87,78

480,0 2351,8

551 32

20 603

Отже, за досліджуваний період сільськогосподарське землекористування на тери­торії Грушівської сільської ради зазнало значної трансформації у зв'язку з рухом права на земельні частки (паї). Це зумовлено тим, що економічні показ­ники ТОВ «Дружба» за цей період різко погіршилися, незважаючи на зростання цін реалізації сільськогос­подарської продукції.

Дослідження стану вико­ристання земель показали, що в умовах неорганізованої території земельних угідь, відсутності сівозмін та відповідного управління землекористуван­ням і виробництвом позитивних тенденцій і не могло бути. Тому виникла потреба розроблення проекту впорядкування землекорис­тування.