Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

9.2.6. Виготовлення технічної документації з перенесення проекту в натуру (на місцевість)

Затверджений проект формування або зміни меж територій сіль­ських, селищних чи міських рад переносять у натуру (на місцевість), якщо ці межі нечітко виражені в натурі або спірні.

Перенесенню в натуру передує його геодезична підготовка.

На кресленні перенесення проекту в натуру виписують натура­льні геодезичні виміри, показують місця встановлення межових знаків, порядок виконання робіт.

Межові знаки встановлюють у таких місцях, де є можливість за­безпечити їх надійне збереження.

Способи перенесення проекту в натуру мають бути простими і забезпечувати потрібну точність робіт.

Роботи, пов'язані з перенесенням меж, виконують за окремим договором із замовником.

9.3. Методика складання проектів формування (зміни) меж населених пунктів

Проекти встановлення меж сільських населених пунктів скла­дають з метою забезпечення реалізації прав територіальних громад з регулювання земельних відносин на своїй території.

При формуванні меж території населеного пункту слід керувати­ся Земельним кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування» та іншими чинними нормативно-технічними до­кументами з цих питань.

Проекти містять техніко-економічне обґрунтування розмірів на­селених пунктів з урахуванням перспектив їх розвитку та проектів планування й забудови.

Проекти встановлення меж населених пунктів розробляють на підставі завдання на проектування (дод. 4), яке складається відпо­відною радою одночасно по всіх населених пунктах, розташованих на території цієї ради.

Проекти розглядає місцева рада, погоджує районна рада, затвер­джує обласна рада.

На основі затверджених проектів установлюють межі населених пунктів у натурі.

9.3.1. Підготовчі роботи

Підготовчі роботи передбачають збирання, вивчення та аналіз планово-картографічних матеріалів, земельно-облікової документа­ції, матеріалів відведення земель у межах селища, села, проекту планування та забудови, проектів внутрішньогосподарського земле­устрою, матеріалів інвентаризації земель, даних про склад та чисе­льність населення.

Під час підготовчих робіт здійснюють:

  • обстеження території сільського населеного пункту;

  • вибір опорного планово-картографічного матеріалу;

  • визначення обсягів польових вимірювальних робіт з метою приведення планово-картографічного матеріалу у відповідність з натурою;

  • нанесення на планову основу меж усіх землеволодінь і землекористувань, що знаходяться на території сільського населеного пункту;

  • проведення польового обстеження й погодження меж сільських населених пунктів (дод. 5).

9.3.2. Складання проекту

У проекті встановлення меж сільських населених пунктів визна­чають функціонально взаємопов'язані території (земельні ділянки), що використовуються для розміщення всього житлового та культур­но-побутового будівництва, а також об'єктів виробничого призна­чення, створення систем інженерного обладнання і благоустрою, забезпечення санітарно-гігієнічних та рекреаційних умов, ведення особистого підсобного господарства, інших потреб.

Загальну площу населеного пункту визначають з урахуванням потреби населення в додатковій площі для індивідуальної забудови тощо.

У межі сільських населених пунктів входять:

  • зони житлової забудови;

  • території загального користування з громадськими будівлями, зеленими насадженнями, водоймами, майданами, вулицями, проїз­дами;

  • ділянки для розміщення об'єктів комунального призначення (водозаборів, очисних споруд тощо);

  • виробничі зони, що перебувають у межах села;

  • землі, надані в установленому порядку організаціям, підпри­ємствам, установам для цільового призначення в межах населеного пункту;

  • рекреаційні зони, що розміщуються в межах населеного пункту або безпосередньо прилягають до нього;

  • сільськогосподарські угіддя, розташовані в межах населеного пункту;

  • резервні території, потрібні для розширення забудови сільсь­ких населених пунктів згідно з перспективою їх розвитку й архітек­турно-планувальною структурою.

Проект установлення меж сільських населених пунктів розроб­ляють на основі та з урахуванням:

  • вимог еколого-ландшафтної організації території сільськогос­подарських підприємств;

  • обґрунтованих даних проектів планування та забудови сіл;

  • змін у межах населеного пункту, спричинених перерозподілом земель між землевласниками та землекористувачами відповідно до Земельного кодексу України;

  • даних інвентаризації земель.

На стадії складання проекту площу населеного пункту обчислю­ють як суму контурів, що входять у межі населеного пункту. За ос­нову беруть дані коригування планових матеріалів минулих років. Якщо до населеного пункту належить частина площі контуру, то обчислена площа всіх ділянок контуру має прив'язуватися до зага­льної площі контуру.

Площі вираховують по окремих землеволодіннях та землекористуваннях, земельних угіддях загального користування. Проводять розшифровування земель, що не показані на плані, обстежуючи квартали населеного пункту. Як правило, на цій стадії робіт вико­ристовують дані попереднього вирахування площ.

Експлікація земель у межах населеного пункту складається по землевласниках і землекористувачах, землях загального користу­вання.

За результатами проведеної роботи складають креслення проек­ту встановлення меж сільських населених пунктів.